PROVJERA PUTNIKA

DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ! Zaražen je i brat mladića koji je bio na utakmici u Milanu, epidemiolozi u HEP-u

- Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj- Pozitivan je brat zaraženog mladića koji je bio u Milanu- Drugi zaraženi zaposlenik je HEP-a- Njegova djevojka je 'negativna', ali ostaje izolirana- U Split stigao trajekt iz Ancone, putnike dočekali policajci s maskama- Nakon sastanka svih kriznih stožera objavljeno je da su ukupno dvije osobe zaražene- U HEP-u epidemiolozi, u Ericssonu traje dezinfekcija
 CROPIX

<<<<<< NOVO 15:45 Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama kada je riječ o koronavirusu u Hrvatskoj. Preporuke HZJZ-a je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i osnivačima. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

15:30 Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19).

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, dodaje se, redovito prati informacije koje o tome objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja odmah obavijestiti javnost.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća na preporuke za opću javnost Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima.

---------------------

15:15 Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

U komorskoj udruzi liječnika i stomatologa navode da "i dalje sa zabrinutošću" prate organiziranje zdravstvene skrbi u slučaju epidemije novog koronavirusa, jer bi takve predložene "ulazne točke" za primanje i obradu mogućih nosilaca virusa zapravo vodile u nekontrolirano širenje bolesti, kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim osobljem.

---------------------

15:00 Pacijentica bolnice u Slavonskom Brodu bit će puštena kući nakon što je iz Zagreba stigao negaivan nalaz na koronavirus, javlja sbonline.

Bit će pod zdravstvenim nadzorom, ali kud kuće. Očekuju se još dva nalaza.

---------------------

14.40 Broj osoba koje se na dnevnoj bazi zaraze novim koronavirusom u svijetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Broj novih slučajeva evidentiranih izvan Kine - u utorak ih je bilo 427 - prvi put je premašio broj novih slučajeva u Kini - 411", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na sastanku u sjedištu WHO-a u Ženevi.

Najnoviji podatci WHO-a pokazuju da Kina ima 78.190 zaraženih, od kojih je 2.178 umrlo.

U utorak je u Kini, izvan pokrajine Hubeija, gdje se virus pojavio u prosincu, zabilježeno tek 10 novih slučajeva. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

13:55 Croatia Airlines (CA) obavlja sve planirane letove u europska odredišta te prati razvoj situacije s koronavirusom i poduzima potrebne mjere, priopćeno je u srijedu iz nacionalne aviokompanije. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

13:48 U prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo instalirat će se za 7 do 10 dana novi uređaj koji će služiti za testiranja na koronavirus koji bi značajno trebao ubrzati proces utvrđivanja slučajeva oboljelih.

---------------------

13:35 Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon sastanka s čelnicima Stožera civilne zaštite iz svih

županija.

- Objašnjen im je detaljni postupak kako postupa granična policija uključujući i sanitarne službe na graničnim prijelazima i s epidemiološke strane da struka mora voditi glavnu riječ, a da su oni, uključujući sve službe na razini županija u funkciji toga da se provedu savjeti medicinske struke, odnosno naših epidemiologa - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su im izdali naputak da je posjete bolnicama moguće zabraniti, ali da hladni pogoni moraju ići dalje.

Sibenik, 260220.
Gradjani nose zastitner maske zbog pojave koronavirusa.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

-Moramo biti bolje organizirani, smanjiti gužve u čekaonicama i u tom kontekstu nalazimo rješenja, to je čekanje za Klinici za infektivne bolesti jer se i prošlih godina čekalo nekoliko sati kada je bila sezona obične gripe. Tražimo rješenje jer to nije dopustivo. Organizirat ćemo i drugi prostor, mislimo razdvojiti fizički bolesnike, one koji boluju od gripe i one kod kojih postaji sumnja na koronavirus - kazao je ministar.

Tvrdi i da novih nalaza koji bi pokazali da su testirane osobe pozitivne na koronavirus nema, te da nalazi treće osoba koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim mladićem, odnosno njegova djevojka čije je testiranje ponovljeno, još uvijek nisu stigli.

