ĐUKANOVIĆ O AUTOCESTI BAR - BOLJARE

Đukanović: Želimo graditi s Hrvatskom, ali pregovaramo i s drugima

 CROPIX

ZAGREB - Na žalost, ne možemo biti konkretni, odgovorio je crnogorski premijer Milo Đukanović na upit novinara jesu li on i Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka dogovorili 'posao stoljeća' odnosno izgradnju crnogorske autoceste Bar – Boljare koji je dobio hrvatski konzorcij IGH-Konstruktor-Tehnika .

Premijeri su nakon razgovora poručili da su dvije zemlje vrlo zainteresirane za potpisivanje konačnog ugovora za izgradnju autoceste, te će pomoći hrvatskom konzorciju da do predviđenog roka osigura valjana bankovna jamstva.

Đukanović je priznao kako financijska konstrukcija još uvijek nije zatvorena te da su započeti razgovori s grčko-izraelskim konzorcijem Actor-ACH, koji je na natječaju imao milijardu eura skuplju ponudu.

- Istina je da je crnogorska vlada izabrala hrvatsku ponudu kao najpovoljniju i počeli smo s radovima. No, s druge strane imamo očekivanja naše javnosti da se posao završi u roku, ali kao što znate ispao je problem s hrvatske strane oko financiranja, rekao je Đukanović okupljenim novinarima.

- Ako hrvatski konzorcij narednih dana osigura uvjete za potpisivanje ugovora, nama će to činiti veliko zadovoljstvo - kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je dodao da će nastavak razgovora s tvrtkom Actor ovisiti o ispunjavanju očekivanih jamstava hrvatskog konzorcija.

Kosor je također priznala kao ostaju otvorena pitanja oko zatvaranja financijske konstrukcije.

- Mi želimo taj posao konzorcij nije državna tvrtka, vlada im ne može dati jamstva, ali može tražiti da ih dobiju od međunarodnih financijskih institucija - kazala je premijerka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:50