PORUKA HRVATSKOG POLICAJCA S HAITIJA

'Dobro smo. Idemo u čišćenje ruševina i skupljanje leševa'

Svatoš i Kruljac instruktori su na policijskoj akademiji na kojoj je zaposleno 50 njihovih kolega iz 20 zemalja, a njihov je apartman neoštećen

ZAGREB - “Evo, javljam se da ne brinete. U početku je bilo malo kaotično, ali sada je stanje podnošljivo. Danas smo evakuirali zaposlenike UN-a i njihove obitelji iz srušenih kuća i hotela, a danas krećemo u čišćenje haićanskih ruševina i skupljanje leševa. Naš apartman je čitav, tako da nemamo nikakvih poteškoća, Danas smo spavali doma. Stvari su nam sve na broju i nemamo nikakvih problema. Imali smo sreće. Pozdrav od Igora i Tihomira.”

Beškerova riječ dana: HAITI

Teško je uspostaviti vezu

Tom je e-mail porukom danas u 13 sati po našem vremenu ravnateljstvo policije Tihomir Svatoš uspio javiti da su Igor Kruljac i on uspjeli preživjeti katastrofu. Kruljac se uspio mailom javiti i svojoj obitelji, i to je pravo malo čudu, s obzirom na to da je internetsku vezu na Haitiju nakon potresa izuzetno teško uspostaviti. Igora Kruljca pokušali smo dobiti i na mobitel, ali vezu nikako nismo uspjeli dobiti.

Kruljčeva obitelj koja živi u Vukovaru danas nije imala novih informacija o situaciji u kojoj se, nakon razornog potresa, nalazi taj pripadnik ATJ Lučko. Otac i brat su u srijedu od njega dobili e-mail u kojem im je uspio javiti da je živ i zdrav, no ni nakon toga nisu uspjeli stupiti s njim ni u kakav kontakt.

Spašavaju preživjele

- Nije ga bilo moguće dobiti na mobilni telefon, a poslao sam bratu i nekoliko e-mailova, no nije mi stigao odgovor. U jedinom e-mailu koji nam je poslao napisao je i da će se javiti kad bude mogao - rekao je u četvrtak Damir Kruljac, brat hrvatskog policajca na Haitiju.

Pored velike zabrinutosti, obitelji u Vukovaru najvažnije je, kako ponavljaju novinarima, da znaju da je njihov sin i brat dobro. Do njih je stigao podatak da oba policajca iz Hrvatske, kao pripadnici UN-ove misije na Haitiju, sudjeluju u spašavanju preživjelih nakon potresa, pa vjeruju i da je u tome razlog što im se Igor više nije uspio javiti.

Dragica Dumančić, majka Osječanke Renate Kasač koja sa suprugom Davorinom, inače bivšim policajcem, i dvije kćeri već dvije godine živi na Haitiju, rekla nam je da je obitelj njezine kćeri noć nakon potresa provela u UN-ovu stacionaru izvan grada jer je tlo na karipskom otoku još povremeno podrhtavalo.

- Čule smo se u srijedu navečer, prenoćili su u nekom stacionaru, a u četvrtak se vraćaju u svoj dom - priča Dragica Dumančić, dodajući kako su kći i unučice još u strahu od novih podrhtavanja tla, ali i uznemirujućih slika na ulicama.

Sreća: Oštećen je samo zid

Dragica tvrdi da njezina obitelj zbog kaosa koji je nastao nakon razornog potresa nije imala ni hrane ni pića.

- Nema struje, vode, telefoni i internet ne rade, no sada je najvažnije da su svi na okupu i da su dobro prošli ono najstrašnije - napominje ona u iščekivanju poziva kćeri Renate.

Prema riječima kćeri iz sinoćnjeg razgovora, Dragica je shvatila da im dom nije stradao u potresu, već je samo oštećen jedan dvorišni zid koji se nalazi u njihovoj blizini. Do ovog potresa obitelj Kasač je sasvim normalno živjela u mjestu 15-ak kilometara udaljenom od glavnoga grada Port-au-Princea.

