ODLUKA O KRAJU

DO KADA ĆE EPIDEMIJA OSTATI NA SNAZI I KAD ĆE STOŽER PRESTATI POSTOJATI? Čini se da do ukidanja neće doći tako skoro, evo i koji je glavni razlog

 Ako dođe do nove zaraze, Stožer će tako imati otvorene ruke za nove mjere. Kad se ukine epidemija, Stožer prestaje postojati
 Damjan Tadić / CROPIX

Mladić iz Zagreba odlučio je krajem veljače nekoliko dana provesti u Milanu sa svojom djevojkom. Novi koronavirus tada još nije bio osobito raširen u Europi pa nije očekivao da će upravo on postati prvi Covid-19 pozitivan Hrvat. Bilo je 25. veljače, a iza nas je točno 100 turbulentnih dana - od potpunog lockdowna do povoljne epidemiološke situacije koja govori da bismo uskoro mogli proglasiti kraj epidemije.

Točno mjesec dana poslije, 25. ožujka, od koronavirusa je preminuo prvi pacijent, a dan koji je obilježio najveći porast broja oboljelih u 24 sata bio je 1. travnja kada je oboljelo 96 osoba. Još jedan dan posebno se pamti u koronakrizi, a to je 7. travnja kada je došlo do prvog proboja u Dom za starije i nemoćne, i to u Splitu, što je rezultiralo smrću više od 20 štićenika.

Odlična situacija

Suma koronabrojki danas izgleda ovako: 2246 oboljelih, 103 umrlih, 67.814 testiranih, 48 aktivnih slučajeva i 17 osoba na bolničkom liječenju, od kojih četiri na respiratoru. Epidemiološka je situacija prema svemu i više nego zadovoljavajuća, tako da već četiri dana nemamo niti jednu novooboljelu osobu.

Na tom tragu je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, upitan kada bi bili epidemiološki uvjeti za proglašenje kraja epidemije, rekao:

- Krajem epidemije smatra se kada prođe 14 dana od posljednjeg slučaja oboljenja, što će, ako se nastavi ovaj trend, biti za deset dana. Naših autohtonih slučajeva više nemamo. Imamo još nekoliko zaraženih. Imali smo sastanak što učiniti u slučaju da se zarazi turist, i to ćemo objaviti do kraja tjedna. Cilj nam je zaštititi turiste, ali i naše građane - rekao je Capak.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, do ukidanja epidemije još neće doći. Dobro upućeni izvor pojašnjava kako je razlog tome turistička sezona. Naime, iako u Hrvatskoj već dulje vrijeme nema lokalne transmisije, očekuje se veći broj turista. Budući da je riječ o novom virusu, ne znamo kako će se ponašati te bi stoga stanje epidemije trebalo ostati na snazi zbog svih regulativa koje se koriste u vrijeme epidemije.

Naime, ukidanjem epidemije automatski prestaju važiti sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, a ministar zdravstva više nema pravo razmještati zdravstvene djelatnike prema potrebi.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, kaže da je zadovoljan poslom koji je zajedničkim snagama obavljen u proteklih 100 dana

- Osim Švedske, sve su europske države u borbu protiv zaraze ušle oštrim mjerama, ali ključan je bio timing, i to je bila ta razlika između zemalja. Sada vidimo da smo u pravom trenutku donosili prave mjere i što se tiče zatvaranja i relaksacija, odnosno popuštanja - kaže Božinović i dodaje da je Hrvatska kao specifičnost koristila pravilo Andrije Štampara u epidemiji, a to je da je najvažnije obavještavanje pučanstva.

Što se tiče ukidanja epidemije, kaže Božinović, trebaju biti ispunjeni određeni uvjeti, ali preuranjeno je govoriti kada će to biti.

Bez rukovanja

- Kada dođe do toga, odluke prestaju važiti, ali i dalje HZJZ može dati preporuku poput toga da nije dobro rukovati se. Nacionalni stožer i u slučaju ukidanja epidemije postoji, a čelni čovjek uvijek je ministar unutarnjih poslova - objašnjava Božinović.

Izmjenom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti umjesto ministra zdravstva, na prijedlog HZJZ-a, sada Vlada proglašava i završava epidemiju. Naravno, na prijedlog HZJZ-a, preko ministra.

I ministar zdravstva Vili Beroš zadovoljan je razvojem situacije.

“Danas je 100. dan otkako je koronavirus stigao u Hrvatsku. U lipnju, pa ni danas, nema novooboljelih. Na trenutke se činilo kao borba, na trenutke kao odbrojavanje. Ali, kad se radi uz dobar tim i savjesne građane, to je odbrojavanje do pobjede!” napisao je Beroš na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:02