JOŠ JEDNA

DOZNAJEMO GDJE JE RADIO JEDAN OD LAŽNIH PROFESORA U školi je predavao čak 16 godina, a dao je otkaz prije nego je otkrivena istina o njegovoj diplomi

Niksa Stipanicev / CROPIX

Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je danas da su pronađene još tri lažne diplome i dvije svjedodžbe, među kojima su krivotvorene diplome Učiteljskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje zagrebačkoga sveučilišta te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti osječkoga Sveučilišta.

U slučaju lažne diplome zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, neslužbeno doznajemo da je riječ o osobi koja je radila na mjestu profesora u srednjoj školi u Križevcima.

U školi nam ne žele niti potvrditi, niti opovrgnuti da je kod njih 16 godina radio profesor strojarske grupe predmeta s lažnom diplomom, no potvrđuju jedno: jedan je djelatnik napustio školu i više u njoj ne radi.

Pretpostavka je da je iz škole otišao prije no što je s fakulteta stigla obavijest o nevjerodostojnosti njegove diplome, kako bi prevenirao otkaz, odnosno bio izložen javnosti.

Riječ je o školi koja ove godine izvodi preko deset programa, a profesor s lažnom diplomom predavao je grupu predmeta u jednom od tih programa. Po neslužbenim informacijama, niti u tome slučaju nitko u njega nije sumnjao, a posao je obavljao korektno. 

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ranije danas je potvrdilo da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što dovodi do 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca koliko traje provjera u osnovnim i srednjim školama.

Jedna lažna diploma Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrivena je kod učiteljice s pojačanim programom iz nastavnoga predmeta Engleski jezik. Druga lažna diploma Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, bila je u vlasništvu učiteljica razredne nastave. Treća lažna diploma Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu detektirana je kod nastavnika strojarske skupine predmeta. Tu su i dvije lažne svjedodžbe, jedna s Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, pronađena kod školske spremačice, i druga iz Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole pronađena kod osobe zaposlene na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem.

'Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH. Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta', rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo