ZABILJEŽBA NA KUĆU

DRŽAVA SJELA NA VILU OBITELJI TUĐMAN! U kući u Nazorovoj Stjepan Tuđman ima stan od 328 kvadrata, ali je dužan više od 190 tisuća kuna poreza...

CROPIX

 

Neredovitih platiša poreza ima i u obitelji prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, zbog čega se država uknjižila s potraživanjem u visini od 192.625,25 kuna na njihovu obiteljsku vilu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Riječ je o potraživanju spram Stjepana Tuđmana na temelju postupka koji se vodio pri zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, a radilo se o postupku, kako su nam odgovorili sa suda, “osiguranja predlagatelja Republike Hrvatske protiv protivnika osiguranja S. T.”.

Bez komentara

“U navedenom predmetu 19. studenoga 2010. godine doneseno je prvostupanjsko rješenje, kojim rješenjem je na temelju ovršne isprave - rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave - određeno osiguranje uknjižbom založnog prava u korist predlagatelja osiguranja na nekretnini protivnika osiguranja. Predmetno rješenje je potvrđeno odlukom Županijskog suda u Zagrebu od 27. travnja 2011. godine te je nakon uknjižbe založnog prava u zemljišnoj knjizi spis okončan”, navodi se u odgovoru sa zagrebačkoga Općinskog građanskog suda.

Zabilježba je stavljena na suvlasnički dio vile koji je bio u vlasništvu Stjepana Tuđmana, a danas on u njemu ima “pravo stanovanja” jer je darovnim ugovorom taj dio nekretnine prepisao na djecu. Pokušali smo razgovarati sa Stjepanom Tuđmanom, ali nije želio na tu temu ništa komentirati. Njegove tvrtke uglavnom su ugašene, a posljednje dvije, Domovina d.o.o. i Domovina - holding d.o.o., su, kako se navodi na financijskim servisima, u stečaju.

 

Četiri dijela

Sama zabilježba o državnom potraživanju na vili je provedena i u zemljišnim knjigama u kojima je vidljivo da je vila ove godine etažirana te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. U prizemlju se nalazi peterosobni stan ukupne površine 258 četvornih metara, čiji su vlasnici Miroslav Tuđman i Nevenka Tuđman.

Na prvom katu i u potkrovlju je dvoetažni šesterosobni stan ukupne površine 328 četvornih metara, koji glasi na dvije kćeri Stjepana Tuđmana. Treći suvlasnički dio vile nalazi se u prizemlju, a riječ je o dvosobnom stanu površine 118 četvornih metara, i četvrti suvlasnički dio, odnosno trosobni stan na prvom katu od 96,76 četvornih metara, te oba pripadaju Nevenki Tuđman. Na vili, osim spomenute zabilježbe, nema više tereta. Obitelj Tuđman u vilu se uselila 1961. godine, kada se iz Beograda vratila u Zagreb.

Ankica Tuđman spominje vilu i svojoj knjizi “Moj život s Francekom”, u kojoj opisuje kako su “... peterosobni stan u središtu Beograda, koji je imao oko 200 četvornih metara, prigodom preseljenja u Zagreb dali u zamjenu za stan koji su poslije 35 godina otkupili i u kojem i dan-danas žive”. Nadalje dodaje da je zamjenski stan u Zagrebu trebalo urediti, jer nije bio uređivan od gradnje kuće 1939. godine. Jutarnji list je početkom 2000-ih pisao o vili obitelji Tuđman, i to nakon što je završen ostavinski postupak poslije smrti predsjednika Tuđmana.

“Vilu u Nazorovoj podijelili su na četiri jednaka dijela Ankica, Nevenka, Miroslav i Stjepan Tuđman...”, pisali smo u prosincu 2001. Ostavinska rasprava u obitelji Tuđman, navodi se u tom članku, trajala je tako dugo zato što vila, koja se u spisima vodila kao “ulična obiteljska stambena zgrada”, nije bila upisana u gruntovnicu.

Otkup kuće

“U srpnju je opunomoćenik obitelji Tuđman zamolio sutkinju da odgodi donošenje rješenja o nasljeđivanju dok se ne okonča zemljišnoknjižni postupak”, pisao je tada Jutarnji list. Nadalje se navodi da je u sudskom spisu ostavinskog postupka bio priložen i ugovor o kupoprodaji vile koji je bio ovjeren dan prije stupanja na snagu zakona koji je zabranjivao prodaju državnih vila kakva je bila i Tuđmanova.

Na ugovoru je naznačena cijena od 213.758 maraka. Jutarnji list je isto tako 2000. godine pisao da je Ministarstvo financija, kojem je tada na čelu bio Borislav Škegro, vratilo Tuđmanovima gotovo polovicu te svote od 213.758 njemačkih maraka, koliko je obitelj prije osam godina platila za otkup kuće i zemljišta u Nazorovoj.

Ta vila je, kako su ranije pisali mediji, između dva rata pripadala obitelji Wruss-Kostić, a u njoj je živio i Svetozar Rittig, ministar u prvim vladama komunističke Hrvatske.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo