JUTARNJI DONOSI > NOVE TVRDNJE BRANKE PAVOŠEVIĆ

'Došla sam u Carinu izbrojati 2 mil. eura. Barišić je bio nervozan. Tog dana je ubijen Pukanić...'

Blagajnica HDZ-a ispričala je kako je dobila zabranu isplata novca na ruke i kako je uništena bilježnica s imenima korisnika

ZAGREB - Govoreći o tome kako je od 2007. nadalje odlazila u Carinu, gdje je preuzimala novac Pavošević je, saznajemo, naglasila kako je u tom razdoblju tri ili četiri puta pomagala Barišiću pri brojenju i slaganju novca koji se isplaćivao pojedincima u HDZ-u i na estradi. Uz nju novac je, tvrdi, svaki put brojala i Sanja Crnković, zaposlenica Carine koja je bila Barišićeva bliska suradnica.

“Nekada su to bile kune, a nekada se radilo i o devizama. Mogu reći da je kod svakog brojanja, prema mojoj slobodnoj procjeni, bilo gotovine u iznosu od jedan do dva milijuna kuna”, rekla je Pavošević i dodala da je to bila velika hrpa novca koja je nju šokirala.

Posebno joj se u sjećanje, istaknula je, urezao jedan dolazak u Carinu kada je zatekla Barišića u žurbi. Rekao je, ispričala je Pavošević, da moraju hitno složiti i prebrojati novac koji do 12 sati mora otići iz Carine. Radilo se o iznosu od dva milijuna eura.

Crna aktovka

“Sjećam se da je bila prisutna i Sanja Crnković, a Barišić je novac donio u jednoj aktovci. Točnije, čini mi se da je aktovka bila na stolu i da je bila otvorena, pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je bila crne boje, ali čini mi se da jest. Novčanice su bile u različitim apoenima, od 50 eura pa naviše, a ja sam izravno pitala Barišića koliko tu uopće ima novca, na što mi je on rekao - oko dva milijuna eura”, rekla je Pavošević, istaknuvši kako je nju i Sanju Crnković Barišić cijelo vrijeme požurivao da što prije slože te novčanice. Taj joj se dan, rekla je, posebno urezao u sjećanje “kao jedan vrlo ružan dan” zato što je te večeri ubijen Ivo Pukanić, a i “sam je taj osjećaj brojanja novca u meni uvijek izazivao nelagodu”, ispričala je. Pavošević je, kako doznajemo, rekla da je o svojim odlascima u Carinu povremeno izvještavala Ivana Jarnjaka, glavnog tajnika stranke. Jarnjak je bio vidno nezadovoljan njezinim odlascima u Carinu, no nikad joj izravno nije rekao da to ne čini, pa je ona zaključila kako je to bila naredba samog Ive Sanadera.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:37