Ministra Božinovića novinari su pitali je li točna informacija da je u Istri povećan broj državljana Italije koji su tamo iznajmili stanove kako bi se sklonili od koronavirusa, no ministar je kazao da nema informaciju o tome.

---------------------

13:34 Nalazi testiranja na prisustvo koronavirusa za četiri osobe čiji su uzorci testirani u Bosni i Hercegovini su negativni, objavile su u srijedu zdravstvene vlasti koje se pripremaju za pojavu zaraze ovoga opasnog virusa.

Tijekom jučerašnjeg dana u kućnu karantenu poslana su djeca iz Sarajeva i Gračanice, koja su boravila u sjevernom dijelu Italije proteklog tjedna.

Zbog straha od širenja epidemije koronavirusa u Međunarodnoj zračnoj luci u Sarajevu od jutros je postavljen punkt sanitarne inspekcije za skeniranje putnika. Na toj lokaciji će se pregledavati putnici sa svih dolaznih letova, s posebnom pozornošću na putnike koji stižu iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana. Na graničnim prijelazima s BiH također je pojačana provjera putnika.

Zagreb, 260220.
Ulica Grada Vukovara.
Zgrada Hrvatske eletroprivrede (HEP) u kojoj radi djelatnik koji je pozitivan na koronavirus covid-19.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

13:32 U bolnici u Slavonskom Brodu hospitalizirana je jedna žena zbog sumnje na koronavirus. Vijest je potvrdio i ravnatelj Josip Samardžić.

- Gospođa je dobro, poslani su uzorci na Dr. Fran Mihaljević u Zagreb, rezultate očekujemo tijekom radnog dana. Rekli su nam da će javiti do 15 sati, rekao je za portal sbonline.

-----------------------

13:26 - Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u srijedu je izvijestilo kako su posjete u toj zdravstvenoj ustanovi do daljnjeg zabranjene.

"Zabranjuju se posjete u Kliničkom bolničkom centru Osijek zbog trenutne epidemije gripe te sukladno Strategiji prevencije mogućeg širenja aktualnih respiratornih infekcija", stoji u kratkoj obavijesti.

-----------------------

13:23 Oko 400 radnika kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), angažiranih na gradnji crnogorske autoceste Bar-Boljare, uskoro se ipak vraćaju iz Kine u Crnu Goru, uz poduzete mjere predostrožnosti. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------

12:53 Hrvatski biskupi još uvijek čekaju razvoj situacije sa širenjem koronavirusa, za razliku od biskupa u susjednim zemljama. Tako je Slovenska biskupska konferencija izdala upute za svećenike i vjernike u svrhu sprječavanje širenja koronavirusa.

- Hrvatska biskupska konferencija još uvijek nije odlučila slijediti slovenske biskupe, ali je spremna na sličan potez, potvrdio je za Jutarnji list, Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK. Opširnije pročitajte OVDJE.

Zagreb, 260220.
Krapinska ulica.
Dan nakon sto je uprava tvrtke Ericsson radnicima dala da rade od kuce zbog jednog radnika koji je zbog koronavirusa hospitaliziran, parkinzi su pusti, a u krugu tvrtke vlada pustos.
Na fotografiji: parking.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Prazno parkiralište tvrtke Ericsson

12:40 Potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Južnoj Americi, potvrdio je izvor za Reuters. Britansko Ministarszvo zdravstva o tome će službeno izvijestiti na konferenciji za novinare u 11 sati po lokalnom vremenu.

Ukupno 12 osoba je umrlo u Italiji, a broj potvrđenih slučajeva popeo se na 374. Reuters je izvijestio da je 12. žrtva koronavirusa u Italiji 69-godišnji muškarac. Do sada je u regiji Lombardiji zabilježeno 258 slučajeva zaraze virusom Covid-19.

Grčka je izvijestila o prvom slučaju koronavirusa u toj zemlji. U bolnici u Thessalonikiju je 38-godišnja žena koja je nedavno boravila u Italiji. U dobrom je zdravstvenom stanju.

