HRVATSKU POTOPIO VODENI VAL

DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE ‘Bježali smo, a sve što smo imali progutala nam je voda’. Izvanredne mjere u Velikoj Gorici!

Voda u tri riječna sliva spustila se danas popodne i navečer prema Hrvatskoj, popustili nasipi, stotine ljudi evakuirano
 Željko Hajdinjak / Cropix

Vodostaj Drave u padu

NOVO 9:15 Kako su jutros izvijestili iz podružnica Hrvatskih voda u Varaždinu, protoci Drave su u padu pa je jutros u 8 sati zabilježen protok vode kod HE Varaždin od 1340 prostornih metara u sekundi, a kod HE Čakovec 1100 prostornih metara u sekundi.

Budući da je u susjednoj Sloveniji protok vode pao na 860 prostornih metara u sekundi, očekuje se daljnji pad vodostaja.

U padu vodostaji na području Brdovca, Zaprešića, Samobora i Svete Nedjelje

22:47 Zamjenik župana Zagrebačke županije i voditelj stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević rekao je večeras da su u padu vodostaji na području Brdovca, Zaprešića, Samobora i Svete Nedjelje.

Hrvatske vode su na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica uvele izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave.

"U Brdovcu se voda povlači, a tijekom večeri smo bili u Velikoj Gorici gdje se rade dodatni zečji nasipi", kazao je Vujević . Napomenuo je i da su u Zaprešić poslali dodatne vatrogasne snage kako bi pomogli u punjenju vreća pijeska i jačanju zečjih nasipa. "Voda se nije izlila, niti jedna kuća nije poplavljena i nije potrebna evakuacija", kazao je Vujević.

Izvanredne mjere obrane od poplave u V. Gorici i općinama Orle i Rugvica

21:58 Na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave, priopćeno je večeras iz Ureda župana Zagrebačke županije nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Zvonko Marenić iz Hrvatskih voda rekao je kako su sve ekipe na terenu pripravne te je istaknuo izuzetan angažman vatrogasaca.

Akcija spašavanja starice koja uvijek odbija evakuaciju. Baka Marija vatrogasce dočekala riječima: 'Vi ste dosadniji i od poplave!'

"Ako vodostaj u Rugvici dosegne 920 centimetara, proglašava se izvanredno stanje", pojasnio je Marenić. Na zahtjev Hrvatskih voda, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević naredio je slanje dodatnih snaga u Orle. Vujević je naglasio da u stanju pripravnosti i dalje ostaju i Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije i sve prateće službe. Ovu, kao i prethodnu noć u prostorijama Zagrebačke županije organizirano je dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja.

--------------------------------------------------------------------

Vodeni val prošao Zagreb

21:20 Vodeni val koji je prošao Zagreb između 18 i 19 sati dosegnuo je maksimum od 433 centimetra i sada je u opadanju, rekao je Dražen Budišić iz Centra za obranu od poplava, dodavši da je sada u porastu vodostaj na području Rugvice. Budišić je Hini kazao da se vrhunac vodnog vala na području Rugvice očekuje sutra oko 9 sati. "Očekuje se vrhunac vodnog vala od 923 cm i ako voda dođe do te razine, bit će proglašeno izvanredno stanje", napomenuo je. Također, dodao je da se vrhunac vodnog vala na području Prevlake očekuje sutra oko 14 sati, a oko 17 sati na području Ivanić Grada. "Prognoze govore da će se na području sva tri vodomjera morati proglasiti izvanredno stanje, a vodostaji će biti ili u rangu vodostaja 2010. godine ili niži", rekao je Budišić.

---------------------------------------------------------------------------------

'Gotovo sve što imamo je nestalo pod vodom'

20:43 Tijekom današnjeg dana evakuirano je gotovo 500 stanovnika Varaždinske županije, a poplavljene su kuće mještana naselja Otok Lovrečan, Otok Virje i Otok Vratno, malenih sela na hrvatsko-slovenskoj granici, gdje su snaga i količina vode bili najveći.

- Gotovo sve što imamo je nestalo pod vodom. Uzeli smo sve što smo mogli brzo ukrcati na prikolicu, a ostalo polako guta voda - rekli su nam članovi jedne obitelji.

Vodeni val pogodio je Zagreb i šire područje. Sava se izlila na području oko Brdovca, Orešja i Strmca.

