APSURD

DUBOKA LADICA SUCA KOJI BI HTIO VODITI HRVATSKU Kolakušić od 2017. nije održao niti jedno ročište ni za jedan od 290 predmeta koje ima

 
 CROPIX

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislav Kolakušić, koji je najavio izlazak na izbore za Europarlament, nakon toga na predsjedničke, gdje vjeruje da će pobijediti, a potom sa svojom političkom opcijom izaći na parlamentarne izbore, ne radi posao za koji dobiva plaću.

Prema podacima predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu, Nine Radića, sudac Kolakušić trenutno ima u rješavanju 290 predmeta, a ni u jednome od njih nije održao ni jedno ročište.

Zbog nerada na predmetima koje zadužuje, predsjednik suda je Kolakušiću već nekoliko puta oduzimao spise i dodjeljivao ih u rad drugim sucima kako bi strankama osigurao suđenje u razumnom roku. Iz zadnjeg upozorenja proizlazi da bi se referada suca Kolakušića uskoro mogla olakšati za 26 predmeta koje je zaprimio još 2017. godine, a do danas nije održao ni jedno ročište.

Organizacija

Na pitanje kako to da nije zakazao ni jedno ročište na predmetima koje je zadužio još 2017., sudac Kolakušić je odgovorio protupitanjem “imaju li svi suci riješene sve predmete”. Na ponovljeni upit je kazao da je “valjda nešto drugo radio” te dodao da je imao zaduženo ukupno više od 500 predmeta i da nema suca kojemu ne bismo mogli postaviti isto pitanje.

Potom je rekao da mu je predsjednik suda Radić oduzeo 40 stečajnih predmeta koji su bili pred dovršetkom i trebala je još jedna radnja da se dovrše. - Sucima koji će dobiti te predmete omogućio je da u minuti rada ostvare godišnju normu - kazao je Kolakušić i napomenuo da je prošle godine ostvario 190 posto norme, a u 2017. godini 164 posto.

- Problem nepoduzimanja radnji, u zakonom propisanim te primjerenim rokovima, uočen je kod suca Mislava Kolakušića u svim spisima, te je isti upozoren na ovu okolnost - kaže predsjednik suda Radić i ističe da takav nerad nije uočen ni u jednom drugom sudskom vijeću. Napominje i da je na to upozorio suca Kolakušića.

- Ponudio sam mu svu moguću organizacijsku i stručnu pomoć i decidirano zatražio postupanje u svim predmetima upisničke oznake “P” iz 2017. godine u roku 15 dana. Sudac je obaviješten da ću protekom roka izvršiti provjeru i na temelju tada utvrđenog činjeničnog stanja donijeti daljnju odluku - kaže predsjednik suda i navodi da se Kolakušiću, kao i ostalim sucima, od travnja 2017. predmeti dodjeljuju nasumce.

Ostvarenje norme

Predsjednik suda je potvrdio Kolakušićeve tvrdnje da ispunjava i prebacuje normu. - Okvirna mjerila ili tzv. norma sudaca je statistička vrijednost vrednovanja sudačkog rada. Točno je da sudac Kolakušić ima tu kategoriju statistički izraženu kako ste naveli - rekao je predsjednik Trgovačkog suda Radić i dodao da ima sudaca s boljom i lošijom normom.

Naglašava, međutim, kako je norma samo jedna kategorija, te da se sudac vrednuje i po kvaliteti, a bitno je i koliko je predmet složen. Tako sudac koji radi na složenom predmetu može doći u situaciju da ostvari samo 90 posto norme, a da realno radi puno više od onoga koji je ostvario normu od 200 posto. - Sudac Kolakušić je normu za prethodnu godinu ostvario rješavajući uglavnom tipske i manje složene stečajne predmete - rekao je Radić.

Zanimao nas je i odgovor na Kolakušićeve optužbe da mu predsjednik oduzima gotovo riješene predmete. - Svi predmeti koji su mu oduzeti iz rješavanja dani su u rad drugim sucima isključivo zbog dugotrajnosti postupka. Suci su dodatno opterećeni tim predmetima, a sucu Mislavu Kolakušiću nitko nije priječio da ih dovrši dok je bio zadužen za njih.

Napominjem da predsjednik suda krajem svake godine donosi Godišnji raspored poslova suda. Sudac Kolakušić ne dolazi na sjednice svih sudaca na kojima se raspravlja o godišnjem rasporedu poslova suda te njegovim izmjenama i dopunama. Ne dolazi ni na sjednice sudskih odjela, a sve odluke je uredno zaprimio - rekao je predsjednik suda i dostavio nam zadnja tri dopisa (od 31. prosinca 2018., od 20. veljače 2019. i od 1. ožujka 2019.) kojima Kolakušićeve spise raspoređuje drugim sucima.

Očitovanja

Tako ga u dopisu od 1. ožujka ove godine upozorava da u najstarijim predmetima zaprimljenima 2017. godine nije održao ni jedno ročište, da je prekoračen zakonski rok za rješavanje predmeta, upozorava da su mu tijekom 2018. godine uzimani predmeti iz referade, te mu daje rok od 15 dana da u njima zakaže prva ročišta.

U naredbi od 20. veljače ove godine uzimaju mu se stečajni spisi i navodi se da je riječ o hitnim predmetima, na što je bio upozoren. Navodi se i da nije riječ o složenim predmetima, da nema objektivnih razloga za nepostupanje, kao i da je bio pozvan na očitovanje zbog nerada na tim predmetima, ali ga nije dostavio.

U naredbi od 31. prosinca prošle godine oduzimaju mu se svi stečajni predmeti. U tom trenutku u radu je imao 256 parničnih predmeta u kojima nije održana niti jedna rasprava. Do ožujka 2018. ni u jednom predmetu koji je zaprimio u 2017. nije dostavio tužbe na očitovanje. I tada se sudac Kolakušić oglušio na očitovanje.

Na stranici njegove udruge stoji tekst o medijskom napadu

U povodu informacije da u velikom broju predmeta ništa ne poduzima, suca Kolakušića kontaktirali smo u subotu i zamolili ga za objašnjenje. Odgovorio je da ispunjava normu i da mu predsjednik suda uzima stečajne predmete. Nakon što nam je dao izjavu, na stranicama njegove udruge Antikorupcija osvanuo je tekst “da je udruga Antikorupcija iz novinarskih krugova dobila informaciju kako je u pripremi očekivani koordinirani medijski ‘napad’ na suca Kolakušića u režiji Jutarnjeg lista planiran pred njegovo gostovanje u emisiji Nedjeljom u 2”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:18