-----------------------

11:58 U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije 'Ericsson Nikola Tesla'. Naime, jučer je otkriveno da je mladić koji je zaražen koronavirusom upravo zaposlenik te tvrtke, te je u petak bio na poslu.

Inače, na posao danas nitko nije došao...

-----------------------

11:55 Majka dvojice blizanaca koji su zaraženi koronavirusom dugogodišnja je zaposlenica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ali ona se, kako doznajemo, od petka, kada je bila u kontaktu sa sinovima, nije pojavila na poslu.

- Gospođa je naša zaposlenica, ali nije dolazila u zgradu Ministarstva ovaj tjedan, niti je bila u doticaju sa zaposlenicima i tako će biti do daljnjega – rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

-----------------------

11:55 Druga osoba koja je zaražena koronavirusom preminula je u Francuskoj. Šezdesetogodišnji Francuz bio u vrlo teškom stanju kad je testiran u bolnici Pitie-Salpêtrière u Parizu u utorak. Preminuli muškarac jedan je od tri nova slučaja u Francuskoj čime je broj ukupno zaraženih u toj zemlji porastao na 17. Aktualno stanje u drugim zemljama pročitajte OVDJE.

Sibenik, 260220.
Natpisi na ljekarnama da nema zastitnih maski. 
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

11:47 U Puli je zbog bojazni od koronavirusa otkazana prva sportska manifestacija koja se trebala održati ovog vikenda. Riječ je o jedriličarskoj regati.

- Zbog važnosti očuvanja sigurnosti i zdravlja svih gostiju te članova jedriličarskog društva kao i svih takmičara, uprava Jedriličarskog kluba VEGA donijela je odluku o otkazivanju regate 14. Memorijal Zlatana Pečenkovića koja se trebala održati u subotu i nedjelju, 29. veljače i 1. ožujka 2020. godine u Puli, poručili su organizatori.

-----------------------

11:40 Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić govorio je za N1 o koronavirusu. Poručio je kako smatra da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj dobro organiziran, a također je istaknuo da je koronavirus vrlo sličan virusu gripe.

- Ono što se događa u Kini, vrlo brzo će se događati i u drugim zemljama po svijetu, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------

11:10 Svi putnici iz zemalja u kojima je zabilježen veći broj oboljelih od koronavirusa, bit će po dolasku u Peking stavljeni u 14 dana karantene. Nove mjere predstavljene su na novinskoj konferenciji zdravstvene organizacije Pekinga. Više od 80.000 ljudi diljem sveta oboljelo je od koronavirusa, a većina ih dolazi upravo iz Kine.

Španjolska je izvijestila o još jednom slučaju zaraze koronavirusom. Riječ je o drugom pacijentu na području Madrida. zaražena osoba nedavno je bila u sjevernoj Italiji. Ukupno osmero ljudi u Španjolskoj je zaraženo koronavirusom.

-----------------------

11:00 Pedeset godišnja žena koja je jučer hospitalizirana u koprivničkoj Općoj bolnici, nije zaražena koronavirusom, pokazali su nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, doznaje se u srijedu iz koprivničke bolnice.

Medicinski nalazi stigli su danas iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, a pedesetogodišnjakinja će tijekom dana biti otpuštena kući, potvrdio je dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice.

Žena iz okolice Koprivnice prije nekoliko danas se vratila iz Italije u kojoj zbog posla povremeno boravi. Nakon što je dobila temperaturu otišla je k liječniku i zbog mjera predostrožnosti pacijentica je hospitalizirana i stavljena u izolaciju u koprivničkoj bolnici.

-----------------------

10:58 U splitskoj bolnici od srijede su preventivno zabranjeni posjeti na svim odjelima, na oba lokaliteta Firule i Križine, doznaje se u ravnateljstvu bolnice.

"Da, točno je da smo od danas zbog preventivnih mjera, odnosno zbog gripe i koronavirusa, odlučili ne dopuštati posjete bolesnicima. Ta mjera će na snazi ostati do daljnjega", rekli su Hini iz KBC-a Split.

Takva odluka vodstva splitske bolnice je očekivana s obzirom da je gripa na svom vrhuncu, ali i zato što su u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.

