GLAVNI PREGOVARAČ S EU

Drobnjak: Idem autom u Belgiju zbog pregovora

Glavni analitičar Ureda predsjednika ne može iz Bruxellesa, a glavni pregovarač s EU do Belgije
Zagreb, 251007.Glavni pregovarac s Europskom unijom Vladimir Drobnjak na sjednici Vlade.Foto: Goran Mehkek / cropix
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Iako ga je danas eruptivni vulkan, koji je prizemljio gotovo sve zrakoplove, spriječio da otputuje na redovni sastanak u Bruxelles, našeg glavnog pregovarača s EU Vladimira Drobnjaka ništa neće spriječiti da u ponedjeljak bude u europskoj prijestolnici na međuvladinoj konferenciji na kojoj će Hrvatska zatvoriti jedno pregovaračko poglavlje: Sloboda kretanja roba.

Drobnjak danas ujutro nije uspio otputovati za Bruxelles jer je let Croatia Airlinesa zbog vulkanske prašine otkazan . Glavni pregovarač je, kako doznajemo, nakon toga pokušao uhvatiti let za Frankfurt da bi otamo do Bruxellesa došao autom. No, njegov je plan propao nakon što je doznao da je aerodrom u Frankfurtu zatvoren.

Zbog svega je današnji sastanak prebačen na iduću srijedu. Budući da se radi o tehničkom sastanku, hrvatski pregovori neće trpjeti. No, zato međuvladinu konferenciju u ponedjeljak nikako ne smije propustiti. Drobnjak će se stoga prema Belgiji do sjedišta Europske komisije s još jednim ili dva suradnika uputiti u nedjelju ujutro - automobilom.

- Kad smo mislili da smo vidjeli sve moguće zapreke u ovih pet godina pregovora, pojavila se jedna koju nitko nije mogao ni zamisliti - erupcija vulkana - rekao nam je danas Drobnjak. Glavni pregovarač se nada da će do iduće srijede, za kada je planiran njegov povratak u Zagreb, zrakoplovi opet poletjeti. Inače mu, naime, ne preostaje drugo nego opet na put dug 12 sati kako bi do četvrtka stigao na sjednicu Vlade u Banske dvore.

U Bruxellesu je zapeo i Dejan Jović, glavni analitičar Ureda predsjednika.

- U Bruxellesu vlada pravi kaos. Ljudi plaču i uznemireni su jer ne znaju što će i po nekoliko sati čekaju u redovima za kupnju karata. Najgore je kada napokon dođeš na šalter, a oni ti kažu da ih više nema. To se i meni dogodilo. Vlakovi su pretrpani pa sam u zadnji tren uspio kupiti autobusnu kartu za London. Tamo se moram snaći za put do Edinburgha - kratko nam se uspio javiti Jović, žaleći se kako je zaboravio ponijeti punjač za mobitel.

Kaže da ovakvo nešto još nije doživio. Najviše žali što nije ponio eseje koje studentima mora ocijeniti do idućeg tjedna. - Jedini spas jest humor - poručio je Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:37