ZBOGOM GUŽVAMA

Donosimo sve o novostima vezanima uz izdavanje novih osobnih iskaznica, ostaje jedna nepoznanica

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj zahtjev mogu podnositi u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji s upravnim odjelom

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Do lipnja iduće godine trebaju stupiti na snagu izmjene Zakona o osobnoj iskaznici po kojima će građani moći podnositi zahtjev za njeno izdavanje u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno postaji koja ima upravni odjel, neovisno o tome gdje imaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Takvu mogućnost imaju već i sada, ali se ona u praksi primjenjuje konzumacijom članka 8. stavka 4. Zakona o osobnoj iskaznici prema kojemu se iznimno, u slučaju izvanrednih okolnosti uvjetovanima elementarnim ili drugim nepogodama ili izvanrednim situacijama, građani mogu u bilo kojoj policijskoj upravi/postaji podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je koncem srpnja ove godine aktiviralo ovu odredbu jer su u nekim policijskim upravama bile takve gužve da se zahtjevi više nisu mogli obrađivati u adekvatnom roku. Uobičajeno je da su neke policijske uprave, poput Zagrebačke, suočene s većim brojem zahtjeva za izradu osobnih dokumenata, ali im se nakon pandemije tijekom koje se nisu morale vaditi nove osobne iskaznice iako su stare istekle, broj zahtjeva toliko povećao da ih je zagušio.

- Analizom broja podnesenih zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica u razdoblju nakon donošenja te odluke, utvrđeno je da je dala pozitivne rezultate: građani su iskoristili mogućnost da na brži način ishode osobne iskaznice u policijskim upravama ili postajama s manjim brojem stranaka - navodi MUP u obrazloženju izmjene Zakona o osobnoj iskaznici koja je trenutno u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i najavljuje propis po kojemu će se zahtjev za izdavanje osobne iskaznice moći podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, kao što se podnosi zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole.

Zakon o osobnoj iskaznici kaže da na nju pravo ima svaki državljanin Republike Hrvatske neovisno o tome ima li prebivalište u Hrvatskoj. Za građane starije od 18 godina ona je obavezan dokument.

Zahtjevi za njeno izdavanje podnose se osobno, pri čemu za maloljetne osobe (i osobe lišene poslovne sposobnosti) zahtjev podnosi zakonski zastupnik (osim za one koje su navršile 16 godina a sud im je dopustio sklapanje braka). Djeca do 12 godina starosti ne moraju biti prisutna, dok stariji moraju doći u policiju zajedno s roditeljem ili zakonskim zastupnikom koji podnosi zahtjev.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj zahtjev mogu podnositi u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji s upravnim odjelom.

Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je priložiti dokaz o uplati naknade za izdavanje osobne iskaznice, dati na uvid staru osobnu iskaznicu ili drugi dokument kojim se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva (javna isprava s fotografijom), a identitet djece koja još nemaju osobne isprave potvrđuju roditelji svojom izjavom. Treba još priložiti jednu fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm, te potpisati Ugovor o pružanju usluga certificiranja.

Osobna iskaznica ima elektronički nosač podataka, a ona koja se izdaje osobama od navršenih 18 do 70 godina sadrži identifikacijski i potpisni certifikat. Izdaje se na rok važenja od 5 godina, s iznimkom starijih od 70 kojima vrijedi doživotno osim potpisnog certifikata koji važi 5 godina.

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva i košta 13,27 eura, u ubrzanom postupku izdaje se u roku od 10 dana po cijeni od 25,88 eura, a u žurnom postupku izdaje se u roku od 3 radna dana po cijeni od 66,36 eura.

Trošak izrade osobne iskaznice za mlađe od 18 godina, ako im je to prva osobna iskaznica, imaju prebivalište u Hrvatskoj i izrađuje se u redovnom postupku, podmiruje se iz Državnog proračuna.

Osobna iskaznica preuzima se u upravi ili postaji u kojoj je predan zahtjev i to u roku od 90 dana od dana proteka roka za izdavanje osobne iskaznice. U redovnom postupku to znači najkasnije protekom 120 dana, u ubrzanom postupku protekom 100 dana, a u žurnom 93 dana od dana podnošenja zahtjeva. Ako se ne preuzme osobna iskaznica i svi podaci bit će poništeni.

Još uvijek je otvoreno hoće li se i nakon izmjene Zakona osobna iskaznica preuzimati u istoj upravi, odnosno postaji gdje je predan zahtjev za njenu izradu. Još nije do kraja isključeno da će se otvoriti mogućnost da se preuzme u nekoj drugoj policijskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:34