AFERA CJEPIVO

Dr. Srećko Sladoljev: ‘Trebao bih u zatvor jer nisam dao da zbog nečije banane budemo majmuni’

Imunološki zavod traži kazneni progon dr. Srećka Sladoljeva zbog ‘širenja lažnih i uznemirujućih glasina
 Šokota/CROPIX

ZAGREB - Dr. Srećko Sladoljev, imunolog kojeg je Imunološki zavod suspendirao zbog izjava o štetnosti cjepiva protiv svinjske gripe H1N1, obratio se jučer javnosti novogodišnjom porukom.

Ovaj emotivni istup Sladoljev je napisao nakon što je objavljeno kako Imunološki zavod traži kazneni progon protiv njega “radi sumnje u počinjenje kaznog djela širenja lažnih i uznemirujućih glasina koje su uznemirile velik broj ljudi”. Tu informaciju potvrdio je i odvjetnik Nenad Škare, a ako se dokaže namjera uznemiravanja, Sladoljev bi mogao biti kažnjen novčano ili zatvorom do šest mjeseci. Sporna je izjava koju je Sladoljev dao Slobodnoj Dalmaciji 21. studenog:

Opasnost od cjepiva

“Cjepivo protiv svinjske gripe nije potencijalno opasno - ono je sigurno opasno zbog kombinacije snažnog imunostimulatora (skvalena) u cjepivu i prirode samoga virusa. H1N1 je izrazito imunogeni.

Ako cjepivo k tome primi zdrav, mlad organizam koji je imunološki superioran virusu, postoji dokazana opasnost od kasnijeg nastanka teških autoimunih bolesti. Te bolesti potom će se kod nekih razvijati s vremenskim odmakom i isprva napredovati sporo. Prve simptome oboljeli će osjetiti tek nakon više godina”.

Nakon te izjave Sladoljevu je onemogućen dolazak na rad, a on je izrazio sumnju da mu je provaljeno u kancelariju u kojoj je imao važne dokumente. Sladoljev je o sumnjama u opasnosti cjepiva govorio u listopadu u Magazinu. Tada je rekao da “nije mogao dopustiti da propadne cjepivo vrijedno 330 milijuna kuna”. To se upravo sada i događa.Dodao je kako se i prije uništavalo neiskorišteno cjepivo, ali sada je “nonsens da država plaća privatniku proviziju i za bačeno cjepivo”.

Drugačije razmišljanje

U svom pismu navodi:

“Sustav se oduvijek srdio na one koji su stvari drugačije promišljali. Dobro je da lomače više ne gore. Život se čini sumornim i kao bez nade. Ali tako nije. Tako se samo čini zbog majmunskog mozga u nama koji nas je zaveo.

Jer sve loše učinili smo sami sebi. Majmun ne razumije da je ulovljen u stupicu iz koje ne može umaći Majmuni u pogibelji ne razabire da će ga banana stajati glave.

U Africi tako love majmune. I upravo smo mi ljudi učinili to od sebe - majmune u klopci”. Sladoljev zaključuje kako “nismo dopustili zbog nečije banane biti majmuni. I zato bih trebao u zatvor”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:46