SRAMOTNA NEBRIGA

DRŽAVA PRODAJE DESETKE STANOVA NA NAJATRAKTIVNIJIM LOKACIJAMA Kupite državni stan: nema WC ni grijanje, zidovi su pljesnivi, a podovi puni rupa

 
 CROPIX

Mnoge je razveselila činjenica da država prodaje 33 stana na atraktivnim zagrebačkim lokacijama, no iza oglasa koji je objavilo Ministarstvo državne imovine, nažalost, nema mnogo mjesta radovanju.

Naime, teško je zamisliti da išta bolje može upućivati na nebrigu države prema nekretninama od one koja je vidljiva iz tekstova ovih natječaja.

Riječ je mahom o stanovima u strogom centru bez WC-a i kupaonica, dobar dio nema grijanja, većina je uništena vlagom s oštećenjima u podovima i zidovima, stropovi im cure, a puknute instalacije ostavile su štetu koju će biti iznimno skupo sanirati. Evo, primjerice, opisa stana od 101 kvadrata u elitnoj Ulici Ivana Dežmana.

Derutan i lijep

Nalazi se tik pokraj Ministarstva državne imovine, a u oglasu se navodi kako je stan “dugo nekorišten, neuređivan, derutan i lijep”.

Istina, malo je u njega tijekom godina nekorištenja procurilo, kupaonica je vrlo trošna, grijanje je na kalijeve i plinske peći, no država je, vjerojatno zbog lokacije, za njega odredila početnu cijenu od 1690 eura po četvornome metru.

U ponudi je potom i 30 kvadrata potkrovnog stana praktično na Jelačić placu, na adresi Petrinjska 25.

Nejasno je tko je u njemu - ako je itko ikada uopće živio - no državna mansarda prema detaljima iz oglasa uopće “nema WC, samo tuš”, a stan se opisuje kao “nekomforan” te u zgradi vrlo trošnog pročelja, bez žbuke. Njegova početna cijena stoga odgovara stanju nekretnine: propisana je na nešto malo više od 24 tisuće eura, dakle oko 820 eura po kvadratu, a onaj tko investira u ovu trošnu nekretninu dobit će pristojan stančić na jednoj od najelitnijih donjogradskih lokacija.

Posebna je priča potom sa stanom od 23 kvadrata u Makančevoj ulici koji ima sličnu početnu cijenu poput onog u Petrinjskoj, oko 24 tisuće eura, no država je očito procijenila da je u boljem stanu jer cijena po kvadratu iznosi 1046 eura.

Ipak, u opisu stana lijepo piše kako su u “svim prostorijama prisutni vlaga i oštećenja u zidu i podu”.

Žbuka i boja na zidu i stropovima vrlo je derutna, ima skroman toalet i kadu, a novi vlasnik za njih će svakako morati nabaviti i nova grijaća tijela jer su postojeća iz stana, piše, u potpunosti otuđena.

Kupaonicu i WC nemaju ni nekretnine u Livadićevoj, Petrovoj i Gundulićevoj ulici, a posebno je zanimljiv opis tri podrumska stana koja država u svojem vlasništvu ima u Ulici fra Filipa Grabovca kod Kvaternikova trga.

Neodržavano

Nijedan od njih nema grijanje, za stanje pišu da je derutno, održavanje je opisano riječima “neodržavano, mnogo vlage”, a ako već sve ovo nije bilo dovoljno, onda je dobro znati da nijedna od tri nekretnine u prodaji nema vlastiti, nego jedan zajednički WC, u hodniku ovog podrumskog objekta.

Koji nije u funkciji. “Stan je u izuzetno derutnom stanju. Potrebno je izmijeniti svu stolariju, instalacije, podne i zidne obloge. Vlaga od oborina i puknutih instalacija napravila je veliku štetu”, stoji u opisu sva tri stana za koje netko, pokraj svih njihovih mana, zanimanje možda pronađe u niskoj početnoj cijeni koja je definirana na minimalno 579 eura po četvornome metru. U ovom dijelu grada država je u prodaju oglasila još nekoliko stanova u vrlo lošem stanju.

U Kušlanovoj ulici broj 35 tako se za cijenu od 1271 eura po četvornome metru može kupiti mansardni stan od 30 kvadrata s grijanjem na kruta goriva, s tapisonom umjesto parketa ili laminata, a noću kad se u njemu leži pogled puca na “stropove s kojih otpadaju slojevi boje”. U ništa boljem stanju nisu ni tri nekretnine koje država prodaje u Vlaškoj ulici broj 7, odnosno 9.

Skromni materijali

Tamo posjeduje tri stana, odnosno, doslovno piše, “građevine povezane uličnom prizemnicom građenom u vlastitoj režiji skromnim materijalima.” Zainteresirani za ove stanove trebaju ponuditi početnu cijenu od 800 eura po četvornome metru.

Ponudu za stanove u Ministarstvo imovine moguće je predati najkasnije do 28. ožujka, a rok uplate kupoprodajne cijene je 30 dana od dana ovjere kupoprodajnog ugovora.

PRIMJERI OGLASA

“Kuhinja se nalazi u sklopu kupaonice”

Tri stana u Ulici fra Filipa Grabovca: 16, 17 i 22 m², cijena 579 eura/m². Stanovi u derutnom stanju. Potrebno izmijeniti svu stolariju, instalacije, podne i zidne obloge. Vlaga od oborina i puknutih instalacija napravila veliku štetu. Nema kupaonicu ni WC, on je zajednički, u hodniku, ali nije u funkciji.

Demetrova 14: 40 kvadrata u trošnom potkrovlju s jednim malim krovnim prozorom. Od instalacija ima struju i vodu, grijanje nema, a sanitarni čvor nije u sastavu stana. Stan je nekomforan.

Bauerova 28: Stan od 86 kvadrata u ulici u kojoj živi Kolinda Grabar-Kitarović. Vlaga od oborina i puknutih instalacija napravila je štetu. Grijanja nema. Cijena 1178 eura/m².

Vrbanićeva 58: Neodržavan i zapušten stan od 30 m² s početnom cijenom 1115 eura po kvadratu. Od nedostataka se navodi činjenica da u istoj prostoriji ima kupaonicu i kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05