RIJEČ STRUKE

Društvo epidemiologa: Samoizolacija se neće skraćivati, ali izolacija zaraženih vjerojatno hoće

Epidemiolozi su održali sastanak kako bi raspravili o položaju svoje struke i 11 zahtjeva koje su poslali ministru Berošu
Mjerenje temperature ispred Opće bolnice u Zadru
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Obavezna izolacija oboljelih od covida-19 s blagim simptomima ili bez njih vjerojatno će se skratiti na 10 dana, dok će samoizolacija za kontakte oboljelih ostati na 14 dana, odlučila je u utorak epidemiološka struka.

- U izradi je radna verzija o mogućem skraćenju, to je još “sirovi materijal” - potvrdio je za Jutarnji list Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske, dok je njegov kolega Branko Kolarić, član Vladinog Znanstvenog savjeta, potvrdio da bi Stožer već ovaj tjedan mogao donijeti takvu odluku.

Društvo epidemiologa Hrvatske razgovaralo je o 11 točaka koje su epidemiolozi uputili ministru zdravstva Viliju Berošu, a iako se prvih deset tiče izravno epidemiologa i njihovih problema izazvanih epidemijom, građane je najviše zaintrigirala 11. točka, vezana za samoizolaciju.

Predsjednik Društva dr. Miroslav Venus za Jutarnji list je rekao da sve ostaje kako je bilo i do sada.

- Stava smo da trajanje samoizolacije zasad nećemo mijenjati. Naravno, kao i uvijek do sada, pratit će se epidemiološka situacija, nova saznanja struke o virusu te praksa u drugim zemljama - kaže Venus. Što se maski tiče, o ublažavanju pravila za njihovo nošenje nije niti bilo govora na sastanku jer su tu jasnog stava: maska štiti i smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Ministrov odgovor

Što se tiče ostalih točaka, napominje Venus, od ministra Beroša dobili su odgovor da će se promptno reagirati. Jedan od najvećih problema je nedostatak epidemiologa u situaciji epidemije, tako da Društvo traži hitno raspisivanje specijalizacija iz epidemiologije koje će financirati Ministarstvo zdravstva. Među ostalim, traže i rasterećenje postojećih stručnjaka tako da se specijaliste epidemiologe oslobodi određenih zadataka koje, nakon kraće edukacije, mogu provoditi i drugi. Traže i da specijalisti epidemiolozi ne daju kliničke savjete pacijentima sa zdravstvenim tegobama te da se liječnike obiteljske medicine uključi u izdavanje nalaza svojim osiguranicima nakon provedenog testiranja, ali i da se angažiraju liječnici pod nadzorom za rad u ambulantama za covid.

Novooboljelih od koronavirusa, broj koji se bilježi na dnevnoj razini, u utorak je bilo 151. S tim brojem već treći dan bilježimo pad broja novozaraženih, pa se postavlja pitanje je li riječ o slučajnosti ili će Hrvatska napokon poboljšati brojke koje je svrstavaju na nezavidno četvrto mjesto u Europi po prosječnom broju novooboljelih na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana. Naime, od petka pa do utorka imali smo manji broj oboljelih nego što ih je bilo proteklih tjedana. Također, broj 300 nismo prešli posljednjih šest dana.

Kraj ljeta

Činjenica je da su se okolnosti promijenile sa završetkom ljeta, barem ovog dijela kada su građani na godišnjim odmorima, uz brojne turiste. Također, počela je školska godina, pa i roditelji imaju manje vremena za druženja. S druge strane, koristi nam i toplo vrijeme, tako da se građani još ne zatvaraju u zatvorene prostore. Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se o svemu može spekulirati, no da je prošlo premalo vremena da bi se donosio bilo kakav zaključak.

- Brojke su povoljnije posljednja tri dana, naravno, težimo tome da budu što manje. Ipak, ova situacija me veseli i budi nadu da smo na dobrom putu - kaže Kolarić. Dodaje i kako smatra da bi se broj oboljelih, ako bi se 70 do 80 posto građana pridržavalo osnovnih mjera nošenja maske i držanja distance, kroz dogledno vrijeme smanjio te bismo imali desetak ili dvadeset slučajeva dnevno.

- Krivo mi je kada se netko ne pridržava mjera jer potpuno je jasno koliko štiti maska. Ona je propisana isključivo radi zdravlja ljudi i stoga ne razumijem što je tako teško u tome - kaže Kolarić.

Takvog je mišljenja i Venus, koji kaže da je za donošenje bilo kakvog zaključka potrebno barem sedam dana, ali najbolje je uzimati 14 dana.

- To je prekratki period. Primjerice, u mojoj županiji, Virovitičkoj, svjedočimo pogoršanju i svrstavanju na takozvano crveno - govori Venus.

I broj aktivnih slučajeva je u padu, tako da je u utorak bolesnih bilo 2107. Od toga je 299 oboljelih u bolnici, a na respiratoru su 22 pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:02