LAGODAN ŽIVOT

Mladen Barišić će još do rujna primati državnu plaću

Bivšem rizničaru HDZ-a, nekadašnjem ravnatelju Carine i osumnjičeniku u aferi Fimi-Medija premijerka Jadranka Kosor je osobno potpisala rješenje o dužnosničkoj naknadi koja iznosi - 15.000 kuna
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carine i osumnjičeni u aferi Fimi-Medija , i dalje prima dužnosničku plaću koja mjesečno iznosi nešto više od 29.000 kuna bruto ili oko 15.000 kuna neto.

Barišić je do uhićenja imao status državnog tajnika u Ministarstvu financija s koeficijentom 5,27. Rješenje o takozvanoj dužnosničkoj naknadi potpisala mu je premijerka Jadranka Kosor osobno 1. prosinca 2010. Kad je stavljala potpis na to rješenje, Barišić je već bio pušten iz Remetinca i bilo je jasno da je USKOK-u ispričao puno od onoga što je znao o izvlačenju državnog novca preko Fimi-Medije.

Nema uvjeta

Svaki bivši državni dužnosnik, pa i Barišić ima pravo (koje može, ali i ne mora konzumirati) zatražiti dužnosničku naknadu koju može uživati godinu dana po odlasku s državne dužnosti. Naknadu može zatražiti bez obzira na to je li dužnost napustio dragovljno i časno ili ne svojom voljom i nečasno. Bivši dužnosnik prvih šest mjeseci po odlasku s dužnosti ima pravo na punu dužnosničku plaću, a drugih pola godine na polovicu te plaće.

Od 30. rujna 2010. do 29. ožujka 2011. Barišić ima pravo na punu plaću državnog tajnika, a od 30. ožujka do 29. rujna ove godine, ako ne nađe novi posao, na polovicu toga iznosa.

Pravo i na mirovinu

Međutm, 7. travnja 2011. Barišić ima pravo aktivirati zastupnički mandat i primati zastupničku plaću koja neće biti manja od one koju je imao kao državni tajnik. Barišić je, naime, 7. listopada 2010. iz pritvora aktivirao zastupnički mandat i odmah ga zamrznuo.

Odmrznuti ga može 6 mjeseci od prvog aktiviranja, tj. u travnju ove godine. Bez obzira na to hoće li kraj mandata ove Vlade i Sabora dočekati u saborskim klupama ili izvan njih, s obzirom na životnu dob i godine staža, stekao je pravo na dužnosničku mirovinu.

1. pravo na dužnosničku naknadu koju može uživati godinu dana nakon odlaska s državne dužnosti

2. naknadu može zatražiti bez obzira na to je li dužnost napustio dragovoljno i časno ili ne svojom voljom i nečasno

3. prvih šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti ima pravo na punu dužnosničku plaću, a drugih pola godine na polovicu te plaće

4. od 30. rujna 2010. do 29. ožujka 2011. ima pravo na punu plaću državnog tajnika

5. od 30. ožujka do 29. rujna ove godine, ako ne nađe novi posao, na polovicu toga iznosa

6. 7. travnja 2011. Barišić ima pravo aktivirati zastupnički mandat i primati zastupničku plaću koja neće biti manja od one koju je imao kao državni tajnik

7. stekao je pravo na dužnosničku mirovinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:54