MUČENJE ZAROBLJENIKA

DORH: Lažne papire o zataškavanju u Lori sastavili osumnjičenici

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH objavilo je da raspolaže podacima o “novoj dokumentaciji” vezanoj uz navodno “namjerno zataškavanje ratnih zločina u Lori” koji su dostavljeni Europskom sudu za ljudska prava u Starsbourgu.

Anonimni pošiljatelj

Prijavu su podnijeli Darko Petričić i Domagoj Margetić, a novi dokumenti dokazuju navodnu umiješanost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u ratne zločine u Lori. No, u DORH-u tvrde kako imaju dokaze gdje su i kada nastali “novi dokumenti”, zbog čega su zatražili da Vojna policija obavi izvide da bi se utvrdila odgovornost osoba koje su sastavljale tu dokumentaciju.

Tvrde kako je ta dokumentacija, zapravo, nastala 1997. u Šibeniku te da je izvješća anonimni pošiljatelj 1999. dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku s namjerom da se prikažu kao autentična.

Sastavili dokumente

“Te osobe su sastavile navedene dokumente kako bi time od sebe otklonile odgovornost za moguća kaznena djela za koja su ih mogli teretiti istražitelji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju”, stoji u priopćenju DORH-a. Iako se ne spominju imena, poznata je činjenica da je istraga utvrdila kako je riječ o falsifikatima koji se povezuju uz Marija Barišića, bivšeg pripadnika Vojne policije koji je svjedočio o zločinima u Lori.

‘Barišić nije spominjao Bajića’

Žarko Puhovski prisjetio se kako je 2000. Mario Barišić s kojim je tada razgovarao spominjao “neke dokumente”.

- Tada sam bio predsjednik HHO-a i Barišić je došao na razgovor vezano uz jedan postupak koji se vodio protiv njega, a koji se meni činio nepravednim - rekao je Puhovski. Dodao je da Barišić nije spominjao Mladena Bajića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:15