RAVNATELJICA INFEKTIVNE

'DVOZNAMENKASTI BROJ OBOLJELIH MOGLI BISMO IMATI ZA 10-15 DANA' Alemka Markotić nada se brzom raspletu korona krize

 
Alemka Markotić
 Darko Tomas / CROPIX

O aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj u Dnevniku Nove TV govorila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić. Otkrila je kada bi Hrvatska mogla imati dvoznamenkastu brojku oboljelih od koronavirusa.

''Ako bismo nastavili ovako dobrim ritmom, da se ne povećava ili da budemo bez novooboljelih, da se svaki dan, kao danas, izliječi 40-45 ljudi, onda za nekih 10 do 15 dana, možda bi se čak mogli spustiti ispod 100. Nadam se, ali vidjet ćemo. Teško je prognozirati, osobito kod težih oblika bolesti", kaže Markotić.

Kada bi se COVID-19 usporedilo sa španjolskom gripom, od koje je preminulo puno više ljudi, Markotić kaže da je sličnost tih dviju bolesti nagla pojava i širenje diljem svijeta te da je zabilježen velik broj oboljelih.

''Bila je to kapljična respiratorna bolest koja se brzo širila i za koju nije bilo lijeka. Ono što je bio problem, a u čemu se danas dobro držimo, jest da se s gripom vrlo često vole javljati upala pluća i bakterija koju zovemo streptokokna pneumonija i koja je krivac za tolike smrti. Prvi antibiotik je otkriven tek 1928. godine, 10 godina kasnije. Mi danas imamo brojne antibiotike, mogućnosti i visoku tehnologiju'', objasnila je.

Dodaje i da je španjolska gripa bila posljedica zastrašujuće gladi koja je nastupila nakon Prvog svjetskog rata. ''Danas je ovaj virus krenuo iz razvijenijih zemalja u kojima nije bilo rata'', zaključila je Markotić.

Na pitanje s kojim se problemima stručnjaci susreću kod liječenja bolesti izazvane koronavirusom, Markotić kaže da je problem što dosad nije bilo lijeka namijenjenog za liječenje upravo COVID-19 infekcije. ''Sad je konačno po ubrzanoj proceduri odobren, ali i dalje za kliničke studije Remdesivir za koji se zaključilo da ima možda više koristi, ali da treba pažljivo pratiti njegovu primjenu'' kazala je ravnateljica infektivne klinike za Dnevnik Nove TV.

Kada je riječ o mogućoj pojavi drugog vala epidemije, Markotić kaže da se on može dogoditi ako se ljudi ne budu pridržavali epidemioloških mjera. Markotić je kazala bi se u tom slučaju mjere mogle ponovno uvoditi, ali bi se razmatrala mogućnost uvođenja mjera u onim područjima u kojima se zaraza ponovno pojavila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:09