KURIKULARNA REFORMA

EKSKLUZIVNO: JUTARNJI U POSJEDU ANALIZE NATJEČAJA Tajni dokumenti Ministarstva obrazovanja otkrivaju teške nepravilnosti u procesu kurikularne reforme

 
Jasminka Buljan Culej, Dijana Vican, Boris Jokić i Blaženka Divjak
 Goran Mehkek/Luka Gerlanc/Boris Kovačev/Davor Pongračić / Cropix

U svibnju izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete koje je za natječajni proces sastavilo premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti - pokazuje Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a koju je izradilo Ministarstvo, a u posjedu je Jutarnjeg lista.

Analizom je utvrđeno niz nepravilnosti, a jedna je i da akcijski plan koji je Culej priložila na natječaj nije onaj akcijski plan koji je voditeljica prezentirala javnosti na konferenciji za novinare 29. svibnja.

Nalog ministrice

“Kako ne postoji izvješće Povjerenstva za odabir, nije jasno koji Akcijski plan je bio predmet procjene Povjerenstva”, piše u analizi, čiji je jedan od zaključaka da “natječajni uvjeti koje je na svojoj sjednici utvrdilo Posebno stručno povjerenstvo nisu istovjetni onima u objavljenom natječaju”.

Osim što je utvrđeno kako “u prijavi imenovane za voditelja ERS-a nedostaje dokaz o iskustvu u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju, tj. iz prijave proizlazi kako je isti sadržan samo u životopisu”, upitno je i navedeno radno iskustvo Buljan Culej: “Radno iskustvo voditeljice navedeno u životopisu ne poklapa se s ispisom iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Iz životopisa bi proizlazilo da ima 16 mjeseci rada u školi, a iz ispisa je utvrđeno 10 mjeseci”. U intervjuu koji je Culej dala Globusu u lipnju izjavila je pak da je u školi radila dvije godine.

Analiza je sastavljena po nalogu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak zbog sumnji u netransparentnost natječaja provedenog za vrijeme njezina prethodnika Pave Barišića. Analizu je ministrica 15. srpnja proslijedila na očitovanje predsjednici Posebnog stručnog povjerenstva Dijani Vican te članovima Povjerenstva. Otada je prošlo mjesec dana, a Divjak je nije objavila uz obrazloženje da još čeka očitovanje. Analiza Ministarstva sastoji se od tri poglavlja i zaključka. Temelji se, kako je objašnjeno u uvodu, na dostupnoj dokumentaciji zatečenoj u Ministarstvu i komparaciji uvjeta za odabir voditeljice i članova ERS-a usvojenih na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva 27. ožujka s uvjetima objavljenim u službenom natječaju iz 7. travnja.

Uvjeti iz natječaja

Iz komparacije proizlazi da uvjeti Povjerenstva nisu jednaki onima u natječaju. Ključna razlika je što po zaključku Povjerenstva za voditelja ERS-a nije mogla biti odabrana osoba zaposlena u Ministarstvu obrazovanja (predviđen je jedan stručnjak iz MZO-a, ali kao član), dok je u natječaju suprotno tom zaključku dodana mogućnost da voditelj ERS-a bude zaposlenik MZO-a. Jasminka Buljan Culej zaposlena je u MZO-u.

Kako piše u analizi, “voditeljica ERS-a ne ispunjava uvjete natječaja ni pod jednim od navedenih kriterija kandidata pod 1) ili b) ili c) ili d), a s obzirom na to da nema dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju kako je to navedeno u uvjetima pod a), kao niti relevantni izbor u znanstveno, odnosno znanstveno-nastavno zvanje, kako je navedeno u uvjetima pod b), c) i d), odnosno iz same prijave proizlazi kako dokazi o tome nisu dostavljeni”. U poglavlju analize o ispunjavanju uvjeta i urednosti prijava odabranih kandidata i voditelja, navodi se i sporan slučaj izbora Mirka Ruščića za člana ERS-a. “Iz prijave kandidata Ruščića proizlazi da nije priložen dokaz o izboru u znanstveno-nastavno zvanje. Utvrđeno je da je naknadno dostavljena Odluka o izboru u zvanje doktora Ruščića u području prirodnih znanosti, polju biologija, grana botanika, a iz čega proizlazi da isti ne ispunjava uvjete natječaja, odnosno uvjete koje je utvrdilo PSP”, piše u analizi.

Potrebna objašnjenja

Za još dva člana (Dubravka Brezak Stamać i Robert Kuhar) pokazuje se da im “nedostaju dokazi o radnom iskustvu, tj. informacija o radnom iskustvu sadržana je samo u životopisu”. Za još jednu izabranu članicu (Ružica Vuk) je situacija oko izbora nejasna i zahtijeva objašnjenje.

Uvidom u ostale prijave odabranih kandidata (Loretana Farkaš, Gordana Lešin i Sonja Rupčić), u analizi stoji da su bile potpune te da su tri kandidatkinje udovoljavale uvjetima natječaja.Rezimirano po članovima - od sedam kandidata, troje udovoljavaju uvjetima izbora, a četiri djelomično ili u potpunosti ne udovoljavaju uvjetima, uključujući i voditeljicu. Sudeći po analizi, procedura izbora voditelja i članova ERS-a nije ni približno transparentna kao što je tvrdio bivši ministar znanosti Pavo Barišić, nazivajući je primjerom transparentnosti, ili Dijana Vican, koja je tvrdila da je Povjerenstvo natječajni posao obavilo besprijekorno.

Bez legitimiteta

Vican jučer nije odgovarala na poziv ni poruku za komentarom analize, a sudeći po odgovoru iz MZO-a, već mjesec dana ni njima nije dostavila traženo očitovanje. Na upit zašto nisu objavili analizu, u Ministarstvu odgovaraju kako je ona poslana na očitovanje Povjerenstvu još 15. srpnja jer je PSP dao kriterije i provodilo natječaj.

- S obzirom na to da su zapisnici prema poslovniku Povjerenstva tajni, analiza jednostavno ne može biti zaključena bez očitovanja Povjerenstva. No, ERS sada nema kvorum ni riješeni status pojedinih članova, tako da nema legitimitet za obavljanje zadaća - odgovaraju iz MZO-a.

KLJUČNI NALAZI ANALIZE

Odabrano 7 članova ERS-a, a trebalo je 12

1 Izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine (ERS) ne ispunjava uvjete za voditelja

2 Akcijski plan izabrane voditeljice kojim se prijavila na natječaj nije akcijski plan koji je voditeljica predstavila i podijelila medijima

3 Radno iskustvo voditeljice ne poklapa se s ispisom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

4 Jedan odabrani član ERS-a ne ispunjava uvjete za izbor

5 Dva odabrana člana ERS-a nisu dala dokaze o radnom iskustvu

6 Uvjeti koje je na sjednici utvrdilo Posebno stručno povjerenstvo nisu istovjetni onima u natječaju Ministarstva obrazovanja

7 Odabran je voditelj i sedam članova ERS-a, a ne voditelj i 12 članova, koliko je predviđeno natječajem

8 Dio dokumentacije vezane uz postupak odabira nije nađen u Ministarstvu

9 Nije napravljeno izvješće koje je Povjerenstvo za odabir moralo dostaviti na suglasnost Posebnom stručnom povjerenstvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:17