POTRES NA PANTOVČAKU

DVANAESTI I DOSAD NAJBURNIJI RAZLAZ S BLISKIM SURADNICIMA Jedan je ključni razlog zbog čega je predsjednica odlučila maknuti Matu Radeljića!

 
Mate Radeljić, Kolinda Grabar Kitarović, Mirjana Hrga
 Goran Mehkek, Davor Pongračić / CROPIX

U Uredu predsjednice zasad nisu željeli komentirati očitovanje dojučerašnjeg savjetnika Mate Radeljića, koji je u svom priopćenju, kojeg možete PROČITATI OVDJE, iznio niz optužbi na račun SOA-e i predsjednice te otkrio svoju verziju zbog čega je morao otići s Pantovčaka.

O odlasku Radeljića počelo se u medijima nagađati odmah nakon što je Ured predsjednice zbog afere SMS napustio savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić. No, razlozi za Radeljićevu smjenu bili su drugačiji. Predsjednica, naime, u zadnje vrijeme po svaku cijenu želi popraviti odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi dobila HDZ-ovu potporu za drugi mandat. A prepreka tome, čini se, bio je Radeljić koji u Plenkovićevom krugu nije omiljen, te ga smatraju jednim od glavnih krivaca za stalne trzavice i sukobe na relaciji Pantovčak- Banski dvori.

U tom kontekstu početkom mjeseca bila je znakovita i izjava šefa Sabora Gordana Jandrokovića koji je komentirajući te sukobe izjavio: “Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i MVEP-a. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere”. Iako Jandroković tada nikoga nije imenovao, svi su pretpostavili da je riječ upravo o Radeljiću, koji nije poput Galića želio sam podnijeti ostavku, nego je očito čekao da ga Kolinda Grabar Kitarović sama razriješi.

U dijelu onih koji podupiru politiku Grabar Kitarović ova smjena nije dobro odjeknula. Neki smatraju da se predsjednica ponijela vrlo nekorektno prema Radeljiću koji je s njom bio od prvog dana te, kako ističu, odradio veliki posao u kampanji. U desnim krugovima ističu i kako predsjednica približavajući se Plenkoviću zasigurno neće prikupiti dodatne bodove.

Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak je, odgovarajući na pitanja novinara, hoće li novi savjetnici predsjednice pridonijeti boljim odnosima - kratko poručio: “Odnosi su jako dobri”. Ministar Tomislav Tolušić kazao je da su odnosi s predsjednicom i dosad bili dobri te da će u buidućnosti biti i bolji. Komentirao je i da Grabar Kitarović sama bira svoje savjetnike te da HDZ nije utjecao na te smjene.

Iz Ureda je ranije tijekom dana priopćeno da će nova savjetnica predsjednice za strateške politike te odnose s Hrvatskim saborom i Vladom biti Mirjana Hrga. Predsjednica, koja je dosad smijenila 12 bliskih suradnika, u petak je službeno razriješila i Darija Mihelina s dužnosti savjetnika za vanjsku i europsku politiku, za kojeg je već neko vrijeme poznato da ide na mjesto veleposlanika u Kinu. Na njegovo mjesto imenovan je Sebastian Rogač, voditelj Službe za Euroaziju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Obje ove odluke oko imenovanja, stoji u priopćenju, stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine.

Sebastian Rogač: Radio kao pravni savjetnik pri UN-u

Sebastian Rogač

Dosadašnjeg savjetnika za vanjsku politiku Darija Mihelina naslijedit će Sebastian Rogač odlučila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a Mate Granić ostaje kao posebni savjetnik na Pantovčaku. Sebastian Rogač jedan je 'mladih lavova' hrvatske diplomacije, a ovim imenovanjem predsjednica želi dati priliku mlađim ljudima koji već imaju respektabilnu karijeru iza sebe, rečeno nam je na Pantovčaku.

