MINISTARSTVO ŽELI PRAVNIKE

DRUŠTVU 'POTROŠAČ' USKRAĆEN NOVAC Tko će štititi potrošačka prava građana?

Iz ministarstva navode da 'Potrošač' nije zadovoljio uvjete vezane uz angažiranje pravnih savjetnika

ZAGREB - Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević izvijestila je kako je Ministarstvo gospodarstva na internetskoj stranici objavilo da je ministar Ivan Vrdoljak poništio rješenje o dodjeli novca za financiranje Savjetovališta za zaštitu potrošača u zagrebačkoj regiji iz srpnja ove godine, a iz ministarstva s tim u vezi navode da se nisu stekli uvjeti za sklapanje ugovora s 'Potrošačem' jer društvo u traženim rokovima višekratno nije zadovoljilo uvjete vezane uz angažiranje pravnih savjetnika.

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) ocjenjuje pak kako su poništenjem natječaja "zaposlenici zagrebačkog Savjetovališta za zaštitu potrošača Jadranka Kolarević, Ilija Rkman i Igor Vujović dobili otkaz, i to zbog toga što su, kako je rekao, "pretjerali u sudskim sporovima".

Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević istaknula je kako je njegovo savjetovalište radilo punom parom, svaki dan, da su više puta pitali Ministarstvo gospodarstva za novac i dobivali odgovor da je 'proračun na povjerenstvu'.

"Ministarstvo gospodarstva u međuvremenu je propisalo da u savjetovalištu trebaju raditi dva pravnika, što je perfidan način da se eliminira 'opasan dvojac' Kolarević-Rkman jer oni nisu te struke", ocijenila je Kolarević. Istaknula je da se sada Ilija Rkman i ona moraju otpustiti iz savjetovališta koje su stvorili, a zatim bi, valjda, morali učiti dva nova pravnika da se osposobe za rad. Pritom bi novi pravnici morali imati položen ispit za savjetnika u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o stručnoj osposobljenosti osoba za rad u savjetovalištu za zaštitu potrošača, a takvih nema, tvrdi Kolarević.

"Kako je odlukom Vlade RH samo društvo 'Potrošač' određeno da može imati savjetovalište u Zagrebačkoj regiji, jasno je da se na eventualni ponovljeni natječaj nema tko javiti", procjenjuje Kolarević i tvrdi kako će tako zbog nečije osobne nesnošljivosti prema osnivačima pokreta za zaštitu potrošača dva milijuna potrošača zagrebačke regije ostati tko zna koliko dugo bez savjetodavne zaštite.

Iz Ministarstva gospodarstva na to odgovaraju kako je natječaj za projekt savjetovanja potrošača u 2013. godini objavljen 11. lipnja, a s obzirom na cilj, među ostalim i povećanje stručne razine pružanja savjeta potrošačima, posebno zbog složenosti pravnih propisa, udruge koje se prijavljuju bile su dužne osigurati i pravne savjetnike.

Ističu da je to novost u odnosu prema prije objavljivanim natječajima za savjetovanje potrošača.

Navode i kako je za područje zagrebačke regije u natječaju propisano da udruge koje se javljaju na natječaj trebaju osigurati tri savjetnika za savjetovanje potrošača, od kojih dva pravnoga i jednog društvenog ili tehničkog smjera, a društvo 'Potrošač' predočilo je dokumentaciju u kojoj su bili naznačeni tzv. administrativni kapaciteti u skladu s natječajem i financijska sredstva potrebna za provedbu projekta od 784.609,60 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:51