ADMINISTRATIVNI KAOS

Dok se jedna od radnica Algoritma liječila od raka, tvrtka je propala, a sad joj država želi naplatiti liječenje jer 'nema zdravstveno'

 
Dario Marušić (lijevo) i Sanja Boban Sotski (desno)
 Ranko Šuvar / CROPIX

Četvero zaposlenika propalog Algoritma - dvije majke, kojima je ovih dana završio roditeljski dopust, te dvoje kolega na dugotrajnom bolovanju zbog operacije kralježnice i dijagnoze karcinoma debelog crijeva - mogli bi ovih dana primiti zahtjeve HZZO-a da vrate sve isplaćene rodiljne naknade te podmire sve troškove zdravstvenih usluga koje su koristili od lipnja do danas jer je država sad ustanovila da oni uopće nemaju - osnovno zdravstveno osiguranje!

Naime, pred gašenjem tvrtke, kako su bili na bolovanju ili porodiljnom dopustu, nisu mogli dobiti otkaz. Stečaj tvrtke je otvoren 6. lipnja i zatvoren istoga dana. Sukladno zakonu, kaže stečajna upraviteljica Iva Petanjak, brisanjem tvrtke iz registra automatski stupa na snagu otkaz svim zaposlenicima, čak i onima na bolovanju ili porodiljnom.

Bez obavijesti

Međutim, zakon ne propisuje tko bi zaposlenike o tome trebao obavijestiti - pa ih nije obavijestio nitko. Da su dobili rješenje o otkazu, davno bi regulirali svoj status na burzi i imali zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe te bi mogli normalno koristiti zdravstvene usluge. No, oni nisu ni znali da su dobili otkaz.

Nisu oni jedini bili neobaviješteni: državne institucije očigledno nisu umrežene te su zaposlenici ugasle tvrtke i dalje vođeni kao - njezini zaposlenici. Uredno su iz mjeseca u mjesec dostavljali doznake, koje je HZZO uredno prihvaćao, a jedna je zaposlenica od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 30. listopada ove godine - dakle, prije manje od tjedan dana - dobila urednu potvrdu da je zaposlenica Algoritma MK i da joj normalno teče staž!

Svi začuđeni

Međutim, u stvarnosti, za njih nitko nije uplaćivao zdravstveno osiguranje - ni tvrtka u kojoj su navodno zaposleni, jer više ne postoji, ni država koja podmiruje osiguranje nezaposlenima, jer oni nisu nezaposleni: da bi stekli taj status, moraju imati otkaz ugovora o radu. A kako nemaju zdravstveno osiguranje, dužni su vratiti sva “neopravdano dobivena sredstva” te nadoknaditi troškove svih zdravstvenih usluga.

- To su deseci tisuća kuna... Prije tri tjedna bila sam na trećoj teškoj operaciji i umjesto da se sada, nakon godina rada i uplaćivanja zdravstvenog, koncentriram na oporavak, ja se moram nositi s ovakvom prijetnjom, a da pritom ni u čemu nisam pogriješila - kaže rezignirano Danica Roić (48) iz Đakova, koja se bori s dijagnozom karcinoma debelog crijeva.

Što se zapravo događa, sasvim je slučajno otkrila zaposlenica Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba, kojoj je 13. listopada završila godina dana dopusta nakon rođenja djeteta. Nakon završetka dopusta, počela se raspitivati o svojem statusu.

- Nakon što je u šestom mjesecu otvoren stečaj tvrtke, cijelo vrijeme sam očekivala rješenje o otkazu. Međutim, ono nije stizalo, pa sam krenula vidjeti što je sad sa mnom. U HZMO-u su bili začuđeni te su mi rekli da se i dalje vodim kao zaposlenica Algoritma te da predam zahtjev za utvrđivanje staža kako bi vidjeli u kojem sam statusu - kaže Boban Sotski. Također su je uputili da se javi u HZZO.

Bez otpremnine

- Primila me ljubazna, mlađa pravna savjetnica koja nije znala što učiniti. Konzultirala se s nekoliko kolega i objasnila mi da je tvrtka 6. lipnja brisana iz sudskog registra te da ja zapravo nisam ni zaposlena ni nezaposlena, da nemam zdravstveno osiguranje ni po kojoj osnovi i da stoga trebam vratiti sve porodiljne naknade koje sam primila od lipnja te platiti troškove svih liječnika koje sam koristila - priča Boban Sotski.

- Krenula sam na Burzu, ali nisam mogla dobiti status nezaposlene osobe jer nemam papir o otkazu. Nemam pravo tražiti otpremninu od Agencije za osiguranje radničkih tražbina, jer sam propustila rok za zahtjev. Krenula sam na Trgovački sud, tražiti objašnjenje, ali su mi rekli da moram pokrenuti upravni spor. S kim? - pita se. Zvala je i stečajnu upraviteljicu i bivšeg direktora, ali joj oni više nisu mogli napisati otkaz.

