INSPEKCIJA U DUBROVNIKU

DUBROVAČKI GRADONAČELNIK TVRDI 'Žičara će ponovno raditi za mjesec dana'

Aktualna gradska uprava od Excelsa nekretnina potražuje 30 milijuna kuna za stari dug i kamate
 CROPIX

Nakon što je Carinska uprava jučer zatvorila dubrovačku žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između Grada i vlasnika Excelsa nekretnina, gradonačelnik Mato Franković najavio je da bi trebali uskoro stati na kraj tom problemu te da žičara neće biti zatvorena duže od mjesec dana.

Smatra, kaže, da je postupak Carinske uprave potvrda funkcionalnosti pravne države te ističe da je konačno rješenje plaćanje dugova iz prošlosti i potpisivanje koncesijskog ugovora.

Reagirao je tako na objavljeno priopćenje tvrtke Excelsa nekretnine o zatvaranju panoramske žičare do Srđa.

Radna mjesta

- Iznimno smo razočarani što je Carinska uprava zatvorila žičaru na Srđu, nakon što smo devet godina od Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika čekali dobivanje koncesije. Ova odluka ugrozit će značajan broj radnih mjesta kod Excelsa nekretnina i kod njena 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika.

Štetu će također osjetiti i država i Grad i građani. Državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijeg pristupa Srđu. Muzeju Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu Grada očekivano će pasti broj posjetitelja, a gosti Grada ostaju uskraćeni za uživanje u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija – poručili su iz Excelsa nekretnina.

Smatraju da je zatvaranje žičare potpuno nepotrebno jer je između Državnog odvjetništva RH, grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe sklapanjem koje bi se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji.

Dugovanja

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže kako je strašno da žičara nije imala koncesiju od 2010. do danas.

- Danas je jasno da nitko ovdje ne može raditi što ga je volja, nego treba poštovati zakone Republike Hrvatske - izjavio je gradonačelnik.

Potvrdio je da, prema informacijama iz Državnog odvjetništva, trenutačno traje proces potpisivanja koncesijskog ugovora, uz najavu otplate nastalih dugovanja.

- Vjerujem da žičara neće biti zatvorena duže od mjesec dana. Ako sve tri strane budu razumne, a to su Državno odvjetništvo, Excelsa nekretnine i Grad Dubrovnik, ovaj problem će se uskoro riješiti – ocijenio je Franković.

Izletnici

Aktualna gradska uprava od Excelsa nekretnina, podsjetimo, potražuje 30 milijuna kuna na ime starog duga i kamata. Excelsa nekretnine nepravomoćnom presudom zapravo duguju Gradu 21 milijun kuna, a državi, dok je bila davatelj koncesije, osam milijuna kuna naknada, plus kamate.

Potpisivanjem koncesijskog ugovora gradonačelnik očekuje prihod od 10 milijuna kuna godišnje.

Žičara je zatvorena oko mjesec dana od početka carinskog nadzora, pokrenutog na zahtjev Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije. Prvog dana od zatvaranja žičare najbolje prolaze taksisti koji voze izletnike do vidikovca na Srđu, dokle inače vozi panoramska žičara.

Ove godine žičara slavi 50 godina rada

Dubrovačka žičara koja ove godine obilježava 50 godina rada izgrađena je 1969. s kapacitetom od 15 osoba, kao poveznica dubrovačkog elitnog naselja Ploče i brda Srđ te prva i jedina takva na Jadranu. Pripadala je nekoć moćnoj putničkoj agenciji Atlas koja je do ratne 1991. na ime naknade za turističku atrakciju bivšoj Općini Dubrovnik plaćala 10 posto od dobiti žičare. Žičara je uništena u bombardiranjima Grada. U njezinu obnovu današnje Excelsa nekretnine investirale su 48 milijuna kuna, a u rad ju je uz otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara 2010. pustila tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:18