POČELO SUĐENJE ZA SLUČAJ KORNATI

Dražen Slavica: Uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama, ne osjećam se krivim

Slavicu se optužnicom tereti za niz propusta u organizaciji gašenja požara iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu

ZADAR - Pred šezdeset članova obitelji poginulih vatrogasaca, koji nisu mogli sakriti suze ni prije početka suđenja, bivši je šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica (42) u utorak na Županijskom sudu u Zadru opovrgnuo krivnju za smrt 12 vatrogasaca 30. kolovoza 2007. na otoku Kornatu.

- Uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama, ne osjećam se krivim - izjavio je pomalo rezignirano Slavica nakon čitanja optužnice šibenskog ŽDO-a koja ga na sedam stranica tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Kao jedini optuženi u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj tragediji Slavica se optužnicom tereti za niz propusta u organizaciji gašenja požara iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu.

- Iako smatram da je Slavica odgovoran za tragediju na Kornatima jer je slao maloljetnike i one koji nisu obučeni za akciju, mislim da on nikako nije jedini krivac. Od svih koji budu svjedočili na sudu očekujem da govore istinu jer je to ono što traže obitelji poginulih - rekao je prije ulaska na sud jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, koji je jučer u sudnici odbio tražiti odštetu od Dražena Slavice, kao i sve obitelji poginulih vatrogasaca.

- Odštetu već tražim od RH i grada Šibenika - izjavio je Lučić.

Zbog čak devedesetak svjedoka koji bi na zadarskom sudu trebali neposredno svjedočiti o okolnostima tragedije, Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović suđenje je unaprijed nazvao maratonskim.

- Smatram da će to biti bespotrebno maratonsko suđenje jer polovica najavljenih svjedoka nema relevantna saznanja o tragediji na Kornatu - ustvrdio je Prodanović. Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević pak vjeruje kako bi novi sudski proces mogao rasvijetliti dosad nerazjašenjene stvari bitne za utvrđivanje krivnje Dražena Slavice.

‘I šta sad, kako da im ja pomognem’

Znajući da su obuku za desantiranje prošli samo Dino Klarić, Ivan Marinović i Nenad Alviž, Slavica je u gašenje poveo sve vatrogasce, pa i maloljetne Marka Stančića i Karla Ševerdiju te civilnog ročnika Josipa Lučića. Iako su to od njega tražili zapovjednik i gasitelji, Slavica na Kornat nije poslao dodatne vatrogasne snage.

Štoviše, nakon što mu je Mirko Juričev Mikulin telefonom dojavio: “Doli su naši dečki u Kornatima ostali opkoljeni u vatri, životi su im u opasnosti, izgorjet će”, Slavica je odgovorio: “I šta sad... ako se oni ne znaju snaći i izvući, kako ću ih ja izvući”. Nakon što mu je u 16.25 sati s Kornata dojavljeno da je vatra opkolila gasitelje, da ima mrtvih, izgorenih i ozlijeđenih, ni tada Slavica nije izvijestio nadležni centar 112, već je telefonom nazvao pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislava Vuku, lažno mu prikazavši stanje na požarištu. Naime, prešutio je da je vatra zahvatila gasitelje i prešla preko njih, te da ima mrtvih i ozlijeđenih. Zato je spašavanje kasnilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:47