Rogača je Grabar-Kitarović upoznala tijekom posjeta Ujedinjenim narodima u New Yorku gdje je bio na diplomatskoj dužnosti. “Mogu vam reći da je to sjajan izbor, pravo pozitivno otkriće. Ima sve preporuke, vrhunsko obrazovanje i predsjednica je zaista izabrala dobrog i kvalificiranog čovjeka, kaže nam jedan od najiskusnijih hrvatskih diplomata.

Nakon što je donesena odluka da Dario Mihelin, koji je s predsjednicom od prvog dana na Pantovčaku, odlazi za veleposlanika u Kinu, bilo je govora da će ga zamijeniti sadašnji šef Misije Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak. To se, međutim, nije dogodilo i predsjednica je odlučila u svoj novi tim dovesti mlađe ljude s iskustvom, ali u slučaju novog savjetnika za vanjsku politiku ne previše poznatog javnosti.

Sebastian Rogač rođen je 1979. godine i diplomirao je pravo u Osijeku te engleski, njemački i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prije toga je srednju školu pohađao u Njemačkoj i SAD-u. Prošao je i stručni studij na Diplomatskoj akademiji u Zagrebu i Berlinu. Profesionalni diplomat je od 2009. godine, otkako je zaposlen u MVP-u. Imao je vrlo korektne odnose sa svim garniturama koje su se mijenjale na Zrinjevcu, a onda je kao pravni savjetnik radio u Stalnoj misiji pri UN-u. Pratio je i rad Vijeća sigurnosti, prije svega kada je bilo govora o sigurnosnim pitanjima. Bio je i savjetnik za multilateralna pitanja u MVP-u, a sudjelovao je u radu mnogih međunarodnih foruma i institucija.

- Stekao je u diplomaciji zaista veliko iskustvo jer je u New Yorku bio na samom izvoru najvažnijih događaja iz vanjske politike. Kao diplomat je vrlo samozatajan i krajnje profesionalan i sigurno je pred njim značajna karijera, kaže naš sugovornik. Iako je posljednjih dana bilo spekulacija da s Pantovčaka odlazi i iskusni Mate Granić za to nema nikakve potvrde.

Dobro upućeni u zbivanja u Uredu kažu da su predsjednica i njezin posebni savjetnik u vrlo korektnim odnosima, a da su stanovitu pomutnju stvarali upravo oni koji su sada otišli. Tako je baš iz tog kruga lansirana teza da je dr. Granić blizak premijeru Plenkoviću i da to smeta predsjednicu. Kako se odnosi dva brda bitno popravljaju, činjenica da je doajen hrvatske diplomacije dobar i s predsjednicom i premijerom ne bi trebala biti smetnja da Granić kao posebni savjetnik ostane na Pantovčaku. (J. Körbler)

Mirjana Hrga: Radila na HTV-u i Al Jazeeri, s RTL-a otišla zbog loših odnosa

Zagreb, 250112.
Ilica 1.
Novinarka Al Jazeera Balkans Mirjana Hrga.
Foto: Biljana Gaurina / Cropix
Biljana Gaurina / CROPIX

Mirjana Hrga je dugogodišnja televizijska novinarka koja je karijeru počela na HRT-u, a najpoznatija je bila po emisiji 'Motrišta', čiji je autor i urednik bio Miljenko Manjkas. Nakon HRT-a Hrga je radila na Novoj TV i Al Jazeeri Balkans, da bi se potom skrasila na RTL Televiziji na mjestu urednice i voditeljice informativne emisije 'RTL Danas'. No na toj poziciji nije ostala dugo.

Vodstvo RTL-a nakon godinu i pol dana smijenilo ju je zbog loše gledanosti i narušenih međuljudskih odnosa. Hrga se nakon toga više nije bavila novinarstvom nego se okrenula turizmu. Kako je sama ispričala medijima, na Lošinju je kupila kuću staru više od 100 godina, renovirala je te se počela baviti iznajmljivanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:33