TROPSKE BOLESTI U HRVATSKOJ

DJEVOJČICA ZARAŽENA VIRUSOM ZAPADNOG NILA PUŠTENA KUĆI 'Slučajeva oboljelih ima već godinama, a broj im varira. Ali, legla zaraženih komaraca nema'

 
 Profimedia, Sciencephoto RM / Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Djevojčica s područja Vukovara u dobi od šest godina, koja je vjerojatno najmlađa osoba u Hrvatskoj oboljela od virusa Zapadnog Nila, u dobrom je stanju, a prema informacijama koje smo dobili u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, nakon liječenja u KBC-u Osijek otpuštena je na kućnu njegu.

Kod nje se, naime, nakon uboda zaraženog komarca razvila teža klinička slika, što se manifestiralo kao encefalitis, odnosno upala mozga.

Urbani komarci

Srećom, liječnici Klinike za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a odradili su dobar posao pa se djevojčica oporavlja kući.

Osim nje, na području naše najistočnije županije od tog virusa obolio je i jedan stariji muškarac, ali i njegovo je stanje, kako doznajemo, stabilno i pod kontrolom. Iako se u javnosti pojavila informacija da je na području Vinkovaca i Županje evidentirano pet izvora zaraze, od dr. Kate Krešić, ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, doznajemo da nije riječ o leglima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, nego o leglima tigrastoga komarca.

- Malo je pobrkana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila i monitoring koji se radi na prisutnost tigrastog komarca, a to nije u korelaciji jedno s drugim. Točno je da smo u svim gradovima naše županije utvrdili prisutnost tigrastog komarca, kao praktički i u cijeloj Hrvatskoj, no tigrasti komarci nisu ključni prenositelji virusa Zapadnog Nila, nego su to tzv. urbani komarci, odnosno komarci tipa Culex, naši domaći komarci.

Oni su primarni prenositelji tog virusa, a uvida u njihovu zaraženost nemamo osim kad se netko razboli, jer nema drugog načina prijenosa virusa osim uboda zaraženoga komarca - kazala nam je dr. Krešić, potvrdivši da je na njihovu području teži oblik oboljenja utvrđen kod dviju osoba.

- Oboljela osoba posredni je dokaz da imamo zaražene komarce, što je opet posredni dokaz da na našem području postoje rezervoari virusa Zapadnog Nila, a to su ptice i kopitari, najčešće konji. Nama je, znači, dokaz oboljela osoba, ali za to nisu ključni tigrasti komarci - istaknula je.

U Hrvatskoj je dosad potvrđena bolest kod 26 osoba, pri čemu je jedan stariji muškarac iz Belog Manastira umro u KBC-u Osijek 18. kolovoza. Riječ je o čovjeku koji je otprije imao brojne kronične bolesti.

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo objašnjava da se “egzotične” bolesti, poput groznice Zapadnog Nila, Zika virusa ili malarije pojavljuju prije svega zbog globalizacije, putovanja, ali i klimatskih promjena te vremenskih uvjeta.

- Zasad možemo govoriti o tome da broj oboljelih varira od godine do godine, a što se tiče klimatskih promjena, to je nešto što ćemo primijetiti dugoročno - napominje Pem Novosel.

Hanza Media

Ptice selice

Budući da ljudi putuju u inozemstvo, a dolaze nam iz drugih zemalja, stalno postoji mogućnost unosa, međutim, mjerama suzbijanja to se može minimalizirati.

- Govorimo li o autohtonom virusu, a ne uvezenom, to je ovaj Zapadnog Nila. Oboljelih imamo već godinama. Važno je istaknuti da se ne prenose s čovjeka na čovjeka. Tu je specifičan Zika virus, no on kod nas ne postoji, a naši se građani mogu zaraziti ako borave u zemljama gdje ga ima - objašnjava Iva Pem Novosel.

Što se tiče groznice Zapadnog Nila, možemo reći da su rezervoar ptice selice koje su unijele virus.

- Čini mi se da se ove godine pojačano prati stanje - kaže Pem Novosel i zaključuje da se uskoro očekuje sve manja aktivnost komaraca zbog zahlađenja.

Prema istraživanjima, svako povećanje temperature zraka od samo 0,1 Celzijev stupanj komarci mogu pomaknuti svoja staništa čak 150 kilometara sjevernije.

I zato, među ostalim, nije čudno da se tropske bolesti koje prenose komarci pojavljuju kod nas, a zbog globalnog zatopljenja postoji mogućnost od još većeg širenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:10