SVE NEISTINE BIVŠEG PREMIJERA

EKSKLUZIVNA SNIMKA: Sanader lagao o intervjuu za Jutarnji!

Bivši premijer rekao je: ‘Moj problem s ovim društvom je to što sam prejak’. Sanader je na HTV-u rekao: ‘To što je Jutarnji objavio je laž! Nikad to nisam rekao’. Tko govori istinu? Poslušajte snimku...
Zagreb, 200612.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Danas je nastavljeno sudjenje bivsem premijeru RH, Ivi Sanaderu, u slucaju Fimi - Media. Danasnji svjedok na sudjenju bio je Ivan Jarnjak.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Optuženi bivši premijer Ivo Sanader izjavio je u Nedjeljom u 2 da je Jutarnji list lažirao njegove izjave.

Josipović: 'Sanaderove izjave u 'Nedjeljom u 2' neće utjecati na presudu'

Jutarnji je 28. rujna 2012. objavio intervju Dana Alexea, uglednog belgijskog novinara, s Ivom Sanaderom u kojem bivši premijer kaže: ‘Za Hrvate sam bio premoćan i prejak! U tome je moj problem’. Ta je Sanaderova izjava objavljena i na naslovnici Jutarnjeg.

Mladen Bajić: 'Sanaderu nisam poklonio nijednu sliku, niti ga molio za produženje mandata!'

- To nije točno! To što je Jutarnji objavio ja nikad nisam izjavio! - rekao je Sanader u emisiji HTV-a.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Ivo Sanader: 'Izvući ću se i vraćam se. Opet ću voditi Vladu i HDZ!'

Novinar i autor niza dokumentarnih filmova Dan Alexe snimao je intervju sa Sanaderom.

Jutarnji list objavljuje audio vrpcu dijela intervjua koja jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je Ivo Sanader rekao:

- Gledajte, imam jedan generalan problem s mojim sunarodnjacima. Taj problem je što sam vjerojatno prejak za ovo društvo. To što sam bio premoćan. Vidite iz slučajeva Bajića, Kosor, Šeksa...Žele me uništiti.

Intervju Dana Alexea i Ive Sanadera Jutarnji je objavio u dva nastavka na temelju autentičnih zapisa koji su nastali u prosincu i siječnju 2012. Razgovori su vođeni u uredu Sanaderova odvjetnika Gorana Suića.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Ivo Sanader: ‘Milanovića sam uspio prevariti jer sam lukav’

Uredništvo je angažiralo Dana Alexea, uglednog belgijskog novinara rumunjskog podrijetla s magisterijem iz povijesti islama pariškog sveučilišta i nagrađivanog autora niza dokumentarnih filmova, da napiše knjigu o Sanaderovu političkom i životnom putu.

Alexe je pokušao razotkriti dubinske razloge zbog kojih je obećavajuća politička karijera završila na optuženičkoj klupi.

VIDEO Mladen Bajić: 'Nikada Sanaderu nisam poklonio ni bombonijeru, a kamo li dvije slike'

Dan Alexe je proveo sate u Sanaderovu društvu, razgovarao s nekoliko desetaka ljudi koji su mu mogli otkriti nepoznate detalje o Sanaderu. Dojmljivo novinarsko istraživanje skupljeno je u knjizi pod radnim naslovom HRVATSKI HYBRIS ili IVO SANADER - PORTRET JEDNE NACIJE koja će izaći u izdanju EPH.

U NEDJELJOM U DVA SANADER JE IZREKAO JOŠ NAJMANJE 11 LAŽI....

1. SANADER: Nije istina da sam, dok sam išao na službeni put u na Maltu, Vladinim zrakoplom poveo i kćer koju smo iskrcali u Londonu. Postoji dokument, koji je potpisao kapetan Vladina aviona, da taj let ne postoji.

ČINJENICA: USKOK je u istrazi utvrdio da je Sanader u srpnju 2004. državnim zrakoplovom išao na službeno putovanje na Maltu. S izaslanstvom su putovale i supruga Mirjana te kćeri Bruna i Petra, a prije Malte su “skoknuli” u London kako bi Petra stigla na nastavu u ljetnu školu glume.

2. SANADER: Naprosto je smiješno da sam išao u Beč na isprobavanje fraka Vladinim avionom. Išao sam u Beč na sastanak s austrijskim kancelarom, a slobodno vrijeme sam iskoristio kako bih probao frak za Opernbal.

ČINJENICA: Svjedok je u USKOK-u otkrio da je tadašnji premijer privatno Vladinim avionom išao na probu fraka. Osim toga, pri izradi fraka potrebne su barem tri, a ne jedna proba.

