POD SUMNJOM

Državni tajnik podnio ostavku, policija u Ministarstvu školstva

Osim spornih ugovora za poslove informatizacije škola i fakulteta, istražuje se i odluka Ministarstva znanosti o uvođenju SAP sustava
 Milivoj Keber/CROPIX

ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Dragan Schwartz, koji je šest godina bio ključan čovjek za informatizaciju školstva, dao je prije dva dana ostavku.

Iako je kao službeni razlog naveo da odlazi na osobni zahtjev jer se želi vratiti liječničkom poslu, u Vladinim kuloarima sumnja se da je u pozadini kriminalistička obrada koju policija i Državno odvjetništvo vode na temelju niza anonimnih prijava o projektu informatizacije škola i fakulteta.

- Prvi put čujem za to! Nakon šest godina rada u Ministarstvu morao sam se odlučiti između tog posla i rada u kirurgiji i znanosti i odlučio sam se vratiti u bolnicu Sveti Duh - kazao nam je u petak Schwartz. Istaknuo je kako njega do sada ni iz policije ni iz Državnog odvjetništa nitko nije kontaktirao.

Siemens odustao

U Državnom odvjetništvu, međutim, potvrdili su nam u petak da se provodi krim obrada zbog sumnji u potpisivanje štetnih ugovora.

Ispituje se i odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja za uvođenjem računovodstvenog softverskog programa njemačke kompanije SAP. U Hrvatskoj SAP koriste i Ina, HŽ, HT, Podravka, Optima Telekom, Pliva, Coca-Cola, a od ministarstava samo Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti.

Odluku o tome da se nabavi SAP u travnju 2007. donijelo je stručno povjerenstvo Ministarstva čiji je voditelj bio Dragan Schwartz. Nakon toga išlo se na raspis natječaja za provođenje implementacije SAP-a. Javili su se Simens i tvrtka b4b. Kako je utvrđeno da Simens ne ispunjava uvjete, Ministarstvo se u drugom krugu za posao vrijedan 5,8 milijuna kuna izravno pogodilo s tvrtkom b4b.

Tipurićev znanstveni rad

Jedan od članova povjerenstva koje je donijelo odluku o tome da se nabavi SAP bio je i trenutačno suspendirani dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Darko Tipurić koji je zajedno s Draganom Schwartzom i Ljerkom Luić, direktoricom razvoja poslovanja za javni sektor u tvrtki b4b, objavio znanstveni rad na tu temu pod nazivom “Integrirani financijsko-informacijski sustav hrvatskih sveučilišta baziran na lump-sum principima i SAP-u”.

Policija provjerava i ugovore nabave informatičke opreme između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s tvrtkama M SAN i King ICT iz Zagreba. Schwartz je sumnje na korupciju prilikom kupnje kompjutora ocijenio smiješnim.

Fuchs ne zna za istragu

- Cijeli posao kompjutorizacije do prije dvije godine vodio je središnji državni ured za e-Hrvatsku, a mi smo samo preuzeli njihove šprance - rekao je Schwartz.

Tvrtki King ICT Ministarstvo je bilo prepustilo i softversko rješenje, implementaciju sustava, kao i edukaciju korisnika e-Matice, jedinstvene baze podataka u školstvu koja će se koristiti i kod državne mature.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao nam je u petak kako ne zna ništa o istragama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:04