DIVLJANJE HULIGANA

Dvojicu hrvatskih navijača uhitili smo prije utakmice, ali smo ih nakon obrade pustili

 Boris Kovačev / CROPIX

Ne želimo to tolerirati, pokažimo im crveni karton”, gospođa s govornice poticala je mnoštvo na središnjem gradskom trgu u Saint-Étienneu, a petstotinjak okupljenih spremno je podiglo u zrak crvene kartone. Subota je ujutro, grad se probudio mamuran poslije žestoke terevenke hrvatskih huligana na stadionu Geoffroy Guichard, ali već do podneva je zaboravio na sabotere reprezentacije, njihove baklje i tučnjave, pa se okrenuo svojim problemima i radostima. Prosvjednici koji mašu crvenim kartonima i transparentima dižu glas protiv gradnje nove ceste A45 između Saint-Étiennea i Lyona jer je preskupa i traži izvlaštenje velikog broja vlasnika poljoprivrednih zemljišta. Na drugoj strani trga, niti tristo metara dalje, svečana atmosfera. U tijeku je gay vjenčanje, mladoženje u smokinzima iz kočije mašu ušminkanoj svadbenoj povorci pred gradskom vijećnicom.

Hrvatski novinari odgodili su put prema Bordeauxu i kampu španjolske reprezentacije kako bi na mjestu zločina provjerili informaciju da je crveni karton još u petak navečer pokazan dvadesetorici navijačkih diverzanata, koji su isprovocirali kaos na tribini u 85. minuti na utakmici Hrvatske i Češke. Prve su glasine govorile da je francuska policija odmah na izlasku sa stadiona izdvojila i privela vinovnike teških incidenata te da im sprema ubrzani sudski postupak i deportacija. Obrazac kakav je primijenjen u slučaju ruskih huligana iz Marseillea. Netočna informacija, opovrgnut će je ubrzo Dubravko Perec, čovjek za vezu našeg MUP-a i francuske policije na Euru 2016. Privedena su i zadržana dvojica hrvatskih državljana prije nego što su uopće stigli do stadiona. Jedan zbog osobito drske krađe na ulici, a drugi zbog posjedovanja pirotehnike. Po potvrdu informacije odlazimo u policijsku postaju gdje ljubazna službenica provjerava navode i vraća se kimajući glavom - da, privedena su samo navedena dvojica.

- Bili smo na gornjoj etaži tribine, vidjeli smo kada je nastao kaos, komešanje, međusobna tučnjava navijača ispod nas. Ne znamo tko su ljudi koji su ga pokrenuli. Kako se osjećamo? Užasno, sad mi je žao što sam uopće doputovao - kaže nam član četveročlane samoborske ekipe koju smo zatekli u šetnji centrom grada.

Njegov mlađi kolega objašnjava da je diverzija sve pokvarila, više nitko nije bio zainteresiran za navijanje, igračima su se odsjekle noge, probudila se tribina s češkim fanovima i gromoglasnom podrškom odvela svoju momčad do izjednačenja.

Mato Mrkonjić, Mika i Anto Pavlović iz Tuzle u dresovima naše reprezentacije nemaju dvojbe da je stvar “režirana u dobro poznatim centrima moći”.

- Huligane se plati i oni odrade svoja zaduženja, ali pravo je pitanje - tko su naručitelji, pitaju se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:03