NESTAŠICA LIJEKOVA

Doznajemo: Ministarstvo financija sutra nudi rješenje za plaćanje dijela dugova bolnica

Veledrogerije tvrde da, dok se ne riješi barem polovica duga od 5,5 milijardi kuna, neće isporučiti ‘ni kutije‘
Vili Beroš
 Cropix

Za plaćanje dijela bolničkog duga za lijekove rješenje bi Ministarstvo financija trebalo naći već u petak kako bolnice stvarno ne bi ostale ne samo bez skupih, nego i svih ostalih lijekova, od kojih neki spašavaju život hitnih pacijenata, saznajemo iz Vlade.

Pokazalo se, naime, da prije nekoliko dana uplaćenih 300 milijuna nije dostatno za ukupni dug veći od četiri milijarde pa će ovo biti dodatna injekcija koja bi trebala otključati dostavu veledrogerija. Također, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uplatio je veledrogerijama 680 milijuna kuna za lijekove koje ljekarne izdaju na recept, a ubuduće svaki će se mjesec redovito podmirivati troškovi od oko 300 milijuna kuna. Rezultat je to današnjeg zajedničkog sastanka predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

S obzirom na to da je sličnih kriza s manjim ili većim dugovanjima veledrogerijama bilo i prije, gotovo je sigurno, tvrde znalci, da bolnice neće ostati bez lijekova kako se to najavljivalo, ali nedvojbeno je da problema u opskrbi ima, da su građani uznemireni, a pacijenti prestrašeni. Kako bilo, dug će se barem dijelom morati podmiriti, pa je sigurno bolje da se to dogodi što prije.

A kakva je trenutačna situacija? Ima lijekova? Nema lijekova? Odgovor ovisi o tome koga se u ovom trenutku pita. Veledrogerije, koje distribuiraju lijekove bolnicama i ljekarnama, tvrde da dok se ne riješi barem polovica trenutačnog duga od 5,5 milijardi kuna, neće isporučiti "ni kutije". Ravnatelji bolnica, pak, kažu da imaju zaliha "običnih" lijekova za tjedan dana, a oni skupi, poput onkoloških za liječenje raka, također nisu upitni jer se plaćaju direktno iz posebnog fonda za skupe lijekove.

Kako bilo, situacija je napeta i gotovo da je neupitno brzo rješenje, a tek potom može se sjesti za stol i dogovoriti budući način rada bez stresa. Naime, iz veledrogerija ističu da od kraja prošle godine "šalju pisma" ministrima Mariću i Berošu, ali i premijeru, u kojima potanko opisuju rast duga i probleme koji će u nekom trenutku postati nepremostivi.

Upravo se to i dogodilo pa im, kažu, ne preostaje ništa drugo do uskrate opskrbe kao što to i prema njima čine proizvođači koji više ne priznaju "veresiju". Pozdravljaju najavu da će HZZO ubuduće redovito podmirivati svoje obveze prema ljekarnama jer one čine čak tri četvrtine njihova poslovanja.

"Ne možemo više sami rješavati nagomilane dugove i zato i dalje, dok se ne riješi problem s bolničkim dugovanjima, isporučujemo lijekove samo onim bolnicama čije fakture nisu starije od 240 dana. U interesu je svih da se problem što prije riješi", kaže direktor Oktal Pharme, Ivan Klobučar.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Mario Zovak, ipak je optimist uvjeren da rješenja mora biti. "Nikad dosad nije bilo uskrate lijeka niti jednom pacijentu u ovoj bolnici i vjerujem da se to neće dogoditi ni ovaj put. U suprotnom, spreman sam i na ostavku", rekao je prof. dr. Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:28