PROMJENE U HDZ-u

PLENKOVIĆ ŽELI BITI PREDSJEDNIK HDZ-a 'Smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni'

 CROPIX

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, sada je sve izvjesnije, broji možda i posljednje sate na čelu stranke, a sve su glasnije najave da bi njegov nasljednik mogao postati Andrej Plenković.

Neslužbeno doznajemo da je hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu već pristao postati novi predsjednik stranke, a službenu potvrdu svoje kandidature, za koju navodno ima podršku županijskih stranačkih organizacija,Plenković je dao u središnjem Dnevniku HRT-a.

- U novim okolnostima, kad nije uspjelo preslagivanje, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni. Spreman sam preuzeti odgovornost ako se raspišu izbori - rekao je Plenković za HRT i priznao da ne zna zašto je odgođena sjednica Predsjedništva HDZ-a.

- Stvarno ne znam, to je Karamarkova odluka.

Plenković je objasnio zašto se nije kandidirao na proteklim nedavnim izborima u HDZ-u.

- Bili smo relativni pobjednik izbora, stranka je uspjela formirati vlast i tada sam smatrao da je Vladi potrebna stabilnost.

O datumu izbora u HDZ-u europarlamentarac nije htio govoriti, samo je spomenuo da se treba hitno reagirati jer je 'situacija krizna'.

- Pozivam Karamarka da bude politički odgovoran, trebamo djelovati brzo, organizirati izbore po načelu 'jedan član, jedan glas' i okrenuti se novim parlamentarnim izborima u rujnu. Ja živim desni centar svaki dan, smatram da stranka ima mogućnost profilirati se i vjerujem da cijela jedna generacija mladih ljudi sigurno može dati svoj obol u budućnosti. Iskreno, žao mi je što je pokušaj preslagivanja propao, ali moramo podvući crtu i vidjeti kako možemo povratiti povjerenje birača - zaključio je Plenković.

Inače, HDZ-ovo Predsjedništvo trebalo je u ponedjeljak u 18 sati zasjedati u središnici stranke na Trgu žrtava fašizma, no sjednica je bez objašnjenja odgođena za utorak u 11 sati. Na toj se sjednici očekuje rasprava o propalom preslagivanju za koje je šef stranke Karamarko dobio mandat.

Prema informacijama koje je HRT objavio u središnjem Dnevniku, Karamarko će u utorak u 10 održati konferenciju za novinare, na kojoj bi navodno trebao objaviti da podnosi ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Podrška Davora Ive Stiera

Nedugo nakon Plenkovićeva istupa u Dnevniku HRT-a, stigla mu je podrška od kolege iz Europskog parlamenta Davora Ive Stiera.

'Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću raditi na razvoju HDZ-a u smjeru moderne demokršćanske stranke', napisao je Stier na svojem profilu na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:18