DIGITALNI IDENTITET

Više od 90 tisuća Hrvata već ima osobnu iskaznicu u mobitelu: ‘Krenete na put, najavite se kontroli...‘

U walletu na mobitelu možete imati europsku zdravstvenu iskaznicu, a uskoro će biti dostupne i studentska iskaznica te vozačka dozvola

Osobna iskaznica u mobitelu

Više od 90.000 građana u Hrvatskoj osobne iskaznice ima u mobitelu. To znači da s mobitelom mogu ući u sustav e-Građani (digitalni državni šalter) i preko mobitela kod kuće ili na ulici potpisivati dokumente.

Već dulje vrijeme imamo dva elektronička zapisa na osobnim iskaznicama - identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski građane prepoznaje kad se prijave u sustav e-Građani, a potpisni služi kao potpisni pin kad nešto treba vlastoručno potpisati. Hrvatska, kaže glavni direktor AKD-a Jure Sertić, ima mogućnost da ako se osobna iskaznica stavi u čitač, s računala se može potpisati bilo koji dokument. Novost je, međutim, što se sad to može i preko mobitela.

- Naša aplikacija zove se Certilia. Cjelokupno rješenje nastalo je u AKD-u, a Certilia je naš brend digitalnog identiteta. AKD u suradnji s MUP-om u brojnim policijskim upravama i postajama pomaže građanima aktivirati mobileID osobnu iskaznicu - kaže Sertić, pojašnjavajući kako građani, ako žele, nakon što preuzmu svoju osobnu iskaznicu, mogu doći do konzola i u policijskoj upravi dobiti pomoći pri aktivaciji osobne iskaznice na mobitelu.

image

Jure Sertić

Ronald Goršić/CROPIX

Prelazak granice

U AKD-u su snimili i više videopriloga s uputama za aktivaciju mobileID osobne iskaznice i njezino korištenje, ali kad je riječ o digitalnim uslugama, kaže Sertić, građanima je potrebna kontinuirana edukacija.

- Zato smo na frekventne punktove stavili konzole i već godinu dana pomažemo građanima u korištenju Certilije - kaže Sertić i otkriva kako se preko nje unazad mjesec dana može dobiti digitalna putna vjerodajnica.

- To znači da prije nego što krenete na put, možete svoje putovanje najaviti graničnoj kontroli i dolaskom na granicu samo kliknete na mobitelu, pojavi vam se QR kod i prođete kroz granični prijelaz. U prvoj fazi se prolazi s putovnicom, a u drugoj će se moći i bez nje - kaže Sertić, napominjući da je digitalna putna vjerodajnica pilot-projekt u kojem Hrvatska sudjeluje s Finskom.

Potpisivanje

AKD je u Certiliju stavio i zdravstvenu iskaznicu te još dodatno opciju EU zdravstvene iskaznice, što znači da se može zatražiti preko telefona i da građani u svom walletu na mobitelu mogu imati i europsku zdravstvenu iskaznicu.

Za mjesec dana u walletu će biti i studentska iskaznica, pa će studenti moći s mobitelom doći u menzu, kliknuti na blagajni te konzumirati obrok. Glavni direktor AKD-a najavljuje i vozačku dozvolu.

S vjerodajnicom mobileID osobne iskaznice u sustav NIAS (e-Građani) dosad se prijavilo više od 583.000 puta. Zasad je u Hrvatskoj nešto više od 186.000 korisnika AKD-ovih certifikata, a elektronički je potpisano 7,2 milijuna dokumenata.

Uz novosti koje uvodi AKD, do lipnja iduće godine trebaju stupiti na snagu izmjene Zakona o osobnoj iskaznici po kojima će građani moći podnositi zahtjev za njezino izdavanje u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno postaji koja ima upravni odjel, neovisno o tome gdje imaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Izmjene zakona

To je moguće i sad, ali primjenom zakonske odredbe za izvanredne situacije za kojom je MUP posegnuo jer su u nekim upravama nakon pandemije, kad se nisu morale vaditi nove osobne iskaznice, imali strahovite gužve.

- Ta je odluka dala pozitivne rezultate: građani su iskoristili mogućnost da na brži način ishode osobne iskaznice u policijskim upravama ili postajama s manjim brojem stranaka - navodi MUP u obrazloženju izmjene Zakona.

Pravo na osobnu iskaznicu ima svaki hrvatski državljanin, a za starije od 18 godina ona je obavezan dokument. Zahtjevi za njezino izdavanje podnose se osobno, a za maloljetnike ga podnosi zakonski zastupnik. Djeca do 12 godina ne moraju biti prisutna, a starija moraju doći u policiju zajedno s roditeljem. Uz zahtjev treba priložiti dokaz o uplati naknade za izdavanje osobne iskaznice, dati na uvid staru osobnu iskaznicu, priložiti fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm te potpisati ugovor o pružanju usluga certificiranja.

Osobna iskaznica vrijedi pet godina, osim starijima od 70 kojima vrijedi doživotno. Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana i košta 13,27 eura, u ubrzanom postupku u roku od 10 dana po cijeni od 25,88 eura, a u žurnom u roku od tri dana po cijeni od 66,36 eura. Preuzima se u upravi ili postaji u kojoj je predan zahtjev.

Izdavanje: Broj zahtjeva građana povećao se nakon pandemije

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji s upravnim odjelom, neovisno o prebivalištu ili boravištu, može se podnijeti zahvaljujući primjeni članka 8. stavka 4. Zakona o osobnoj iskaznici. Taj zakonski članak kaže da iznimno, u slučaju izvanrednih okolnosti uvjetovanim elementarnim ili drugim nepogodama ili izvanrednim situacijama, građani mogu u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je potkraj srpnja ove godine aktiviralo ovu odredbu jer su u nekim policijskim upravama bile takve gužve da se zahtjevi više nisu mogli obrađivati u adekvatnom roku. Uobičajeno je da su neke policijske uprave, poput zagrebačke, suočene s većim brojem zahtjeva za izradu osobnih dokumenata, ali im se nakon pandemije, tijekom koje se nisu morale vaditi nove osobne iskaznice iako su stare istekle, broj zahtjeva toliko povećao da ih je zagušio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:52