DANAS SASTANAK

DUGOVI BOLNICA IZVAN KONTROLE Kujundžić optužuje poslodavce da duguju za osiguranje i ponovno traži poskupljenje duhana i alkohola za 50%

 
Milan Kujundžić
 Damjan Tadić / CROPIX

Mjesec i pol dana nakon što su veledrogerije zaprijetile obustavom lijekova ako država ne podmiri dug bolnica, za danas je dogovoren sastanak s ministrima zdravstva i financija na kojem će se pokušati naći “neko rješenje”.

Sudeći prema izjavi ministra Milana Kujundžića, koji podsjeća da dužnik nije samo država nego su to i poslodavci jer ne plaćaju zdravstvene doprinose, pregovori bi mogli voditi prema nekom kompromisnom rješenju. A to znači da se veledrogerije u ovom trenutku mogu nadati naplati vrlo malog iznosa svojih potraživanja. Dospjeli dugovi bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, rekao je, iznose 2,6 milijardi kuna.

- Vjerujem da ćemo na sastanku iznaći neko rješenje, isto tako kao što očekujem od HUP-a da će osigurati zdravstvenom sustavu dug za neplaćeno zdravstveno osiguranje koji je samo u prošloj godini iznosio 1,8 milijardi kuna, a ukupni dug iznosi 4,7 milijardi kuna. Tako da ćemo razgovarati o svemu - rekao je Kujundžić novinarima na skupu u Hrvatskom liječničkom zboru.

Nemoguće prebijanje

Vrlo je vjerojatno da same veledrogerije nisu dužnici prema HZZO-u, pa je teško očekivati neko “prebijanje” dugova. U HUP-ovoj koordinaciji veledrogerija nisu željeli davati nikakve izjave prije samog sastanka. Očito je da obje strane nastoje zauzeti što bolje pregovaračke pozicije. Na temelju velikog iskustva, a upućeni kažu da je ovo 25. susret veledrogerija i predstavnika države na kojem pokušavaju riješiti stare dugove, moglo bi se reći da će ministar financija opet pokleknuti i platiti hitno potrebnih nekoliko stotina milijuna kuna.

Međutim, ministar Zdravko Marić ustrajava na tvrdnji da je povećanjem doprinosa za zdravstvo ove godine već osigurao povećanje prihoda sustavu od oko 1,5 milijardi kuna. Upravo iz tog razloga, vjeruje jedan dužnosnik dobro upućen u financiranje zdravstvenog sustava, “mini sanaciju” zdravstva ovaj put bi mogao pokriti HZZO.

- Ove godine HZZO očekuje rast prihoda od oko dvije milijarde kuna jer rastu prihodi od doprinosa, ne samo zbog poreznih izmjena nego i zahvaljujući povećanju zaposlenosti i plaća. Tu će se vjerojatno tražiti prostor za pokrivanje dugova. Ministar zdravstva je spomenuo iznos od 100 milijuna kuna, ali moguće će da će on ipak biti veći - kaže naš sugovornik. S obzirom na to da HZZO nema zakonske osnove za podmirivanje tuđih dugova, postoje druge opcije, poput povećanja limita prema bolnicama. Iz toga se ujedno može zaključiti da još nije sazrelo vrijeme za pravu sanaciju u koju bi se uključilo Ministarstvo financija.

Iako prihodi HZZO-a značajno rastu, prema informacijama koje su se mogle čuti na ovotjednoj konferenciji Udruge poslodavaca u zdravstvu, još brže se povećavaju rashodi, a to znači da rastu i dugovi. Razlog tome je povećana potrošnja lijekova, “koja je gotovo izvan kontrole”, ali rastu i troškovi osoblja zbog zapošljavanja i rasta plaća. Stoga i dalje i ostaje nepoznanica kako će se problem riješiti dugoročno. Kao što je poznato, ministar zdravstva rješenje vidi u povećanju prihoda, dok ministar financija ponavlja kako se problem ne može riješiti samo na prihodnoj strani, nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu te stremiti sustavnim rješenjima.

- Ministarstvo financija uvijek će biti konstruktivan partner u pronalaženju sustavnih rješenja, u tri navrata smo jasno pokazali naše namjere i sudjelovanje na prihodnoj strani. No, evidentno je i potvrđuje se da problem ne možemo riješiti samo s prihodnom stranom, nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu zdravstvenog proračuna - rekao je Marić.

Želi još novca

Dodao je kako prema posljednjim raspoloživim podacima ukupni dugovi u zdravstvu premašuju 7 milijardi kuna, pri čemu neke bolnice imaju jako duge rokove plaćanja.

Ministar zdravstva, s druge strane, posljednjih je dana počeo ponovno više govoriti o nužnosti povećanja prihoda, što se pak može povezati s prijedlozima novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Stara ideja

Kako je rekao Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, njime se, između ostalog, predviđa povećanje maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja duhanskog te jakog alkoholnog pića za 50 posto, “čime bi se smanjio broj konzumenata, ali i povećali prihodi HZZO-a”. Udruga je predlagala da se ta sredstva izravno uplaćuju na račun HZZO-a, rekao je dr. Jurković.

No, napominje kako je prijedlog izmjena u fazi usuglašavanja između ministarstava, “ali izgleda da je prava realnost takva da je zalutao negdje u šumi naše administracije”. Taj prijedlog je bio aktualan i jesenas, ali ministar financija je tada rekao kako drastično povećanje cijena nije dobro već zbog činjenice što to može voditi povećanju sivog tržišta. Neki kompromis vrlo je vjerojatan i u ovom slučaju.

HUP: 'Razočarani smo Kujundžićevim manipulacijama i širenjem neistina'

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) reagirala je danas na prozivku ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je zatražio da HUP riješi dug poslodavaca zdravstvenom sustavu od 1,8 milijardi kuna zbog neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, poručivši da je razočarana Kujundžićevim manipulacijama i širenjem neistina.

"Ministru Kujundžiću je poznato da HUP i veledrogerije, koje samo žele biti plaćene za proizvode odavno isporučene sustavu (i koje su one same već odavno platile proizvođačima), državi ne duguju ništa niti su ovlašteni u ime države naplatiti dugove za doprinose", poručuje HUP u priopćenju.

Pritom se dugovanja za doprinose odnose na tvrtke u problemima, u predstečajnim nagodbama ili stečaju, poput pulskog Uljanika, koje doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele, upozorava HUP.

Tužno je da država kao najveći dužnik, koja svjesno već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a kojima ta ista država duguje više od tisuću dana, i to više od 2,6 milijardi kuna, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

"Razočarani smo porukom koju predstavnik Vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima - da država dugove ne treba plaćati i da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade i plaćaju sva svoja davanja u propisanim zakonskim rokovima", rekao je Majetić.

Sustav zdravstva je u problemima koje treba žurno rješavati ne samo povećavanjem prihoda i neplaćanjem dugova prema dobavljačima, već podizanjem njegove učinkovitosti, racionalizacijom rada, kao i jačim angažmanom na prevenciji bolesti.

Pozivamo ministra i Vladu da osiguraju poštivanje zakona i ispunjavanje obveza državnih i javnih institucija, kao i da poštuju socijalni dijalog. Nagomilana dugovanja za lijekove ugrožavaju ne samo tvrtke koje njima opskrbljuju zdravstvene ustanove, već i njihove zaposlenike i obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te zdravlje građana u slučaju da one ne mogu dalje održivo poslovati, poručio je Majetić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:44