U općini Brdovec pokraj Zaprešića puno je kuća bilo ugroženo, a njihovi su stanovnici sa strahom gledali kako voda raste.

- Bojali smo se, ali smo već danima bili spremni na vodeni val. Prije dvije godine voda nam je uništila podrum i sve što smo u njemu imali pa smo ovaj put makli sve što je moglo biti uništeno - kaže Dominik Švec, koji je većinu poslijepodneva proveo u svojoj ulici pazeći na visinu vode.

Iako su svi mještani pripremili vreće s pijeskom, one nisu bile potrebne, poplavila su polja, a veće materijalne štete nije bilo.

- Svaki put nam poplava demolira podrum i to više ne možemo trpjeti. Najgore je to što imamo domaće životinje koje u slučaju poplave ne možemo nigdje premjestiti. Mislim da je kriv nasip koji nas nedovoljno štiti od vode - kaže Marija Hotko.

-----------------------------------------------------------------------------

Vodostaj Save sa strepnjom se prati u velikogoričkom kraju

19:34 U mjestu Bukevje oglasila se vatrogasna uzbuna zbog dolaska vrhunca vodenog vala.

19:27 Nekoliko sati nakon vrhunca vodenog vala kroz Zagreb vodostaj rijeke Save sa strepnjom se pratio u velikogoričkom kraju, naročito u naseljima Bukevje, Radina, te Sop i Strmec Bukevski. To su ujedno mjesta koja su i najviše pogođena u poplavi 2010. kada je Savski nasip popustio.

Na terenu su brojne vatrogasne ekipe, samo u Sopu Bukevskom nabrojili smo oko 30 vatrogasnih vozila, a vatrogasci zajedno s lokalnim komunalnim tvrtkama te mještanima podižu zečje nasipe.

Još uvijek nije točno poznato kada će vodeni val proći kroz ovo područje no vodostaj Save u 19 sati na mjernoj postaji Rugvica iznosio je 838 cm te je u porastu.

Umjesto rezultata na kladionicama mještani okupljeni u lokalnim kafićima na teleteksu proučavaju stanje vodomjer, dok za to vrijeme policija i vatrogasci oboružani svjetiljkama pregledavaju svaki predalj nasipa.

- Ključno je da nasip izdrži, jer ako dođe do pucanja stotinjak kuća biti će pod vodom, kažu nam vatrogasci na terenu.

-------------------------------------------------------------

Poboljšava se stanje u Virju Otoku

19:17 Poboljšava se stanje u Virju Otoku, naselju u općini Cestici, gdje je poslijepodne popustio nasip u duljini od 30 metara te je oko 16 sati počela evakuacija svih mještana.

Spušta se razina vode i smanjuje se njezino istjecanje te počinju radovi kako bi se na nasipu začepila rupa, doznaje se od varaždinskog župana Predraga Štromara, koji prati stanje na terenu i obilazi poplavljena područja u županiji.

Štromar je rekao da voda ugrožava sva naselja u općini Cestici te prijeti da poplavi podrume i prizemlja kuća, ali nema opasnosti za živote ljudi.

"Pod vodom je 60-ak od 69 kuća u naselju Virju Otoku, u Lovrečan Otoku svih devet kuća, a tijekom poslijepodneva poplavljeno je 15-ak kuća u Vratno Otoku te se brani Virje Križovljansko da ne bi voda prodrla i u to naselje", rekao je načelnik općine Cestice Mirko Korotaj.

Župan Štromar poručio je da opasnost još prijeti, ali se nada da će biti sve manja. "Slijedi nam analiza stanja i saniranje štete", rekao je Štromar te dodao da će nakon procjene štete proglasiti elementarnu nepogodu za područje općine Cestice, a procjenjuje da će šteta biti golema.

Prije su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za područja općina Cestice, Petrijanca i Sračinca te za grad Varaždin, a isto se očekivalo i u općinama Trnovcu Bartolovečkome, Martijancu, Svetom Đurđu i Velikom i Malom Bukovcu.

"Ne diže se vodostaj vode pa zasad nisu proglašene izvanredne mjere i za te općine. Ako se vodostaj digne, proglasit ćemo, no i ovako postupamo kao da je proglašeno takvo stanje", izjavio je Štromar. Izvijestio je da u ostalim dijelovima Varaždinske županije nema problema jer se rijeke Bednja i Plitvica nisu izlile iz korita.

