BIVŠI PREMIJER NA UDARU

Bajić: Sanaderu je blokirana SVA imovina. Mirjana, Petra i Bruna ne mogu do svojih računa

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Bivšem premijeru Ivi Sanaderu je blokirana sva imovina, a ne samo ona koju je prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Potvrdio je danas novinarima u Saboru nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je također priznao da DORH nije zatražio zatvor za Sanadera zbog opasnosti od bijega jer za to nije bilo opravdanog razloga.

- Blokirana je sva imovina do koje smo mi došli istražujući već nekoliko mjeseci njegovu imovinu te imovinu njegove šire i uže obitelji - objasnio je Bajić. Glavni državni odvjetnik danas je konačno objasnio i zašto nisu zatražili da se Sanaderu oduzme putovnica.

- Oduzimanje putovnice nismo mogli poduzeti prije nego što mu je skinut imunitet. Nije bilo opravdanog razloga da bi DORH sudu predložio određivanje zatvora zbog opasnosti od bijega. Jer poznato vam je kao i nama da se dan ranije Sanader vratio u Hrvatsku. Osim toga, oduzimanje putovnice ne znači ništa jer se osobna iskaznica ne može oduzeti, a s njom možete otići gdje god hoćete. Mogao je otići s njom u Austriju, a u Ameriku ionako nije mogao - izjavio je Bajić.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Ponovio je kako je USKOK otvorio istrage i postupajući po tim istragama tražio i dobio skidanje imuniteta te kako je u tijeku postupak izručenja. Na pitanje hoće li biti novih naloga za pokretanje istraga i hoće li one biti uključene u zahtjev za Sanaderovo izručenje Bajić je odgovorio:

- Ako rezultati naših postupanja pokažu sumnju da se mogu otvoriti novi predmeti onda da.

Odbacio je medijske špekualacije o visini kazne koju bi DORH mogao tražiti za Sanadera.

- Ne možemo predlagati kaznu ako je istraga tek u tijeku. Pitanje je što će istraga pokazati, da li će uopće biti podignuta optužnica. Preuranjeno je govoriti o kazni koju će DORH tražiti - rekao je Bajić.

Bajić ne vjeruje da bi se Sanaderovo izručenje moglo odgoditi zbog njegovog ispitivanja pred austrijskim nadležim tijelima oko afere HYPO.

- Ma ne. To se, ako se i bude dogodilo, može obaviti u roku za ekstradiciju. Postupak za izručenje je pokrenut - smatra Bajić.

Blokirani i računi Sanaderove supruge i kćeri

Zagrebački Županijski sud blokirao je bankovne račune Ive Sanadera i njegove uže obitelji te udjele u nekoliko tvrtki u kojima je bivši premijer suvlasnik. Sud je udovoljio zahtjevu i blokirao poslovne udjele u nekoliko hrvatskih tvrtki u kojima osumnjičenik ima udjele te njegove, ali i bankovne račune supruge i njihovim dvjema kćerima u nekoliko hrvatskih banaka, potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. O pojedinostima USKOK-ova zahtjeva za blokadu imovine nije želio govoriti, no potvrdio je da se mjera osiguranja ne odnosi na vilu u Kozarčevoj ulici u kojoj žive Sander i njegova obitelj. (Portal Jutarnji.hr)

DORH od SAD-a dobiva dragocjene podatke

Komentirajući izvještaj WikiLeaksa prema kojima je američkim diplomatima još u siječnju govorio o istragama protiv Sanadera Bajić je danas rekao tek da "DORH ima jako dobre odnose sa nadležnim službama i tijelima SAD-a jer od njih dobijamo dragocjene podatke“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:05