OPTUŽILI GA ZA ZLOPORABU OVLASTI

Dubrovačka oporba prozvala gradonačelnika Frankovića zbog ignoriranja Gradskog vijeća u odluci o žičari

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković
 Nikša Duper / CROPIX

Čelnici dubrovačkih ogranaka SDP-a, HSS-a i GLAS-a Jadran Barač, Vido Bogdanović i Dino Hadžiomerović prozvali su u srijedu dubrovačkoga gradonačelnika Matu Frankovića za ignoriranje odluke Gradskog vijeća u procesu dogovora s tvrtkom Excelsa nekretnine o radu žičare, a Barač je Frankovića optužio i za zloporabu ovlasti, prinudu i ucjenu.

Barač je istaknuo kako Franković od travnja 2018. do danas nije proveo odluku dubrovačkoga Gradskog vijeća o dodjeli koncesije za žičaru društvu Excelsa nekretnine, nego se pozvao na mišljenje Državnog odvjetništva da odluku ne bi trebalo provesti zbog sudskih postupaka koji su u tijeku.

"Franković je trebao Gradskom vijeću predložiti poništenje odluke, ali nije, a DORH je imao mogućnost pokrenuti postupak nadzora zakonitosti ili poništenja koncesije, a nikako ulaziti u ovlasti Gradskog vijeća“, rekao je Barač.

Istaknuo je da je žičara zatvorena jer vlasnik Excelsa nekretnine Carinskoj upravi nije predočio ugovor o koncesiji budući da je Franković tu odluku samovoljno blokirao. Time je za Dubrovniku i Republici Hrvatskoj, dodao je Barač, učinjena velika šteta i znatan financijski gubitak.

"Nije trebalo zatvarati žičaru, nego primijeniti zakon te donijeti izvršno rješenje o ovrsi pa bi nakon podmirenja duga nastavili pregovore o budućim odnosima. Ovako se išlo u zloupotrebu ovlasti i jeftini populizam", rekao je Barač i optužio Frankovića da se služi podzemnim i ilegalnim metodama, pritiscima i ucjenama.

Dino Hadžiomerović (GLAS) složio se s Baračem da je gradonačelnik prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi jer nije proveo odluku predstavničkog tijela, nego ga je ignorirao.

"Poslovni subjekt godinu dana nije dobio na potpis ugovor koji je Gradsko vijeće izglasalo. Tu je očit problem gradske vlasti prema gospodarskim subjektima, što se vidjelo i u slučajevima kupoprodaje prostora na Gundulićevoj poljani te dionica UTD Raguse, kad se vlast služila izričitim prijetnjama jer su se usudili usprotiviti volji vlasti", podsjetio je Hadžiomerović.

Vido Bogdanović (HSS) je istaknuo kako oporba nije protiv najboljega mogućeg poslovnog odnosa Grada s vlasnikom žičare, ali očito postoje razni načini kako to postići.

"Dvije su strane postigle dogovor i Gradsko vijeće je utvrdilo prijedlog ugovora, rekao je Bogdanovića ocjenjujući da se onda pojavilo "društvo mudraca iz DORH-a, koje je reklo da je malo 15 posto godišnjeg prihoda."

" I to sve skupa bila je izlika da se ignorira Gradsko vijeće pa se sve na kraju hoće prikazati kao uspjeh", rekao je Bogdanović te dodao kako će ipak poduprijeti dogovor.

Grad Dubrovnik i tvrtka Excelsa nekretnine, vlasnik žičare, postigli su sporazum kojim će ta tvrtka platiti 46 milijuna kuna duga tijekom devetogodišnjeg poslovanja, od čega će 26 milijuna kuna pripasti Gradu Dubrovniku, a ostatak Republici Hrvatskoj i Carinskoj upravi. Osim toga, Grad Dubrovnik kroz koncesijski bi ugovor idućih 50 godina od prihoda žičare trebao dobivati 10 milijuna kuna na godinu.

Žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina, tvrtke u sastavu Grupacije Lukšić, bez koncesije je poslovala od 2011. godine. Nakon višegodišnjih pokušaja dogovora, krajem travnja 2019. Carinska uprava zatvorila je žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika. Iz Excelsa nekretnina taj su potez nazvali "gubitkom za sve", a gradonačelnik Franković "dokazom djelovanja pravne države". Zatvaranje žičare na kraju je ubrzalo postupak dogovora. Očekuje se da će ponovno biti otvorena 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:46