Nakon šetanja od vrata do vrata te potpune šutnje administracije - na njezine dopise Ministarstvu demografije, Ministarstvu rada i drugima nije dobivala nikakve ili potpuno nesuvisle odgovore - shvatila je da joj ne preostaje ništa drugo nego izaći u javnost. Obratila se prvo novinarima 24 sata, koji su jučer objavili priču.

Saznala je da nije sama - tu je i kolegica na porodiljnom iz Bilja, kao i kolega koji je u rujnu ove godine ponovno operirao kralježnicu.

- I dalje sam na bolovanju, i dalje nosim doznake i dobivam potvrde da sam i dalje prijavljen i osiguran preko tvrtke koja ne postoji. Nevjerojatno - kaže zaposlenik propalog Algoritma Dario Marušić iz Orešja. Platiti operaciju i sve preglede, kaže, nema otkud. Što će biti dalje - ne zna.

Kad mu završi rehabilitacija, kaže, treba papir o prekidu radnog odnosa, koji mu nema tko dati...

Prebacivanje krivnje

- Ovo što se događa ovim ljudima je jednostavno prestrašno. Ja nisam imala ovlaštenja da im dam otkaz. Stečaj je otvoren i zatvoren u istom danu i brisanjem tvrtke iz sudskog registra, sukladno Zakonu o radu, njihov ugovor o radu automatski prestaje. No, nitko im nije dužan, po zakonu, to reći. Po mojem sudu, to bi trebao učiniti HZMO, koji bi trebao pratiti oglasne ploče i vidjeti koje su tvrtke brisane iz registra te o tome obavijestiti zaposlenike - kaže stečajna upraviteljica Petanjak.

U HZMO-u pak tvrde suprotno. Ističu kako je Algoritam MK 6. lipnja ove godine brisan iz sudskog registra te da je, sukladno Stečajnom zakonu, stečajni upravitelj obvezan HZMO-u dostaviti prijave o prestanku osiguranja za svakog radnika trgovačkog društva u stečaju kojem je otkazan ugovor o radu. Istim je zakonom, tvrde, propisano da, nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajni upravitelj i radnik mogu otkazati ugovor o radu bez obzira na zakonske zaštite, dakle čak i ako je radnik na bolovanju ili porodiljnom.

- Kako stečajni upravitelj nije otkazao ugovor o radu sklopljen s poslodavcem te nisu uspostavljene propisane prijave o prestanku mirovinskog osiguranja, osiguranice mogu nadležnoj područnoj službi podnijeti zahtjev za utvrđivanje prestanka svojstva osiguranika - poručuju u HZMO-u. Što u slučajevima kad se stečaj otvori i zatvori isti dan, nisu napisali.

Kad bi sad i dobili otkaz ugovora o radu, zaposlenici, sukladno zakonskim odredbama, ne bi postigli puno: premašili su sve rokove za prijavu na burzu i stjecanje zdravstvenog osiguranja kao nezaposlene osobe. Drugim riječima, oni mogu sada postati nezaposlene osobe, od dana kad dobiju otkaz, ali da bi ponovno stekli osnovno zdravstveno osiguranje, morali bi podmiriti sve dugove za liječenje nastale od 6. lipnja.

Sindikat: Dobili smo čvrsto obećanje da neće platiti ništa

- Bio sam u intenzivnoj komunikaciji s ministricom demografije Nadom Murganić, ministrom rada Markom Pavićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i svi jednoglasno poručuju ovim ljudima da ne brinu i da će naći hitno rješenje za njih na način da ni na koji način ne budu oštećeni. U kontaktu su i s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji kreće u pripremu izmjena propisa da se u budućnosti ne ponovi nešto slično.

Kako će konkretno riješiti situaciju, ne znaju ni oni sami, ali su suglasni da ljudi i njihove sudbine moraju biti ispred svega i da sigurno neće ništa vraćati, neovisno o zakonskim paragrafima - kaže Krešimir Sever, čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata. U rješavanju konkretnih problema ovih četvero ljudi, ističe, vjerojatno neće sve biti u skladu s postojećim zakonima, ali ministri, smatra, moraju preuzeti na sebe taj rizik i prerezati birokratsku petlju u koju su zaposlenici ugaslog Algoritma dovedeni.

- Imam čvrsto obećanje da nikome neće stići nikakvo rješenje o povratu novca HZZO-u i da nitko od njih neće vraćati nikakav novac za liječenje i roditeljski dopust, da mogu odahnuti - kaže Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:35