-----------------------

10:14 Brat blizanac prvog zaraženog zaposlen je u HEP-u. Jučer nije bio na poslu, a 15 zaposlenika koji su s njim bili u kontaktu danas u ostali doma ili su vraćeni s posla. Opširnije pročitajte OVDJE.

MVNwLDE1TTksMA

-----------------------

10:00 Kontrola sanitarne inspekcije putnika s trajekta "Marko Polo" koji je u srijedu ujutro stigao u Split iz talijanske Ancone, trajala je oko sat i pol, a neslužbene su informacije da "nije bilo postupanja", a putnici su negativni na koronavirus.

Putnike i posadu dočekali su posebno opremljena hrvatska pomorska policija i dvije sanitarne inspektorice koje su pregledale putnike.

Sanitarne inspektorice pitale su putnike iz kojeg dijela Italije dolaze, a granična pomorska policija zaštićena rukavicama i maskama na carini je obavljala kontrolu ulaska u Hrvatsku.

Inspekcijska i policijska kontrola putnika u splitskoj Luci koji su stigli iz Italije trajala je gotovo sat i pol. Novinari nisu uočili nikakvo odvajanje putnika niti vozila medicinske službe, koja bi eventualno odvezla putnike za koje bi se sumnjalo na zarazu koronavirusom.

-----------------------

9:30 Ubrzano raste broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji, javlja Reuters. Vlasti su objavile da je još 115 osoba oboljelo, pa je tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji narastao na 1,261 osoba.

U kontinentalnoj Kini u utorak je bilo 406 potvrđenih novih slučajeva zaraženih koronavirusom, manje nego prethodnoga dana, kada je broj zaraženih porastao za 508. Kinesko Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo objavilo je u srijedu i da je u utorak od koronavirusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj dan prije.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

----------------------

9:10 - Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Civilne zaštite rekao je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni.

Zagreb, 26022020
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zstite.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvtaske u prostorija Ravnateljstva civilne zstite na temu Korana virusa.  
Na fotografiji; Krunoslav Capak, Davor Bozinovic,Vili Beros  
Foto; Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Krunoslav Capak, Davor Božinović, Vili Beroš

Zagreb, 260220.
Nehajska 5, Ravnateljstvo civilne zastite.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvtaske u prostorija Ravnateljstva civilne zastite na temu korona virusa.  
Na fotografiji; Krunoslav Capak, Davor Bozinovic,Vili Beros, Andrija Mikulic, Alemka Markotic.  
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Poručio je i da oni koji nisu bili u Italiji ili Kini, a imaju simptome prehlade savjete trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

- Svi koji su bili testirani su imali iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Za dvojicu bolesnika koji su potvrđeni i hospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije - kazala je.

Također je rečeno da je zaraženi putovao autobusom te da su putnici koji su bili u autobusu kontaktirani. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------

Trajekt na redovitoj liniji iz Ancone oko sedam sati uplovio je u splitsku gradsku luku te ga je dočekala posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, piše Slobodna Dalmacija.

Koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić je kazao kako će pomorska policija biti opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio koronavirus.

Sanitarni inspektor će, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

Redovita trajektna linija koja povezuje talijanski grad Anconu i Split plovi dva puta na tjedan - srijedom i subotom.

I ubuduće će pri dolasku trajekta iz Ancone u Split dežurni sanitarni inspektor provjeravati iz kojih su dijelova Italije putnici stigli u Split - najavio je Grgić za Hinu.

Na trajektu koji je stigao oko sedam ujutro stigao je i Alex iz Španjolske koji je novinarima kazao da stiže iz regije Pescari.

Kazao je da su ih djelatnici u Split kao i u Italiji dočekali sa zaštitnim maskama i nisu ih detaljnije pregledavali.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju kazao Grgić, na brodu je jutros bilo 80-ak putnika. Još uvijek nema informacija jesu li u Split stigli i putnici iz sjevernog djela Italije gdje je najveća ugroza od zaraze.

FOTOGALERIJA: U Split stigao trajekt iz Ancone, putnici se pregledavaju zbog koronavirusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52