ZATVORENO NEBO

Zrakoplovi lete s Plesa, ali ne u zapadnu Europu

 AP

Iako je Zračna luka Pleso otvorena, zrakoplovni promet s nje daleko je od normaliziranja. Gotovo svi letovi za zapadnu Europu su otkazani, uključujući i letove za Muenchen. Najsjevernija destinacija zemalja zapadne Europe u koju se normalno leti je Beč.

Istovremeno, promet prema domaćim destinacijama, kao i onima prema istočnoj Europi teče potpuno normalno.

Njemačka je jučer u zrak poslala zrakoplov specijaliziran za mjerenje količine vulkanskog pepela u zraku, a o rezultatima tih mjerenja ovisit će normalizacija zračnog prometa.

U međuvremenu je oblak vulkanske prašine s Islanda zaprijetio i Kanadi, no tamošnje službe zadužene za zračni promet tvrde kako zasad nema opasnosti niti razloga prizemljiti zrakoplove.

Istovremeno, britanska tvrtka za kontrolu letenja Nats, objavila je kako stižu novi oblaci vulkanskog pepela koji bi situaciju mogli dodatno pogoršati. Škotske zrakoplovne luke trebale bi danas otvoriti svoje piste, ali najprometniji aerodromi koji opslužuju London i dalje ostaju zatvoreno.

Britanske su vlasti jučer poslale tri svoja ratna broda kako bi barem dio od 150 tisuća Britanaca koji su 'zaglavili' u inozemstvu vratili na Otok.

British Airways je jučer održao nekoliko pokusnih letova koji su prošli bez problema što bi trebao biti još jedan argument koji bi zrakoplovne vlasti trebao natjerati da ukinu zabrane letova.

Prema procjenama, zrakoplovne kompanije dnevno gube 250 milijuna dolara zbog kaosa izazvanog erupcijom islandskog vulkana Eyjafjoell .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35