TELEFONSKA SJEDNICA

DSV ipak zaposlio ženu čije je imenovanje već poništio Ustavni sud

Ana Jeleč Pecirep

Iako je Ustavni sud jednoglasno poništio odluku DSV-a kojom se općinska sutkinja iz Knina Ana Jeleč Pecirep imenuje kaznenom sutkinjom Županijskoga suda u Zagrebu, DSV je ipak našao način kako ju makar i privremeno angažirati na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici DSV je donio odluku da se Ana Jeleč Pecirep privremeno, na rok od dvije godine, uputi na rad na zagrebački Županijski sud.

Podsjetimo, Ustavni je sud imenovanje poništio zbog toga što se Jeleč Pecirep uopće nije natjecala za Kazneni odjel zagrebačkoga suda te je u 20 godina karijere samo dvije sudila u kaznenim sporovima.

Međutim, DSV je jučer na telefonskoj sjednici odlučio da sutkinju Anu Jeleč Pecirep privremeno na dvije godine uputi na rad na Županijski sud u Zagrebu. Privremeno upućivanje općinskog suca na rad na viši sud znači da taj sudac ima status sudskog savjetnika, što znači da može rješavati sudske predmete, ali ne može o njima odlučivati.

Na pitanje zbog čega su donijeli takvu odluku, predsjednik DSV-a Željko Šarić u telefonskom je razgovoru odgovorio: “Privremeni premještaj određuje se na prijedlog predsjednika suda na koji se sudac raspoređuje, a uz suglasnost predsjednika suda s kojega sudac dolazi te uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda. DSV je imao sve potrebne uvjete za donošenje takve odluke”.

To, da pojasnimo, znači da je prijedlog za ovu odluku DSV-u dostavio predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu Ivan Turudić, a s njegovim su se prijedlogom suglasili predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Na pitanje smatra li da je takva odluka DSV-a nakon svega što se dogodilo s pokušajem imenovanja Jeleč Pecirep na zagrebački Županijski sud u najmanju ruku čudna, Šarić je odgovorio: “To jest malo čudno, ali tako je kako je. Kad imamo sve potrebne suglasnosti za takvo upućivanje, onda DSV to ne uskraćuje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:41