JUTARNJI OTKRIVA

Drama zbog loših silikona i botoksa: Curama peglaju lice jeftinim filerima iz Srbije! Opasno po život

Otići u kozmetički salon i ondje dati nekome injekciju preparata za pomlađivanje, na primjer botoksa, kazneno je djelo u Hrvatskoj. Kod nas ni medicinska sestra ne smije dati injekciju u podkožu bez prisustva liječnika . Ti preparati nisu šala, oni mogu izazvati alergiju, infekciju... U Hrvatskoj isključivo licencirani liječnici u ordinacijama koje su za to registrirane mogu obavljati takve tretmane, a to su specijalisti za kirurgiju glave i vrata, plastični i očni kirurzi. Zakonodavac to još nije dozvolio stomatolozima - kaže nam dr. Miroslav Kinčl, specijalist opće i plastične kirurgije.

Kineski proizvodi

Naime, nakon džumbusa s francuskim PIP-ovim (Poli Implantat Prothese) implantatima za umjetne grudi, na pomolu je novi skandal u Velikoj Britaniji, a tiče se preparata za pomlađivanje lica, prije svega filera (punila) kojima se ravnaju bore na licu. Čak 160 vrsta filera prodaje se na britanskom tržištu, vrišti tamošnja regulatorna Agencija za zdravstvo, dok ih je u Americi samo četiri.

Posebno su zabrinuti za sve veći broj proizvoda koji stiže iz Kine i koji, smatraju u Agenciji, nisu prošli rigorozno testiranje. “Nemamo sređeni registar proizvoda za pomlađivanje lica i samo je pitanje dana kada će buknuti skandal gori od PIP-ovih implantata”, najavljuju u njihovoj Udruzi estetskih plastičnih kirurga (BAAPS).

No, kakva je situacija u Hrvatskoj?

Kod nas je, poručuju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode, registriran jedan proizvođač botoksa (irski Allergan) i sedam proizvođača dermalnih filera s oko 50 proizvoda za ispune raznih vrsta bora i oštećenja kože, oblikovanje i povećanje volumena usana, rehidraciju lica, vrata i dekoltea i slično. Pet ih je iz Francuske: Pierre Fabre Dermo-Cosmetique, Allergan, Laboratoires Filorga S.A.S. i Revitacare Sarl, zatim tu je švicarski Anteis i švedski Q-Med.

Privremena punila

Fileri ili punila su tekući implantati; to su, tumači dr. Kinčl, gelovi različite gustoće koji služe da se njima ispune udubine na koži, bore ili ožiljici. Trajni filer, baziran na silikonu, kaže dr. Kinčl, ostavio je takve strahote, nagrđivanja, kvrge i potom psihičke probleme kod ljudi koji su ga koristili, da se više i ne koristi. Koriste se privremeni fileri, popularna je generacija filera na bazi hijaluronske kiseline koja postoji već desetak godina.

S druge strane, tumači dr. Kinčl, imamo botoks koji je potpuno drugi tip proizvoda.

- On je registriran kao lijek, a zapravo je vrlo opasan otrov, trenutno najjači otrov poznat čovječanstvu koji se mora davati u minimalnim dozama. On vam paralizira mišić, pa ne dobijete bore - opisuje dr. Kinčl.

No, za razliku od Velike Britanije gdje filere i botokse može kupiti samo liječnik, ali ih može ubrizgavati i ostalo medicinsko osoblje, u Hrvatskoj za sada to mogu činiti samo liječnici specijalisti u zdravstvenim ustanovama.

Kupuju u apotekama

- Neke pacijentice su mi pričale da su na tretmane pomlađivanja lica išle u kozmetičke salone. Mislim da se ne radi botoks, ali fileri da. Odmah sam to pitanje postavio dobavljačima. Oni se kunu da im ne prodaju preparate, kaže dr. Kinčl.

- Kako onda kozmetičarke dođu do filera?

- Najvjerojatnije kupe preko liječnika koji ih preprodaju. Mi liječnici smo cirkusanti. Ljut sam na svoju struku - ogorčen je Kinčl.

Nazvali smo nekoliko kozmetičkih salona da provjerimo rade li tretmane pomlađivanja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:19