POVEĆANJE IZVOZA

Državni inspektorat produžio radno vrijeme zbog poljoprivrednika u dolini Neretve

Odluka je donesena kako bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržište Europske unije i trećih zemalja
 Ilustracija/Denis Jerkovic/CROPIX

Državni inspektorat u ponedjeljak je izvijestio da će tijekom listopada i studenoga raditi i tijekom vikenda kako bi proizvođači mandarina iz doline Neretve stigli plasirati svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja.

Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski od 1. listopada do 28. studenoga radit će i vikendom, od 7 do 15 sati, navodi se u priopćenju.

Tu je odluku, treću godinu za redom, donio glavni državni inspektor Andrija Mikulić kako bi Državni inspektorat izravno dao svoj doprinos da mandarine iz doline Neretve bez zadrške stignu na tržište EU i trećih zemalja.

Takva organizacija poslovnih procesa, kako je rekao Mikulić, rezultat je dobre komunikacije Državnog inspektorata s poljoprivrednicima, proizvođača mandarina u dolini Neretve.

"Uvjereni smo da će ova odluka izravno utjecati na rast domaćeg gospodarstva, odnosno na povećanje izvoza zaštićenog, izvorno hrvatskog proizvoda, neretvanske mandarine", istaknuo je Mikulić navodeći da su fitosanitarni inspektori tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledali više od 15 tona mandarina koje su izvezene u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju te Crnu Goru.

Iz Državnog inspektorata napominju kako tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat.

Ta "svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja" prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu, a samo prošle godine izdano je 809 takvih certifikata, navodi se.

Fitosanitarnim pregledom pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom.

Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine, ističu iz Državnog inspektorata napominjući kako ličinke te sitne mušice uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.

Ako uoči zaraženu pošiljku, inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat te naređuje provođenje zakonom propisanih higijenskih mjera, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 04:19