STREPI CIJELI HSLS

Dva mlada lava vode rat do istrebljenja

Idiličan odnos prijatelja i kumova prvi je put napukao 2005., kada je Kosor koalirao s HIP-om

ZAGREB - ‘Oni su mladi, školovani i vrlo uspješni, dobro izgledaju, nose besprijekorno skrojena odijela i smatraju se atipičnim političarima. Članovi HSLS-a: Darinko Kosor, Hrvoje Vojković - su mladi lavovi HSLS-a’, početak je jednog od tekstova iz 2001. godine kad je Dražen Budiša odlučio pomladiti stranku. Devet godina kasnije mladi su se lavovi zakrvili: dvojac Kosor - Vojković, nekadašnji bliski prijatelji i kumovi - ovih dana medije puni svojim svađama .

‘Nema osobnih prijepora’

Kosor želi smijeniti Vojkovića s funkcije predsjednika Croatia osiguranja, ali Vojković se ne da, nego napušta stranku i kao jedan od razloga sukoba navodi “osobnu netrpeljivost, zbog koje je Kosor poveo privatni rat protiv njega”.

No, danas je Kosor to demantirao, rekavši da između njih nema “osobnih prijepora, nego da se Vojković ogriješio o Statut HSLS-a”. Pokušali smo danas razgovarati o njihovu odnosu, ali Vojković je rekao: “Javim se kasnije”, a kad se javio, nije želio govoriti o nekadašnjem prijateljstvu. Kosor je isključio mobitel.

Do prije samo tri godine dvojac HSLS-ovih mladih lavova bio je nerazdvojan. Kosor, sa završenom višom školom i nekadašnji košarkaš, imao je marketinšku tvrtku koja je, izjavio je, “servisirala 90 posto inozemih kompanija”. Vojković, diplomirani pravnik, tada je bio na čelu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Iako su obojica odrasla u Zagrebu, intenzivnije su se počela družiti tek u HSLS-u. Zbližile su im se i obitelji. Zajedno su ručali, večerali, izlazili, družili se obiteljski, išli na izlete... Hrvoje Vojković krsni je kum Kosorovu sinu.

Doznajemo da je idilični odnos prvi put napukao kad je Kosor odlučio 2005. u Zagrebu koalirati s HIP-om i Hrvatskim socijaldemokratima.

- Dan prije uvjeravao je Adlešič, Čehoka i Vojkovića kako nema šanse da to napravi, a već drugo jutro postupio je suprotno. Trojac je izgubio povjerenje u Kosora - rekao je naš anonimni izvor.

Godinu dana kasnije Vojković se razveo od supruge Dijane Vojković i tada je prijateljstvo mladih lavova potpuno puklo. Kosor više nije mogao pratiti Vojkovićev stil života. Njegovim dotadašnjim prijateljima činilo se kao da je Vojković ušao u drugu mladost: imidž plejboja priskrbile su mu noćne zabave, djevojke, krstarenja... Kosor je ostao privržen obitelji i poslu.

Mislili su da se zafrkavaju

- Donedavno sam mislio da se zafrkavaju. Svađali su se, a onda bi ih vidio na ručku zajedno. Nisam znao što se događa. Ali tek ovih dana postao sam svjestan da je to rat do istrebljenja - rekao je jedan visokopozicionirani HSLS-ovac, koji je želio ostati anoniman.

- Tada je počelo pomalo pucati, ali i dalje su bili dobri. Zapravo su njih dvojica vrlo slični: obojica su šminkeri, imućni, zagrebački dečki... No, čini se da je prevladalo momačko nadmetanje, tko je bolji, tko je jači - rekao je naš visokopozicioniran izvor u stranci. On smatra da je problem u tome što Kosor i Vojković medijskim prepucavanjem najviše štete nanose stranci.

Rastrošni Vojković

- HSLS je postao talac njihovih odnosa. Svaki vuče na svoju stranu i to razjedinjuje stranku - kaže. No, naš drugi anonimni izvor iz HSLS-a tvrdi da predsjednik Kosor želi očistiti stranku od ljudi koji joj stvaraju negativan imidž.

- Ne može Kosor pozivati na štednju i promjene u strukturama vlasti dok kraj njega kao dopredsjednik u stranci sjedi Vojković, a svi znamo tko je Vojković. Odakle mu sva ta imovina, a cijeli radni vijek bio je samo šef u državnim tvrtkama?! Kosor želi biti vjerodostojan i podići stranku - rekao je naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43