"Sada tek vidimo kakva nam je tragedija prijetila s dolaskom vodenog vala Dravom iz Slovenije i protokom od 3300 prostornih metara vode u sekundi. U zadnjih stotinu godina nije zabilježena takva količina vode na području Varaždinske županije, a stručnjaci kažu da se takvo nešto dogodi jedanput u tisuću godina", istaknuo je župan Štromar.

Od Ladislava Grđana iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda doznaje se da se u naselju Šemovcu cijeli dan grade zečji nasipi i priprema zaštita od vodenog vala.

"U Velikome i Malom Bukovcu zasad nema neposredne opasnosti, postavljaju se vreće s pijeskom na nižim dijelovima terena, i to će se nastaviti tijekom noći i sutra, dok ne prođe vodeni val", rekao je Grđan i dodao da se iz Slovenije uskoro ne očekuje novi vodeni val.

--------------------------------------------------------

Drava se izlila i u Međimurju

18:21 U Puščinama u Međimurju također je došlo do izlijevanja Drave. Cijeli predio prema Gornjim Hraščanima je potopljen, kao i dvije crkve, 15-tak kuća i društveni dom. Oko 100 vatrogasaca i mještana pokušava zaustaviti daljnje prodiranje vode.

---------------------------------------------------

Vodeni val Save kod Podsuseda, vodostaj niži nego 2010.

17:13 Vodeni val Save koji je iz Slovenije ušao u Hrvatsku sada je na području Podsuseda i vodostaj iznosi 497 centimetara, što je manje nego 2010. kad je zbog sličnog vodenog vala velikogoričko područje pogodila poplava, doznaje se poslijepodne u Hrvatskim vodama.

Poplavljena su nizinska područja Brdovca i Zaprešića koja su nenaseljena i nisu branjena nasipom. Riječ je o područjima koja su uobičajeno poplavljena kod većih vodostaja Save, izjavila je za Hinu zamjenica rukovoditelja Centra obrane od poplava Lidija Kratofil.

Vodeni val Save večeras će proći zagrebačko područje, tijekom noći očekuje se njegov vrhunac na velikogoričkom području, a tijekom sutrašnjeg dana pratit će se njegovo kretanje na područje Sisačko-moslavačke županije, rekla je Kratofil.

Vodostaj Save u Zagrebu u rujnu 2010. iznosio je 464 centimetra, a aktualni val u Zagrebu iznosi 431 centimetra. Vodostaj Save u Jesenicama u Sloveniji jutros u 9 sati bio je 505 centimetara, dok je u rujnu 2010. bio 580 centimetara.

-----------------------------------------------------------

Poplavljene kuće u mjestu Vratno Otok

17:03 Mjestu Vratno Otok također prijeti velika poplava, neke kuće već su poplavljene, a ostale su izravno ugrožene. U velikom valu voda je progutala dio ceste, a ako voda nastavi rasti i to bi selo moglo biti odsječeno.

Prema najnovijim informacijama, razina vode u dosad poplavljenim područjima počela je opadat.

------------------------------------------------------

Iz DUZS-a poručili: Situacija u Zagrebu i Velikoj Gorici je pod kontrolom!

16:30 ZAGREB - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić izjavio je danas da je situacija vezana uz nabujale rijeke i dolazak vodenog vala u Hrvatsku "pod kontrolom" te dodao da se on na velikogoričkom području očekuje između 16 i 18 sati, no ne očekuje veća izlijevanja s obzirom na kapacitete oteretnog kanala.

Zapovjednik Civilne zaštite Robert Mikac izrazio je nadu da se u velikogoričkim selima neće ponoviti 2010. godina kada je to područje poplavilo, iako je količina vode razmjerna vodi koja je bila 2010.

"Trenutno Velika Gorica još nije u potencijalnoj opasnosti. To ćemo vidjeti kad izmjerimo veličinu vodenog vala kad dođe do Zagreba. Jasno da Velika Gorica, Sisak i svi ostali prate situaciju, imaju dovoljno vremena i pripremaju se za prijem vodenog vala", rekao je.

