SAMO U GLOBUSU

EKSKLUZIVNA REPORTAŽA IZ KREMATORIJA Prvi smoprisustvovali spaljivanju pokojnika iotkrili što se događa kad se lijes spusti

Pokojnikovo se tijelo vadi iz hladnjače i stavlja u drveni lijes, model 60K, i spušta u peć. 90 minuta gori na temperaturi do 1000 Celzijevih stupnjeva. Kosti ne izgore. Stavljaju se u drobilicu i mrve u prah. Ako pokojnik ima umjetni kuk, ne može u peć dok se metal ne izvadi, inače može oštetiti skupu drobilicu...
 CROPIX
Pokojnikovo se tijelo vadi iz hladnjače i stavlja u drveni lijes, model 60K, i spušta u peć. 90 minuta gori na temperaturi do 1000 Celzijevih stupnjeva. Kosti ne izgore. Stavljaju se u drobilicu i mrve u prah. Ako pokojnik ima umjetni kuk, ne može u peć dok se metal ne izvadi, inače može oštetiti skupu drobilicu...

ZAGREB - Na kraju dugog mračnog hodnika, duboko u utrobi mramor­nog arhitektonskog čuda, usred doline Fučkov jarek, gdje se, kažu mi, planina i grad gledaju oči u oči, u prozračnoj i dobro osvijetljenoj dvorani na etaži minus jedan, radno je mjesto Marijana Martinca.

On je osoba iz sjene, smiren i odmjeren čovjek koji dirigira mehaničkim orkestrom strojeva navođenih mikroprocesorima, čiji ciklus rada i temperaturu određuju složeni algoritmi.

U strogo kontroliranim uvjetima Martinčevi krematori, svakog dana, bez iznimke, pretvaraju ljudska tijela u 160 kilograma ugljičnog dioksida i 1750 grama pepela. Malo što od čovjeka ostane, jednom kad njih trojica završe s njim. Dovoljno tek da se do vrha napuni aluminijska urna od tri i pol litre.

Zagrebački Kreamatorij valjda je n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 22:05