SLABO POSTIGNUĆE

Ekonomske reforme: od planiranih 75, hrvatska Vlada je provela samo 7 mjera

Vladin dokument o provedbi mjera ekonomske politike i reformi provodi se jako loše
Ivan Malenica
 Bruno Konjević/Cropix

Nacionalni program reformi za 2020., Vladin dokument o provedbi mjera ekonomske politike i reformi koji svake godine u sklopu Europskog semestra šalje Europskoj komisiji, provodi se jako loše, a prema izvješću za razdoblje od svibnja do listopada ove godine, od 75 planiranih aktivnosti, provedeno je samo njih sedam ili nešto manje od deset posto.

Većina je ostalih aktivnosti u tijeku, piše u Vladinu izvješću. U Banskim dvorima tvrde da će biti dovršene u roku do travnja iduće godine, većina i do kraja ove godine, a i sam premijer Andrej Plenković na posljednjoj je sjednici Vlade upozorio ministre kako očekuje da se mjere koje je Vlada usvojila i realiziraju. No, iako za većinu mjera još nije istekao rok provedbe, postoje i neke mjere za koje je već istekao rok koji je Vlada zadala sama sebi.

Tako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije donijelo novi Pravilnik o održavanju cesta, koji je bio planiran za rujan ove godine. Sada kažu da će to napraviti do kraja godine.

"Stručni timovi rade na izradi konačnih prijedloga pravilnika. Izrađene su radne verzije Pravilnika o održavanju autocesta i Pravilnika o ophodnji autocesta. Prijedlozi se trenutačno analiziraju i dorađuju u svrhu donošenja podzakonskih akata čije će posljedice imati maksimalni učinak u primjeni", kažu u Ministarstvu prometa.

Visoko obrazovanje

Nisu pronašli ni strateškog partnera za Croatia Airlines, što su trebali učiniti u lipnju. "Nakon sastanaka s jednim od potencijalnih strateških partnera dogovoren je nastavak aktivnosti (pretežno se to odnosi na komunikaciju s društvom i njihovim vanjskim savjetnicima) koje on provodi s ciljem detaljne analize stanja društva Croatia Airlines d.d. i pripreme obvezujuće ponude", kažu sada.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, pak, nije u lipnju donijelo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu. Kažu kako zakon koji je išao u prvo čitanje nije prošao saborsku proceduru prije raspuštanja Sabora pa su odlučili izraditi novi prijedlog za koji očekuju da će se u prosincu donijeti po hitnom postupku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije do rujna donijelo Zakon o obrazovanju odraslih - kažu kako je nacrt u završnoj fazi, a nisu izradili ni kurikulum za obrazovanje odraslih koji je trebao biti gotov u listopadu. Od Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, koji je trebao biti donesen u rujnu, potpuno su odustali - odgođen je za poslije travnja iduće godine, odnosno očito će čekati novi Nacionalni program reformi za 2021. Povučeno je iz plana aktivnosti i donošenje Pravilnika o radu Ureda za transfer tehnologije te se planira tek iduće godine.

Otkupne cijene

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije do rujna donijelo Strategiju niskougljičnog razvoja RH. Napravljen je nacrt i čeka se usuglašavanje s ostalim tijelima. Nije provedena ni dodjela zajamčene cijene ili tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije koja je bila planirana za lipanj.

Javni poziv je završen, a sredinom mjeseca očekuje se objava natječaja HROTE-a za dodjelu zajamčene otkupne cijene i tržišne premije za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Planirani javni poziv za istraživačke i razvojne projekte, koji se trebao objaviti u listopadu, na kraju se neće niti objaviti jer su rebalansomza 2020. smanjena sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:02