ČEKA SE POTVRDA

Dvije osobe vratile se iz JAR-a u Hrvatsku, pozitivne su na testu, sumnja se na omikron

Ako se potvrde ta dva slučaja, to bi značilo ukupno pet detektiranih zaraženih osoba novom mutiranom varijantom koronavirusa
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Postavljene su još dvije sumnje na omikron varijantu u Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje su prethodno boravile u Južnoafričkoj Republici. Voditelj Službe za epidemiologiju (HZJZ), Bernard Kaić, rekao je kako još uvijek nema potvrde te da će se uskoro znati detalji.

- Imamo dvije pozitivne osobe koje su bile u JAR-u, a jesu li zaražene omikronom, znat ćemo nakon analiza. Epidemiološki su obrađene - kaže Kaić.

Ako se potvrde ta dva slučaja, to bi značilo ukupno pet detektiranih zaraženih osoba novom mutiranom varijantom koronavirusa. Naime, dosad je HZJZ potvrdio tri slučaja, a svi su oni bili vezani za jedno poslovno okupljanje otprije dva tjedna na kojem su boravili i strani državljani.

Tko je bio nulti pacijent, epidemiolozi nisu uspjeli ustanoviti jer ne znaju epidemiološku anamnezu stranih sudionika. Što se naših pozitivnih državljana tiče, dvojica nisu napuštala zemlju u suspektnom razdoblju, a treći je putovao.

I dalje imamo pad broja novozaraženih, konkretno danas ih je bilo 453, dok ih je prije tjedan dana, također u ponedjeljak, bilo 728, a prije dva tjedna 1031. Iako još uvijek visok, ipak je znatno manji nego proteklih tjedana i udio pozitivnih među testiranima, koji je bio 18 posto. Ovi podaci govore da je vrhunac četvrtog vala iza nas te da nas očekuje smirivanje, ali sve se više spominje i peti val, koji ovisi o širenju omikrona.

Iz Velike Britanije ne stižu dobre vijesti, a britanski ministar zdravstva Sajid Javid kaže se zaraza omikronom širi iznimnom brzinom.

Dobra je vijest da zasad nema potvrđenih smrtnih slučajeva.

- Ono što znamo o omikronu jest da se širi iznimnom brzinom. To nikad prije nismo vidjeli, svaka dva ili tri dana broj zaraženih se udvostručuje. Suočeni smo s plimnim valom zaraze i ponovno smo u utrci između cjepiva i virusa - rekao je Javid za Sky News.

Prema procjenama, ako se ne poduzmu mjere, do kraja mjeseca u toj bi se zemlji moglo zaraziti milijun ljudi.

Struka upozorava da se booster dozom značajno povećava otpornost na omikron u odnosu na primljene dvije doze cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:43