EPILOG RUŽNOG SPORA

DORH ODBACIO PRIJAVE BRANITELJA PROTIV HRIBARA I FILMAŠA 'To je bila hajka na HAVC s ciljem da zauzmu vlast u kulturi i okoriste se'

Hrvoje Hribar
 Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon što je u listopadu prošle godine Državno odvjetništvo zaključilo da iz nalaza Državne revizije o Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) ne proizlazi kaznena odgovornost njegova bivšega ravnatelja Hrvoja Hribara, tužitelji su sada odbacili i čitav niz prijava koje je protiv Hribara, ali i još drugih 18 osoba, u protekle tri godine podnijela Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Odbačena je i kaznena prijava koju je zbog istoga filma protiv Hribara podnio umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan. Među prijavljenim osobama, a protiv koje su prijave odbačene, nalazi se i aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je u Hribarovo vrijeme bila članica Upravnoga odbora HAVC-a.

Riječ je o prijavama koje je Koordinacija, predvođena Zoricom Gregurić, podnijela među ostalim zbog danskog dokumentarnog filma “15 minuta - Masakr u Dvoru”, danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda, a u čijem je financiranju djelomično sudjelovao i HAVC.

Gregurić je upravo zbog tog filma svojevremeno prosvjedovala zbog imenovanja Obuljen Koržinek na mjesto ministrice.

Obuljen Koržinek je u izjavi za Jutarnji list iniciranje niza postupaka protiv HAVC-a nazvala hajkom.

- Nemam saznanja o postupanjima DORH-a niti o pojedinačnim postupcima koji se vode. U svom radu usmjereni smo isključivo na daljnji razvoj hrvatske kinematografije i audiovizualnih djelatnosti, kao i na jačanje institucija koje podupiru taj sektor, a to je u prvom redu HAVC. Objavljena odluka potvrđuje neutemeljenost hajke protiv pojedinaca i HAVC-a kao institucije kojoj je javnost svjedočila - izjavila nam je Obuljen Koržinek.

Ovom odlukom DORH-a, dakle, sve prijave protiv Hribara, a kojih je u protekle tri godine Koordinacija podnijela desetak, odbačene su kao neutemeljene. Kao i u izvidima u povodu nalaza Državne revizije, Državno odvjetništvo nije zaključilo da se u postupanju Hribara i ostalih 18 prijavljenih nalaze elementi kaznenoga djela.

- Kaznene prijave odbačene su zato što podaci prikupljeni tijekom izvida ne daju osnova za zaključak o postojanju osnovane sumnje da su prijavljene osobe počinile kaznena djela za koja su prijavljena, kao ni eventualno neka druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Napominjemo da je provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti, eventualni sukobi interesa i sumnja u učin kaznenih djela koja se progone po privatnoj tužbi nisu bili predmet odlučivanja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva - navelo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Hribar, Koržinek Obuljen i drugi bili su prijavljeni zbog zloporabe položaja i ovlasti, ali i povrede ugleda RH. Podnošenje niza prijava hajkom je nazvao i Hribar kojeg smo jučer kontaktirali.

- Ta grupa za rušenje HAVC-a je bila jako revna. Podneseno je sijaset prijava, smisao im je bio da uzbuđuju javnost, i uopće ne bih podcjenjivao učinak tih prijava u akciji proizvođenja laži i zbunjivanja javnosti - rekao nam je Hribar, dodajući da je rezigniran što se tiče odluke o odbačaju prijava protiv njega.

- Nisam ni sretan niti tužan. To je vijest iz prošlosti i samo jedna od osmrtnica HAVC-u i sjećanje na vrijeme kada smo nešto radili i mislili da stvaramo nešto vrijedno - rekao je Hribar i pojasnio:

- Niti su danski autori filma optužili Pandžu ili naše vojnike za bilo što, niti HAVC može biti odgovoran za dotičnog Larsena i Vedesmanda, autore filma, niti može biti odgovorno devetnaest prijavljenih hrvatskih filmaša koji s izradom dotičnog filma nisu imali veze. Uostalom, nije jasno kakva je to šteta nastala po RH? Pandža istodobno ne shvaća kakva je šteta nastala od prljavštine u kojoj je sudjelovao?

S Pandžom sam jednom razgovarao i izgledao mi je kao suvisao čovjek. Glupo se dao navući od ljudi kojima se živo fućka što je Pandža radio u ratu, već ih je zanimala jedino i isključivo materijalna dobit i preuzimanje vlasti u hrvatskoj kulturi, prvo - pa zatim i u ostatku državnog aparata - poručio je Hribar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 08:01