3. SANADER: Ostavku sam dao zbog ucjena Slovenije i nekih europskih zemalja. Nisam htio pristati na teritorijalne ustupke na koje je pristala Jadranka Kosor.

ČINJENICA: Stalno ponavlja istu tezu o ucjeni Slovenije. Međutim, rješenje o “junctionu” pojavilo se tek kada je pregovore s Pahorom počela Jadranka Kosor.

4. SANADER: Na Predsjedništvu HDZ-a znale su biti velike svađe. Recimo, o proračunu je rasprava znala trajati osam sati. Bilo je i povišenih tonova.

ČINJENICA: Nikada nitko nije objavio da je na Predsjedništvima HDZ-a, dok ga je vodio Sanader, bilo svađa oko bilo kojeg pitanja, osim kad je Ivo Sanader vikao na Andriju Hebranga i tražio da javno demantira napise o kandidaturi za predsjednika države.

5. SANADER: Nisam ponižavao Šeksa. On je bio jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika, ali ga on nije predložio za predsjednika Sabora. Ja jesam.

ČINJENICA: Odmah nakon izbacivanja Sanadera iz HDZ-a sam Šeks je priznao kako ga je Sanader ,“kojeg je stvorio kao političara, često nazivao budalom i ponižavao”.

6. SANADER: Bajić je dolazio k meni doma i poklonio mi dvije slike.

ČINJENICA: U evidenciji nema slika koje je ‘poklonio’ Bajić, a je li dolazio u kuću može se lako utvrditi jer postoji popis svih ulazaka i izlazaka iz Kozarčeve.

7. SANADER: Nije istina da sam se zalagao da Ivan Turudić postane predsjednik Županijskog suda i da je Vesna Škare-Ožbolt zbog toga morala otići iz Vlade. Ona je otišla zbog sasvim drugih stvari.

ČINJENICA: Vesna Škare-Ožbolt više je puta javno rekla da je smijenjena s mjesta ministrice pravosuđa jer nije htjela imenovati Turudića, a sam Sanader u nedjelju nije htio reći zašto je onda otišla, ako nije zbog toga.

8. SANADER: Thompson mi je poznanik, ali ga nisam htio angažirati u kampanji HDZ-a.

ČINJENICA: Mladen Barišić i Ivan Jarnjak izjavili su kako im je osobno Sanader rekao da Thompson, ako neće nastupati za HDZ, ne smije ni za druge stranke. Barišić je na suđenju ustvrdio kako je je Sanader osobno preko fra Slavena kontaktirao s Thompsonom te kako je dogovoreno da će mu biti plaćeno da ne nastupa za druge stranke.

9. SANADER: U Hrvatsku sam se iz Austrije vratio dobro situiran. Svoju kuću i nekretnine kupio sam počekom 90-ih.

ČINJENICA: Kad se vratio u Hrvatsku, Sanader i Mirjana nisu imali stanove. Tek nakon Sanaderova ozbiljnijeg političkog angažmana obitelj je počela stjecati nekretnine: Mirjana i njezin otac Ivo Šarić od 1992. do 1994. gotovinom su pokupovali gotovo cijeli zgradu u Kozarčevoj ulici 21 - najprije stan na drugom katu, pa na prvom, zatim 1994. u prizemlju, a do onoga u suterenu došli su 1996., kada je njegova dotadašnja stanarka preseljena na Malešnicu, a stan izbrisan iz evidencije.

10. SANADER: Nisam živio iznad svojih mogućnosti.

ČINJENICA: Iako je njegova premijerska plaća bila oko 22 tisuće kuna, a suprugina oko 12 tisuća, kupio je satove vrijedne oko 190.000 eura te mnoge slike, od kojih je samo pet Bukovčevih, koje je skrivao kod Stjepana Fiolića , procijenjeno na 230.000 eura. Ne treba zanemariti ni kupnju luksuznih Brioni odijela, ljetovanja na jahti...

11. SANADER: Kćeri ne plaćam školovanje u Americi jer je ona školovanje završila, a tamo je na specijalizaciji i financira se od projekata koje radi kao glumica.

ČINJENICA: Sanaderovu kćer Petru, koja živi u New Yorku, ispitivao je FBI. Pred njima je navodno potvrdila da je stanarina za apartman plaćana preko trećih osoba, što je bio slučaj i s najamninom za manji stan na Manhattanu u koji se poslije preselila. Rekla da u Sjedinjenim Američkim Državama nema nikakvih prihoda. Dakle, ne zarađuje od glume. (S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:51