STIŽE OSVJEŽENJE

DO VIKENDA ŽESTOKE VRUĆINE, A ONDA SLIJEDI VELIKA PROMJENA VREMENA! Početkom idućeg tjedna u nekim krajevima temperature će pasti za čak 15 stupnjeva!

 
 CROPIX

Ako ovih dana krećete na more, obavezno u kofer spakirate i nešto toplije odjeće. Naime, sudeći prema prognozi DHMZ-a suho, sunčano i vruće potrajat će sve do vikenda, a onda slijedi velika promjena vremena i osvježenje, ponegdje i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Kako na kopnu, tako i na moru, pri čemu bi prije pada temperature i lokalno obilnijih pljuskova u dane vikenda, valjalo obratiti pozornost na svakodnevne znakove upozorenja na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Na Jadranu bi vrućina idućih dana mnogima mogla biti teže podnošljiva nego na kopnu jer će noći i dalje biti tople. Prevladavat će sunčano, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom je Jadranu u četvrtak poslijepodne mala vjerojatnost lokalnih pljuskova, a u petak zamjetno veća. Vjetar će na Jadranu biti slab do umjeren, većinom sjeverozapadni i jugozapadni i u petak će malo ublažiti vrućinu, piše HRT.

Nestabilno vrijeme prvo će u petak navečer zahvatiti sjeverni Jadran i sjeverozapadne dijelove Hrvatske da bi se kroz noć ili u subotu ujutro proširilo na središnju Hrvatsku. U Zagrebu se izraženiji pljuskovi mogu očekivati u noći sa petka na subotu. Temeprature će pasti tek za nekoliko stupnjeva, sa najviših dnevnih 32 °C na 28 °C. U nedjelju se nastavljaju nestabilne vremenske prilike, izmjenjivat će se sunčana i kišna razdoblja, a najosjetnijji pad temperature stiže u noći s nedjelje na ponedjeljak. U središnjoj Hrvatskoj temeprature će pasti na jedva 13 stupnjeva po noći, a najviša dnevna u ponedjeljak ne bi trebala biti viša od 18°C.

Kada govorimo u srednjoj Dalmaciji, najviše kiše bit će u nedjelju, kada će se izmjenjivati sunčana i kišna razdoblja, najviša dnevna temperatura će se kretati između 25 i 27, a još hladnije bit će u ponedjeljak. Dnevna temepratura neće prelaziti 23 stupnja, a noćna će se spustiti do 16°C.

Ako se ostvari ova dugoročna prognoza, koju ipak treba uzeti sa zrnom soli, kontinentalni dijelovi Hrvatske doživjet će pravu jesen u zadnjim danima kolovoza.

Istovjetnu prognozu nudi i popularni norveški meteorološki institut Yr.no. Oni idu i korak dalje te prognoziraju da će nakon kišovite nedjelje i ponedjeljka uslijediti stabilno vrijeme, no osjetno svježije nego prije promjene vremena.

Promjena vremena najkasnije će stići u najistočnije dijelove Hrvatske. Likalni pljuskovi i osjetnije zahlađenje u Slavoniji se može očekivati tek u nedjelju popodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:32