BITKA ZA SMJENU U VRHU

DRAMA U HDZ-u Brkić nagovarao Karamarka da odstupi: 'Ali, on se još ne da...'

 Boris Kovačev / CROPIX

Sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj se očekuje da šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnese ostavku, odnosno da se povuče s funkcije predsjednika stranke, jučer još nije bila službeno sazvana.

Prema nekima, trebala se održati još u subotu, ali ju je navodno šef HDZ-a Karamarko odgodio, zatraživši da mu daju slobodan vikend kako bi se još susreo s nekim suradnicima te osmislio kako da to izvede što bezbolnije i za stranku i za sebe.

- Njegov odlazak više nije upitan, sad samo treba vidjeti kako to izvesti, trebamo sjesti i razgovarati. Ne treba ići na nož ni mi prema njemu, a ni on prema nama. Najavio je prvo sjednicu u subotu, ali onda se predomislio. Nemam još informaciju kada bi sjednica trebala biti, ali nadam se što prije, to bolje. Jer, više nemamo vremena da jednog čovjeka stavljamo ispred stranke - rekao nam je jedan izvor iz HDZ-a.

Ljudi nezadovoljnih Tomislavom Karamarkom u stranci je svakim danom sve više. To nezadovoljstvo kanalizira se u HDZ-u na četiri fronte: počeli su se organizirati predsjednici županijskih organizacija, potom saborski zastupnici, pojedini članovi Predsjedništva, a oglasila se i skupina utemeljitelja HDZ-a. Navodno će, kako se priča u stranci, preko Središnjeg odbora i europarlamentarci zatražiti Karamarkov odlazak.

- Bolje da se sam džentlmenski povuče, nego da ga idemo rušiti - kaže nam izvor iz HDZ-a.

Manjak komunikacije

Glavna tema među HDZ-ovcima tijekom vikenda bila je hoće li se Karamarko mirno povući ili će ipak biti problema oko njegova odlaska s vrha HDZ-a. Mnogi članovi stranke protekla su dva dana sastančili, a doznajemo da je došlo i do susreta Karamarka i njegova zamjenika Milijana Brkića koji je posljednjih nekoliko dana proveo u Vrgorcu zbog održavanja drugog kruga izbora u tom gradu. Njih su se dvojica sreli u subotu, a sastanak je navodno održan na pola puta između Zagreba i Vrgorca. Izvori iz stranke kažu da ga je tom prilikom Brkić pokušao uvjeriti da odstupi.

- Karamarko se još ne da i mislim da će postaviti neke uvjete oko povlačenja - kazao nam je dobro upućeni član HDZ-a.

Naši izvori u pravilu govore da su Karamarku dali povjerenje za preslagivanje, nisu ga ništa pitali, niti im je on otkrivao detalje, a kako u tome nije uspio, sad je vrijeme da ode.

- Izgubio je povjerenje i sad mora otići - komentirao je naš izvor. Na pitanje jesu li sigurni da će Karamarko sam odstupiti, odgovaraju kako se nadaju da hoće pa da ga ipak neće morati micati uz pomoć stranačkih tijela. No, od nekih u HDZ-u moglo se jučer čuti i da su prije opoziva premijera Tihomira Oreškovića apelirali da to ne radi, ali kažu da Karamarko za povlačenje nije želio niti čuti.

- Uvjeravao nas je da ima 76 ruku, iako se već tada moglo zaključiti da ih nema - rekao nam je izvor te dodao da mu zamjera upravo manjak komunikacije s ljudima iz vrha stranke.

- Više je pričao s ljudima izvan stranke, nego na stranačkim tijelima. Pa, ne može nečiji muž ili žena odlučivati o potezima u stranci ili državi - komentira naš sugovornik. Na pitanje što dalje većina odgovara kako je sad samo važno da netko stranku održi na okupu kako se ne bi dogodilo da je razne frakcije previše podijele te da se na tim borbama izgubi još vremena.

- Očito je da su već počeli istupati razni članovi s ambicijama - komentira naš sugovornik te dodaje: - Treba sada biti mudar pa pokušati sve to kanalizirati u nekom zajedničkom smjeru.

Naš drugi izvor smatra da bi Karamarko trebao sjesti sa svojim najbližim suradnicima te donijeti odluku o povlačenju, ali ne da se digne i ode, nego da pomogne da se svi dogovore kako dalje.

HDZ-ovcima je u ovom trenutku najveći problem kratko vrijeme do novih izbora, ali i to što još nemaju osobu koja bi zamijenila Karamarka na vrhu. Nakon Karamarkove ostavke stranku bi kao v.d. vodio zamjenik Milijan Brkić, no u roku od mjesec dana mora se, prema Statutu, organizirati izvanredni sabor HDZ-a kako bi se izabrao novi predsjednik. Njega bi u ovoj situaciji birali izaslanici, iako prema Statutu predsjednika stranke biraju svi članovi po načelu jedan član-jedan glas. HDZ-ovci namjeravaju nakon parlamentarnih izbora sazvati novi sabor stranke na kojemu bi se onda biralo potpuno novo vodstvo.

Prave promjene

To je jedini način ako želimo prave promjene u stranci. Zamijeniti samo jednog čovjeka nije rješenje - ističe naš sugovornik. Zasad se u kuloarima spominje nekoliko imena za mogućeg šefa HDZ-a. Među njima je Andrej Plenković, za kojega se zalaže struja Tomislava Čuljka. Iako Plenković slovi kao favorit, mnogi u stranci su razočarani time što se nije natjecao kao protukandidat Karamarku na izborima za šefa HDZ-a. - Tada je među članovima izgubio dobar dio potpore - napominju upućeni iz stranke.

Kao kandidati se spominju i Tomislav Tolušić te Ivana Maletić. I dok neki ističu Tolušića kao dobrog kandidata, dobar dio HDZ-ovaca, pogotovo struja Milijana Brkića, zastupa europarlamentarku Maletić.

- Ona je jedina pokazala hrabrost dok su svi šutjeli. Mnoge je iznenadila - komentiraju neki, dodajući kako im ne smeta što bi HDZ ponovno vodila žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:22