-----------------------------------------------------------

Evakuirano više od 150 stanovnika Varaždinske županije

16:14 Više od 150 stanovnika Varaždinske županije evakuirano je iz svojih kuća zbog velikih poplava koja je izazvao rekordno veliki vodeni val na rijeci Dravi koji je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro stigao na područje Hrvatske. Poplavljene su kuće mještana naselja Lovrečan Otok, Virje Otok i Vratno Otok, malenih sela na hrvatsko-slovenskoj granici gdje su snaga i količina vode bili najveći. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

-----------------------------------------------------

Ekipe u Zagrebu spremne za nadolazeći vodeni val

15:50 ZAGREB - Prema informacijama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), svi stožeri u gradovima i općinama na području Zagrebačke županije uz tok rijeke Save (Velika Gorica, Orle, Rugvica, Pokupsko, Zaprešić, Marija Gorica, Brdovec, Samobor, Sv. Nedelja i Ivanić-Grad) odnosno Kupe (Pisarovina) su aktivni, a ekipe na terenu pripremljene su za nadoilazeći vodeni val, priopćeno je danas iz Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije sa sjednice, čija su glavne teme bile stanje vodostaja i aktivnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja na području te županije.

U priopćenju se navodi da je trenutno stanje vodostaja Jesenice na ulaznom profilu iznosi 501 centimetar i da se u općini Brdovec, gdje se očekuje najveći udar, jer na određenim dijelovima nema izgrađenog nasipa, rade 'zečji nasipi' oko stambenih objekata.

-------------------------------------------------------

Prekinut je promet cestama preko odteretnoga kanala Sava-Odra

14:53 Prekinut je promet svim cestama koje prolaze odteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu, izvijestio je danas Hrvatski autoklub (HAK)

Zbog povećanoga vodostaja rijeka za sav promet zatvorene su ceste: D208 Čakovec-Trnovec, ŽC5028 Podhum-Soboli, ŽC3120 Žirčica-Martinska Ves i ŽC2028 Otok Virje-Brezje.

-----------------------------------------------------------

Nasip u mjestu Virje Otok popustio je, cijelo selo je odsječeno

14:40 U mjestu Virje Otok popustio je nasip i cijelo je selo odsječeno. Ljudi koji su se uspjeli izvući iz vodene stihije, izvukli su se traktorima, no ne zna se koliko je ljudi još ostalo i kakve će biti točno akcije evaukacije.

Ugoržene su kuće u susjednom selu Vratno Otok.

-----------------------------------------------------------

Ministar Jakovina obišao poplavljena područja

14:02 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u pratnji direktora Hrvatskih voda Ivana Plišića obišao je danas poplavama pogođeno međimursko područje, a posjetio je i granični prijelaz Trnovec, koji je zbog poplave zatvoren za sav promet.

Jakovina je Koordinaciju svih službi ocijenio odličnom, napomenuvši kako su time spriječene veće poteškoće. Istaknuo je kako nasipi nisu bili predviđeni za ovako veliki vodeni val te dodao kako je do sada zabilježen najveći val od 2800 kubika u sekundi, za razliku od današnjega, koji iznosi 3.300 kubika u sekundi.

Izrazio je zadovoljstvo što su se u Međimurskoj županiji uspjeli obraniti domovi te što nijedan ljudski život nije bio ugrožen.

---------------------------------------------------------

Moguća evakuacija 200 ljudi iz mjesta Virje Otok ako se ne sanira rupa na nasipu

13:40 Iako je protok rijeke u mjesto Virje Otok počeo stagnirati veliki su problemi natsali s nasipom koji je na jednom mjestu počeo popuštati.

Načelnik općine Cestica Mirko Korotaj kaže da je u tijeku pokušaj da se ta rupa sanira jer ako to ne uspije nasip će popustiti što znači da će cijelo mjesto Virje Otok morati biti evakuirano. Riječ je o više od 200 ljudi.

--------------------------------------------------------

Vodeni val prijeti Šemovcu

12:55 Varaždinski župan Predrag Štromar izvjestio je kako je u mjestu Otok Virje pod vodom već 50-tak kuća, a probijanjem vode kroz nasip moglo bi doći do puno veće štete.

Na mjesto događaj upućena je interventna ekipa Hrvatskih voda koja će pokušati spriječiti taj scenarij.

Sreća je da je na tom predjelu vodostaj počeo stagnirati, odnosno u blagom je padu.

U međuvremenu 60 kilometara udaljenom Šemovcu interventne ekipe rade na stvaranju umjetnog nasipa kako bi se spriječilo da i tamo dođe do poplave. Vodostaje je tamo u rastu,a vrhunac vodenog vala se očekuje za sat ili dva.

