BRUXELLES

DOGOVORILI KONKRETNE KORAKE Krstičević i njegov britanski kolega najavili jačanje obrambene suradnje između dvije zemlje

Damir Krstičević
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i njegov britanski kolega Gavin Williamson potvrdili su u četvrtak nakon razgovora na marginama NATO sastanka u Bruxellesu da će dvije zemlje nastaviti jačati obrambenu suradnju, priopćeno je iz MORH-a.

Ministri su izrazili zadovoljstvo rastućom suradnjom oružanih snaga dviju država, te su danas dogovorili i konkretne korake u daljnjem jačanju te suradnje na strateškoj osnovi, priopćeno je.

Utvrđeno je kako će stručni timovi dvaju ministarstava do listopada ove godine izraditi konkretne prijedloge daljnje suradnje o kojima će odluku donijeli ministri obrana dviju država u sklopu idućeg bilateralnog susreta, čije je održavanje planirano u Hrvatskoj.

Kako navodi MORH, između ministarstava obrane Hrvatske i Velike Britanije potpisan je početkom 2017. Sporazum o razumijevanju, nakon kojeg je i započela snažnija obrambena suradnja dviju država. Tako je upravo prije nekoliko mjeseci održana vježba Hrvatske kopnene vojske s pripadnicima Kraljevskih marinaca iz Oružanih snaga UK, a ostvarena je suradnja i na području mornarice te zrakoplovstva, priopćeno je.

Ministar Wiliamson je istaknuo napredak Hrvatske kao pozitivan znak za države jugoistočne Europe te izrazio interes za razumijevanje i iskustvo RH u procesu podizanja sigurnosti i stabilnosti te regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:19