POREZNI SUSTAV

Dubravka Jurlina Alibegović o ukidanju prireza: 34 grada i općine gube 5 do 10% prihoda

"Najava ukidanja prireza bila bi netransparentno zadiranje u ograničenu fiskalnu samostalnost"

Dubravka Jurlina Alibegović

 Bruno Konjević/Cropix

Svaku promjenu u poreznom sustavu treba obrazložiti, što je do nje dovelo, pa to vrijedi i za najavu ukidanja prireza porezu na dohodak. No, umjesto toga, smatra Dubravka Jurlina Alibegović, znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu, imamo izuzetno netransparentno zadiranje u ograničenu fiskalnu samostalnost gradova i općina da donose odluke o prirezu.

Ukidanje te mogućnosti, kaže u svom komentaru ta ekonomistica specijalizirana za lokalni i regionalni razvoj, značajno će smanjiti prihode gradskih i općinskih proračuna koji ukupno iznose 1,5 mlrd. kuna. Najviše bi izgubila 34 grada i općine: ostali bi uskraćeni "za 5 do gotovo 10 posto ukupnih proračunskih prihoda".

Tko može bez prireza

Predvodi Zagreb, koji ujedno ima maksimalno moguću stopu prireza od 18 posto; ti mu prihodi čine 8,14 posto ukupnih prihoda. Visok udjel imaju i brojni drugi gradovi: Split (8,09 posto), Zaprešić (7,83), Duga Resa (7,33), (Rijeka (6,81), Osijek (6,71), Velika Gorica (6,63), Kaštela (6,59), Karlovac (5,83), Varaždin (5,50).

S druge strane, 45% jedinica lokalne samouprave ne ostvaruje proračunske prihode od prireza. Prema zadnjim podacima Porezne uprave, u ovoj godini riječ je o 33 grada (četvrtina ukupnog broja) i 219 općina (polovina ukupnog broja). Zadnje dvije-tri godine, piše Jurlina Alibegović, nekoliko je gradova počelo s procesom smanjenja stopa prireza (Karlovac, Požega, Rijeka, Slavonski Brod, Varaždin, Vinkovci) ili njegova ukidanja (Bjelovar, Čakovec, Sinj), a lokalne su vlasti u pojedinim gradovima najavile daljnje smanjenje (Split, Rijeka).

Primjer Čakovca

"Posebno treba istaknuti da ni jedan grad, kao niti jedna općina u Međimurskoj županiji, nije uveo prirez porezu na dohodak", ističe. Odluku o ukidanju prireza Čakovec je donio krajem 2020. Do tada je stopa iznosila 10% (zakonski je moguće utvrditi do 12%), prihod se ubirao od 2006. do 2020. u kojoj je činio 4,5% ukupnih prihoda.

Iako Čakovec spada u skupinu najrazvijenijih lokalnih jedinica, prave razloge za ukidanje prireza Jurlina Alibegović vidi u tome da ostvaruje prihode dostatne za financiranje svih rashoda. "Velika je vjerojatnost da iz europskih fondova grad uprihođuje sredstva kojima zadovoljava financijske potrebe financiranja izgradnje i održavanja različitih kapitalnih projekata", napominje. Slične pretpostavke vrijede i za neke druge gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:44