Hrvatke vode i HEP su kroz hidroelektrane i akumulacijska jezera uspjeli smanjiti protok vode tako da bi kod Šemovac vrhunac vodenog vala trebao imati protok 2500 kubnih metara u sekundi.

------------------------------------------------------

Nasipi nisu mogli izdržati

11:59 - Direktor Hrvatskih voda Ivan Plišić koji je sa varaždinskim županom Predragom Štromarom posjetio poplavama pogođena područja Varaždinske županije kazao je kako nasipi jednostavno nisu mogli izdržati ovako visok i jak vodeni val.

Najveći do sada zabilježeni protok vode na tom području bio je 2800 prostornih metara u sekundi, a noćas je on dosegnuo rekordnu jačinu od 3300 prostornih metara u sekundi, te su stoga nasipi jednostavno morali popustiti.

Plišić je obećao da će se krenuti u izgradnju novog nasipa već na proljeće.

Trenutačno je vodostaj rijeke Drave u opadanju, a u prijepodnevnim satima evakuirano je još nekoliko osoba te je zbog poplava u zapadnom dijelu Varaždinske županije do sada domove napustilo 78 osoba u općini Cestica.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća zabilježena je velika poplava na varaždinskom području, koju je tada uzrokovao protok vode od 2800 prostornih metara u sekundi.

------------------------------------------------

Počelo prelijevanje Save u odteretni kanal Sava-Odra

10:40 - Prelijevanje Save u odteretni kanal Sava – Odra počelo je u 10 sati, a na svim cestovnim prijelazima preko odteretnog kanala dežuraju policija te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), izvijestio Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Drugi dio vatrogasnih snaga velikogoričke Vatrogasne zajednice aktiviran je te u 12 sati počinje s drugim punjenjem vreća i podizanjem nasipa.

-----------------------------------------------------

10:33 - Drava je probila izlaz iz korita u Trnovcu u Međimurju na hrvatsko slovenskoj granici nakon čega je granični prijelaz zatvoren.

Rijeka je probila i zečji nasip, a to je tek početak.

Vrhunac vala se očekuje oko 13 sati. Mještani sada u panici pokušavaju navoženjem zemlje i pijeska zaustaviti daljnje nadiranje. Na ovom području nalazi se popriličan broj kuća.

----------------------------------------------------

Evakuacija stanovništva u mjestu Lovrečan Otok u općini Cestica

09:54 - Tijekom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica, pa je noćas oko 1 sat provedena evakuacija stanovništva, a varaždinski župan Predrag Štromar donio je rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplava na rijeci Dravi.

Evakuirane su četiri osobe iz naselja Lovrečan otok dok je njih 17 odbilo evakuaciju, priopćeno je jutros iz Varažadinske županije.

U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, Policijske uprave Varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) sa četiri pripadnika i jednim čamcem.

Svi evakuirani stanovnici naselja Lovrečan Otok smješteni su kod svojih obitelji.

U Murskom Središću su zbog porasta rijeke Mure na snazi mjere redovite obrane od poplave.

Jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj Mure od 384 centimetara. Zbog izlijevanja rijeke zatvoren je malogranični cestovni prijelaz Sveti Martin - Hotiza.

Izvanredno mjere obrane od poplave za taj dio Međimurske županije proglašava se kada Mura dosegne vodostaj od 410 centimetara.

---------------------------------------------------------------

Na području Velike Gorice vrhunac vodenog vala očekuje se između 16 i 17 sati

09:52 - Na području Velike Gorice vrhunac vodenog vala očekuje se između 16 i 17 sati, a vatrogasci su podigli zečji nasip, priopćeno je jutros iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Pripadnici Stožera su dežurali tijekom protekle noći u Strmcu Bukevskom, a vatrogasne snage gradile su zečji nasip dužinom od Zablatja do Bukevja.

Napunjeno je 15 tisuća vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa. Gradnja nasipa je završena u 3,50 sati, a u njoj je sudjelovalo 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice.

Zatvoreni su prijelazi preko oteretnog kanala Sava – Odra, u mjestu Kuče zemljanim nasipom, a na ostalim prijelazima vrećama s pijeskom.

Stanje je redovitih mjera obrane od poplave, a sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, velikogorička gradska komunalna poduzeća i Crveni križ su u stanju pripravnosti.

