ROK U PETAK

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO OSTAT ĆE BEZ ŠEFA SVE DO KRAJA GODINE?! Nitko se nije prijavio na natječaj za nasljednika Dražena Jelenića

Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ne odazove li se do petka nitko javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća da se prijavi za glavnog državnog odvjetnika, vrlo je izvjesno da će Državno odvjetništvo do kraja godine ostati dekaptirano.

Dosadašnji glavni tužitelj Dražen Jelenić razriješen je s dužnosti nakon afere “masoni”. Pošto je otkriveno da je član tajne organizacije, a da nitko za to nije znao, Jelenić je na poziv Vlade dao ostavku. Državnoodvjetničko vijeće razriješilo ga je 28. veljače, a 11. ožujka je u Narodnim novinama objavljen javni poziv kandidatima za glavnog državnog odvjetnika da podnesu prijave. Rok za prijave istječe u petak, a do danas se nitko nije prijavio.

Signal

Razlog je, tvrdi nam više tužitelja s kojima smo razgovarali, što nitko od “ozbiljnih” kandidata nije dobio signal od Vlade da bi ga bila spremna predložiti. - To vam je ujedno jedan od pokazatelja koliko je Državno odvjetništvo zadnjih godina postalo ovisno o politici i koliko čeka da od nje dobije inpute - komentar je tužitelja iz redova zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

Podrška

Ne promijeni li se nešto u iduća dva dana i ne stignu li prijave u DOV, javni poziv će se poništiti i morat će se raspisati novi. No, u ponovljenom postupku izbora teško da će ova Vlada Andreja Plenkovića biti u prilici predlagati novoga glavnog tužitelja. Naime, DOV neće stići pripremiti i objaviti novi javni poziv prije konca travnja ili početka svibnja. Kako nakon objave teče rok od novih 30 dana tijekom kojih se kandidati mogu javiti, do početka lipnja ne može se napraviti ni prvi korak u proceduri imenovanja.

Nakon što DOV prikupi kandidature treba ih dostaviti Vladi kojoj sigurno treba nekoliko dana da ih razmotri i odluči koga će predložiti. Nakon što odluči kome dati podršku, Vlada mora zatražiti mišljenje nadležnog saborskog odbora. Tek nakon toga ide saborska procedura, odnosno glasanje o prijedlogu novog glavnog državnog odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:48