- Starija unuka išla je u školu, zet je bio zaposlen u UN-ovoj misiji, a kći je čuvala djecu i dobro su se snašli, iako je riječ o siromašnoj i dalekoj otočnoj državi - pojašnjava Dragica, svjesna da im treba vremena da se smire od strahota koje su doživjeli i vidjeli.

Renata inače uspijeva povremeno komunicirati putem e-maila, a na svom statusu na Facebooku zahvalila je svima na brizi, napisala da su “živi i ok”, kao i da se njihova kuća nije srušila. Ono što Dragicu i ostatak obitelji posebno zanima je hoće li se njihovi vratiti u Osijek.

‘Možda se vrate u Osijek’

- Tijekom našeg posljednjeg razgovora kći nije ništa govorila o eventualnom povratku. To nije jednostavno organizirati ni kad je situacija bila normalna, a vjerujem da je sada to nemoguća misija. Sve će ovisiti i o tome kakvo će stanje zateći u kući kad se vrate - tvrdi Dragica, neprestano ponavljajući kako je sada samo najvažnije za obitelj da su prošli neozlijeđeni.

Dražen Rozić (46) iz Mostara koji na Haitiju radi za Međunarodnu organizaciju za migracije (ION) u srijedu se navečer također uspio javiti svojoj sestri Draženi Markić.

- Javio mi se preko satelitske veze i rekao da je sve u redu - potvrdila je za Jutarnji list.

SMS u Kanadu izvukao je živu iz ruševina

OTAWA - Kanađanka koja je ostala zarobljena pod ruševinama na Haitiju, a uspjela je poslati poruku o svojoj lokaciji u Ottawu moleći za pomoć, spašena je, čini se, u srijedu. Žena je poslala poruku s mobitela ili pagera, a vapaj je stigao u 3000 kilometra udaljenu Kanadu. Ministarstvo vanjskih poslova je proslijedilo informaciju kanadskim diplomatima na Haitiju, a oni su krenuli u potragu na terenu. Ured ministra vanjskih poslova Lawrenca Cannona priopćio je jučer da raspolažu informacijama da je spašena, no odbili su dati više podataka. Dužnosnici, pak, još tragaju za dvojicom policajaca od 82 koja su stacionirana na Haitiju u sklopu UN-ovih snaga u toj siromašnoj zemlji. Među njima je šef snaga Doug Coates. Njegov je ured bio u UN-ovoj zgradi koja se srušila.

Suprugu iskopao iz ruševina gdje je 10 sati ležala zatrpana

Iz glavnoga grada Port-au-Princea stižu nove priče o sretnicima koji su spašeni nakon potresa. Frank Thorpe je svoju suprugu iskopao iz ruševina nakon što je ležala zatrpana deset sati. Supruga Jillian je u trenutku kad se dogodio udar obavljala uobičajen posao kao misionarka na otoku. Thorpe je, pak, u tom trenutku bio u blizini glavnoga grada. Pojurio je, pronašao je i pomogao da je izvuku van.

Za 20 sekundi sve je postalo ruševina

- Zvučalo je kao tornado koji je pratilo granatiranje. Onda je počelo tutnjati ispod naših nogu. Čula se buka iz zemlje, a kad je počela trešnja, svi su počeli trčati - opisao je potres Frantz Florestal iz Atlante koji je bio u posjetu Haitiju. Oko njega su se rušile kuće, kao i sve ograde, a i ljudi koji su plakali.

- Nakon dvadeset sekundi sve je bilo gotovo. Oko mene nije bilo ničeg osim ruševina i zemlje - rekao je. Zrak se nije mogao vidjeti jer je odjednom postalo mračno. Nakon toga se vidjelo sunce koje je tonulo na obzoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 14:19