I dalje se redovito prati stanje na terenu, navodi u priopćenju načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice Stjepan Kos.

----------------------------------------------------------

U pojedinim kućama u virje Otoku i do metar vode

09:40 - Čak 30-tak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Voda i dalje raste i nastavit će, prema prognozama, rasti još najmanje dva sata, javlja eVaraždin.

Trenutačno je proglašena izvanredna obrana od poplava za područje općine Cestica, Petrijanca, Sračinca i Grada Varaždina, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

Zbog velikih šteta planira se proglašenje elementarne nepogode za područje općine Cestica uzrokovane poplavom zbog vodenog vala po rijeci Dravi s maksimalnom protokom od 3100 m3/s i obilnih kiša u protekla dva dana.

-----------------------------------------------------------

Preusmjereni autobusi ZET-a sa Savskog mosta

08:34 ZAGREB - Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) jutros su priopćili kako visok vodostaj rijeke Save na zagrebačkom području te očekivano otvaranje odteretnog kanala Sava – Odra uzrokuje poteškoće u autobusnom prometu.

Autobusne linije ZET-a koje pripadaju terminalu Savski most prometuju preusmjereno slobodnim prometnim pravcima.

Izraženije su prometne poteškoće i na području Velike Gorice, a normalizacija prometa očekuje se nakon prolaska vodenoga vala, navode iz ZET-a.

Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u gradu Zagrebu danas između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne obrane od poplava, izvijestio je u jutrošnjem izvješću od 5 sati Glavni centar za obranu od poplava.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

----------------------------------------------------------

Poplavljeno 30-ak kuća u Vurje otoku

NOVO 08:30 U Virje otoku i na hrvatsko slovenskoj granici poplavljeno je 30-ak odnosno polovica kućanstava, a u nekim kućama voda je čak viša i od metra i nastavlja rasti prema prognozama kroz još narednih sat ili dva. Trenutno više od 70 spasitelja izgradnjom dodatnih nasipa pokušava spasiti preostale kuće u naselju.

Do poplave je došlo oko 4 sata ujutro kada se Drava prelila u dužini od čak jednog kilometra a spasioci se nadaju da nasip neće popustiti skroz

Vodeni val nastavlja svojim putem niz Dravu i do Varaždina bi trebao stići nakon 10 sati, a iz Centra za obranu od poplava upozoravaju da postoji opasnost od izljeva Drave iz korita na području Puščine u Međimurju, mjestu nasuprot Varaždinu.

Vodeni val u ovom trenutku ima protok vode od čak 3 140 kubnih metra po sekundi što je premašilo i najgora očekivanja stručnjaka i apsolutni je rekord. Naime, taj protok vode premašio je čak i onaj iz doba velikih poplava sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća kad je i Varaždin bio djelomično poplavljen, a kad je protok vode bio 2 600 kubnih metara po sekundi.

VARAŽDIN - Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi stigao je oko 4 sata ujutro iz Slovenije u Hrvatsku i odmah prouzročio velike probleme. Vodostaj je porastao velikom brzinom te je odmah zatvoren granični prijelaz Virje Otok - Ormož.

U mjestu Otok Virje prava drama. Načelnik općine Cestica Mirko Korotaj izvjestio je da se Drava izlila iz korita preko zaštitnog kanala u mjestu Virje Otok te da je došla do kuća.

FOTO, VIDEO Rekordni vodeni val stigao u Hrvatsku: Vrhunac tijekom noći, evakuacije kod Varaždina!

Oglašena je uzbuna jer se Drava počela nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća koliko ih se nalazi na tom području. Dežurni vatrogasci u pomoć su pozvali sve raspoložive snage, a na terenu je u ovim trenucima više od 70 spasitelja.

- Voda nadire velikom brzinom i došla je do kuća. Vatrogasci pomažu ljudima da spase stvari da ih ne odnese voda. Evakuacija za sada nije određena, ali spremni smo i za to - poručuje načelnik Korotaj.

Proglašene su izvanredne mjere obrane od polave. Svi stanovnici Otoka Virje su budni i na nogama i u suradnji sa spasiteljima pokušavaju spasiti svoju imovinu i spriječiti nadiranje vode prema kućama. Evakuacija za sada nije određena, no spasitelji ne isključuju ni tu mogućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:05