SLAVONIJA UMIRE

EGZODUS MLADIH S ISTOKA HRVATSKE POPRIMA SVE DRASTIČNIJE RAZMJERE Samo lani iz Vukovarsko-srijemske županije odselilo je najmanje 4400 ljudi

Ilustracija
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Sudeći prema pokazateljima, egzodus mladih s krajnjeg istoka Hrvatske poprima sve veće razmjere. U prošloj je godini PU vukovarsko-srijemska zaprimila čak 4406 prijava privremenog odlaska izvan RH. A stvarna brojka onih koji su lani otišli trbuhom za kruhom zasigurno je još i veća jer se brojni građani prethodno nisu javili policiji, piše Glas Slavonije.

U 2016. godini privremeni odlazak iz najistočnije hrvatske županije prijavilo je 2425 osoba. U sljedećih godinu dana to područje napustilo je dvije tisuće ljudi više, što je poražavajuća brojka.

Mladi se danas iseljavaju jer ne vide budućnost u krizom poharanoj državi, gdje se, kažu, siguran posao sa sigurnom plaćom može naći samo u javnom sektoru. Ali ondje se uz mladost traži još samo “najmanje pet godina iskustva u struci” i(li) stranačka iskaznica.

Najviše prijava privremenog odlaska izvan RH lani je zaprimljeno u Policijskoj postaji Županja, gdje su odlazak prijavile 1124 osobe, 333 više nego u 2016. godini.

Slijede Vinkovci, s 1010 prijava, što je u odnosu prema 535 prijava u 2016. gotovo dvostruko više.

Prema podacima PU vukovarsko-srijemske u 2017. godini najveći egzodus, odnosno višestruko povećanje odlazaka u odnosu prema godini prije zabilježeno je na iločkom području, s kojeg je izvan RH otišlo 408 građana, dok je u 2016. godini PP Ilok zaprimio 53 prijave privremenog odlaska izvan RH.

Posebno je zabrinjavajuća i za Hrvatsku jako loša činjenica što za razliku od 60-ih godina u bogate europske zemlje danas odlaze visokoobrazovani ljudi. I ne samo da odlaze glave obitelji nego odvode i cijele obitelji, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45