UŽAS U ZAGREBU

'DOKTORI NISU KRIVI ZA SMRT MALE MIJE! RODITELJ NA DIJETE MORA PAZITI 24 SATA!' Intervju sa šefom Komore

'Roditelji nisu znali reći što je dijete udahnulo, kako je onda doktor mogao to znati?', kaže Hrvoje Minigo
 Davor Pongračić/CROPIX

Hrvoje Minigo, internist hematolog, devet i pol godina je na čelu Hrvatske liječničke komore.

Koja je uloga Komore?

- To je institucija koja ima zakonske ovlasti. Ona je samostalna, nezavisna, staleška i strukovna organizacija koja ne pravi razliku među članovima. Štitimo prava i zastupamo profesionalne interese članova. Unapređujemo djelatnost i brinemo se o ugledu liječnika, a vodimo brigu i o pravilnom i etičnom obavljanju liječničkog zvanja.

Kako se financirate?

- Od članarina, a iz proračuna godišnje dobijemo 230.000 kuna za nadzor. Članarine su određene pravilnikom, pa zaposleni u javnom zdravstvu plaćaju 0,4, a privatnici 0,2 posto bruto plaće mjesečno. Stranci plaćaju 300 eura godišnje. Najniža mjesečna članarina je 40 kuna.

Koliko mjesečno, odnosno godišnje prikupite novca preko članarina?

- To je poslovna tajna. Imamo pravilnik o članarinama pa sami izračunajte.

Sud javnosti

Prema podacima portala poslovna.hr prosječna plaća u 2008. za 14 zaposlenih u Komori bila je 2570 eura, a prihodi su bili 15,36 milijuna kuna.

- Plaće su profesionalna tajna. Bilo bi dobro da je tako, tada bi svi željeli raditi u HLK. Podaci nisu točni.

Komora se nalazi u novom, modernom i prostranom uredu. Koliko je plaćen?

- To je naše vlasništvo i još otplaćujemo kredit. Prostor ima 570 kvadrata i tu smo od 15. travnja 2011. Ne znam točno kolika je bila cijena. Bila je uobičajena.

Uloga Komore je i da se brine o pravilnom i etičnom obavljanju liječničkog zvanja. Svjedoci smo brojnih pogrešaka, a vaše statistike su 12 privremeno oduzetih licenci i niti jedna trajno. Je li moguće da od 18.000 liječnika nijedan nije zavrijedio da trajno bude isključen?

- To nismo rekli. U prijašnjem razdoblju jedan je liječnik ostao bez licence. Zašto ići na oduzimanje? To je najteža kazna za liječnika, profesionalna smrt.

Nedavno je liječnica iz Slavonskog Broda bacila ključeve na medicinsku sestru. Ista je pogodila tehničara tonerom printera i prijetila plinskim pištoljem pacijentu. Zašto ona nije ostala bez dozvole za rad?

- To je kazneno djelo, a Komora ne može prejudicirati ishod kaznenog djela. Nemamo svoju policiju niti to možemo istraživati. Kada se završi kazneni postupak, imamo mogućnosti i obvezu procesuirati takvog liječnika zbog nedostojnosti.

To nije jedini slučaj. Imamo i kardinalne pogreške poput one u Dubrovniku, gdje je pacijentu odstranjen zdrav bubreg.

- Ne možete tako suditi. Govorite na temelju pročitanog u novinama ili viđenog na televiziji. Zadatak Komore je da se dozna istina. Vi ste ga već unaprijed osudili. Na prste možete izbrojati završene sudske procese.

Ali što će vam završeni procesi ako je izvađen pogrešan bubreg. Zar ne biste trebali odmah reagirati?

- I sada biste vi njemu trajno oduzeli licencu? Greške se u medicini događaju. Odreže se kriva noga, jasno vam je da se to može dogoditi.

Jasno mi je da se takve stvari događaju...

- To nije napravljeno namjerno niti iz krajnjeg nehaja. Postoji milijun okolnosti koje su dovele do toga.

Ali osobu koja je ostala bez noge ne zanimaju okolnosti, nego činjenica da je ostala bez zdrave noge.

- Maškarin je ostao bez noge i jasno je da to može biti ili pogreška ili komplikacija. Ali zbog toga ne treba liječnik zauvijek ostati bez licence. Neki kažu da je to pogreška, ali naše je povjerenstvo zaključilo da je to vrlo rijetka komplikacija. To je neželjeni ishod liječenja. I on ima pravo na odštetu. Ali ne možete zbog toga reći da svim doktorima koji su sudjelovali treba oduzeti licencu. Svatko može pogriješiti, i to se, nažalost, događa.

Bez nadzora

Prošla je godina dana od još jednog tragičnog događaja. Malena Mia Antunović ugušila se zrnom graha. Inspekcija Ministarstva tada je utvrdila da je liječnica trebala biti prisutna tijekom transporta iz Hitne u Merkur.

- Ona je u dobrom stanju došla u Zajčevu. Roditelji nisu znali reći što je dijete udahnulo, kako je onda doktor mogao to znati? Tek kad su ušli s fibroskopom, shvatili su što se dogodilo.

Istina, ali ne može roditelj vidjeti sve što dijete radi. Dovoljno je okrenuti glavu da se tako nešto dogodi.

- S djetetom morate biti 24 sata. Ne možete ga pustiti bez nadzora. Da su doktori znali da je grah, vjerojatno bi drugačije postupili. Nisu znali!

Dobro, ali liječnica je poslala dijete bez nadzora!?!

- Ne bih više o slučaju. Naše povjerenstvo reklo je da nije bilo pogreške. Znate li tko sjedi u tom povjerenstvu? Ugledni stručnjaci koji znaju više nego vi i ja. Kad se završi sudski proces i presuda postane pravomoćna, tada još možemo promijeniti mišljenje. Ovo nije sud!

Na neki način jest. Jer vi odlučujete hoće li netko imati licencu ili ne.

- Najteža disiplinska mjera je oduzimanje licence. To je za nekoga tko je napravio katastrofalnu pogrešku ne jednom, nego je ponavlja više puta. I ako je to namjerno napravio. Takvome možete trajno oduzeti licencu.

1Reagirate li na medijske napise o eventualnim pogreškama ili čekate da oštećena strana ili Ministarstvo prijavi slučaj Komori?

- Pokrećemo samo po prijavi. Ali, kada donesemo konačnu disciplinsku mjeru, onda postoji netko iznad nas, a to je Upravni sud. Ako se dokaže da doktor nije zavrijedio disciplinsku mjeru, mi moramo pokriti troškove. Nigdje u svijetu ne postoji četverostupanjski postupak, i to nam još više otežava odlučivanje.

Ogriješio se o kodeks

Činjenica je da ste teški na oduzimanju licence.

- Nismo nego smo realni.

Ognjenu Šimiću oduzeli ste licencu na godinu dana?

- Imao je pravomoćnu sudsku presudu, ali je prije toga pobjegao u Bosnu. I tamo mu se ponovno sudilo i umro je u zatvoru. Osobno sam zvao da mi daju pravomoćnu presudu jer nam je sud po zakonu mora dostaviti. Ali njemu licenca nije oduzeta zbog toga nego zato što je kod obnavljanja licence zatajio da se nije ogriješio o kodeks. Zašto nije trajno oduzeta? Zato jer se po našem pravilniku licenca može oduzeti na godinu dana ili trajno. Nismo znali kako će biti sudski kažnjen. Korupcija je kazneno djelo, ali ne može Komora istražiti je li netko uzeo novac. To nije naš posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09