VIRUS UŠAO U BOLNICU DUBRAVA

Dvoje liječnika zaraženo, bolnica se evakuira. Stožer apelira: Stariji od 65 godina, ostanite kod kuće!

Treća faza obrane od epidemije znači veću aktivaciju zdravstvenog sustava. Tvrdi se da još nije došlo do lokalne transmisije
 Goran Mehkek / CROPIX

“U Hrvatskoj je počela treća faza obrane od epidemije koronavirusa, a to znači veću aktivaciju zdravstvenog sustava, odnosno uključivanje intenzivističkih, sekundarnih i tercijarnih centara za zbrinjavanje oboljelih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Istaknuo je da su dodatne mjere pokrenute nakon što je u KB-u Dubrava oboljelo dvoje liječnika od Covida-19 što znači da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu, a to je obično početak bržeg širenja bolesti. Dodao je kako to još uvijek ne znači da je došlo do lokalne transmisije jer su i dalje poznati izvori zaraze.

U Hrvatskoj je jučer 49 osoba bilo zaraženo koronavirusom, od kojih u posljednja 24 sata pet u Osijeku i četiri u Zagrebu.

“Jedna od njih je liječnica iz KB-a Dubrava koja je boravila u New Yorku, drugi liječnik je također iz te bolnice koji je bio u kontaktu s ranije oboljelim, u tijeku je ‘intervju’ s trećim zaraženim da bi se utvrdilo gdje je i kako došlo do zaraze, a dvije pozitivne osobe vratile su se iz inozemstva gdje su radile na skijalištima”, objasnio je ministar Beroš.

Strah

Ukupno je do jučer testirano 745 uzoraka, a još 15 ih je u postupku. U Hrvatskoj je u samoizolaciji gotovo 8000 osoba, a u karantenu je smješteno 59 osobe, i to 22 strana državljana i 37 hrvatskih. Prema podacima Stožera, za karantenu je osigurano 48 objekata, od kojih je 12 namijenjeno za vozače kamiona, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Kriznog stožera civilne zaštite.

Najviše je pozornosti izazvala činjenica da je u KB-u Dubrava zaraženo dvoje liječnika, a kako je u toj bolnici klimatizacijski sustav zajednički za cijelu ustanovu moglo bi biti i zaraženih pacijenata. Ministar je, pak, rekao da je ova situacija ubrzala organizaciju intenzivne skrbi za epidemiju i nešto drugačiji pristup zdravstvene skrbi jer će ubuduće svi teži slučajevi biti smješteni u toj bolnici. Evakuacija pacijenata iz te bolnice počela. Dio njih otišao je kući, a dio je preseljen u druge zagrebačke bolnice.

Na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek trenutačno je hospitalizirano sedam pacijenata kojima je potvrđena zaraza koronavirusom. Bračnom paru iz Ernestinova, prvima oboljelima u Osječko-baranjskoj županiji kojima je bolest potvrđena u subotu, sada se pridružilo još pet s njima obiteljski povezanih osoba.

- Noćas smo dobili rezultate naših bolesnika kojima smo uzeli obriske. Od 14 poslanih uzoraka, pet ih je pozitivno i sada ih je ukupno sedmero na našoj klinici. Riječ je o obiteljskoj infekciji, bliskim kontaktima oboljelih. Svi su iz okolice Osijeka, ali ono što je najvažnije jest da su svi dobro, s blagim simptomima bolesti - izvijestila je prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Što se tiče ostalih devet osoba čiji su uzorci testirani, pokazalo se da su oni negativni na koronavirus.

- Oni su zdravi i otpušteni su kućama, ali ostaju u kontaktu s lokalnim epidemiolozima koji ih nastavljaju pratiti za slučaj da im se, s obzirom na inkubacijski period, jave simptomi. Jutros smo uzeli novih pet uzoraka, koji nemaju veze s onima od subote, i šaljemo ih za Zagreb - rekla je jučer prof. dr. Perić.

Rizična područja

U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno je oko 300 bolesnika u samoizolaciji, a Stožer civilne zaštite nema informacije da je bilo njezina kršenja.

Medijima se javljaju i neki građani koji tvrde da dolaze sa zaraženih područja i imaju simptome, ali da ih se ne želi testirati.

- To nije istina. Testiraju se svi prema utvrđenim kriterijima, odnosno ako imaju simptome, ako su bili u kontaktu sa zaraženim osobama i ako su došli s rizičnih područja. Ponavljam, svi koji imaju sumnju neka ne dolaze u bolnicu, nego neka se jave svojim liječnicima ili epidemiolozima - istaknuo je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek.

Župan Ivan Anušić ponovio je kako su od danas na snazi nove smjernice Nacionalnog stožera u skladu s novim okolnostima i saznanjima.

- Kao župan, želim još jednom poručiti da nema potrebe za panikom i izvanrednim aktivnostima, samo se trebaju slušati upute stručnjaka i Nacionalnog stožera. I ova kriza s koronavirusom će proći - rekao je Anušić.

Stožer je odmah nakon informacije o koronavirusu među liječnicima odlučio da se KB Dubrava proglasi respiracijskim centrom, što znači da bi se u tu bolnicu, uz Infektivnu kliniku “Dr. Fran Mihaljević”, trebali smještati najteži pacijenti s Covidom-19. Svi trenutačni pacijenti iz te ustanove bit će uskoro razmješteni u druge zagrebačke bolnice koje će za to osigurati dodatne kapacitete.

Također će se, prema odluci ministra zdravstva Vilija Beroša, po potrebi zdravstveni djelatnici i oprema moći seliti iz bolnice u bolnicu. Prema svemu sudeći, oformit će se ekipe “intenzivista” u svim bolnicama koje će moći biti i “leteće” i raditi na drugim “radilištima”, a zbog toga je smanjen tzv. hladni pogon, odnosno broj zahvata i pregleda dok traje epidemija koronavirusa.

Osiguranje opskrbe

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je već počelo prekršajno prijavljivanje onih koji krše samoizolaciju, dovodeći tako u opasnost ostale građane. Također je najavio da su moguće i nove rigoroznije mjere o, primjerice, radu trgovačkih centara kao što su to primijenile i neke druge države. U tijeku je i organizacija skrbi za starije građane kako bi im se osigurala opskrba, odnosno da ne izlaze u kupnju dok traje epidemija jer to za njih može biti ugrožavajuće.

“Mijenjat će nam se život, ali sve se to provodi radi zaštite zdravlja”, istaknuo je Božinović.

Ministar Beroš apelirao je da stariji od 65 godina ne izlaze dok ne prođe epidemija. Ipak je pokušao biti i optimističan rekavši da zasad Hrvatska uspijeva izbjeći najgore te je učinjeno sve da sustav dobro funkcionira. Dodao je kako je normalno da su ljudi zabrinuti, ali da ipak 85 posto oboljelih ima blažu kliničku sliku Covida-19 i brzo se oporavlja.

Preporuke za sve osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i imunološki kompromitirane:

- izbjegavati izlazak iz kuće dok traje epidemija

- potražiti pomoć u dostavi namirnica ili lijekova

- ako baš mora izlaziti, treba izbjegavati javni gradski prijevoz i taksije

- preporuka je da preskoče rutinske kontrole preglede

- da ne odlaze u ordinacije obiteljske medicine ako to nije nužno

(pripremila Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50